DOĞUM GÜNÜNDE SERGİ AÇTI

Doktor Öğretim Üyesi Ayşe Canbolat, “Kırıl-ma” adını verdiği sergisini doğum gününde...

DOĞUM GÜNÜNDE SERGİ AÇTI
Doktor Öğretim Üyesi Ayşe Canbolat, “Kırıl-ma” adını verdiği sergisini doğum gününde açtı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Ayşe Canbolat’ın “Kırıl-ma” adlı seramik sergisi Bodrum Ticaret Odası Sergi Salonu’nda açıldı.

Canbolat’ın yumurta viyollerini kullanarak yaptığı 28 eserden oluşan serginin kokteylle gerçekleştirilen açılışına ilgi yoğun oldu. Serginin açılış günü aynı zamanda doğum günü olan Ayşe Canbolat’ın doğum günü de pasta kesilerek kutlandı.

Sergisi hakkında Kent Haber’e konuşan Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Ayşe Canbolat, şunları dile getirdi:

“Kırıl-ma” aslında 2-2,5 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı. Ben tema olarak kadın üzerinden çalışmalarımı biçimlendiriyorum. Çalışmaların temelinde yumurta viyolleri var. hepsinde viyolleri görüyorsunuz ama viyoller farklı bir yorumla karşınıza çıkıyor. Bazen üçgen olarak, bazen daire şeklinde bazen kare şeklinde. Viyollerin içinde de yumurtaya benzer formlar var. Bunlar gerçekten yumurta değil. Kadına ait bazı öğeleri kullanıyorum. Bunlar kimi zaman sıkıştırılmış, kimi zaman deforme edilmiş, mağdur edilmiş veya acıya maruz kalmış çok çeşitli şekillere sahip. Kimi zaman da hiç kırılmamış, bütünlüğünü koruyan parçalar şeklinde karşımıza çıkıyor.”

Eserlerinde kullandığı farklı renklerle neler anlatmaya çalıştığından bahseden Canpolat, “Bunları belli renkler çerçevesinde ifade etmeye çalıştım. Siyah gibi, toprak rengi gibi, kırmızı gibi, beyaz gibi. Toprağın zaten üremedeki rolünden dolayı kadınla özdeşleştirilen bir yanı var. o yüzden özellikle toprak rengi tercih ettim. Beyaz renk de çalışmalarımda masumiyeti simgeliyor. Kadının masumiyetini, yumurtanın beyazlığını, saflığını simgeliyor. Kırmızı da belli noktalarda kırılmış, ezilmiş, acı çekmiş birimlerin içinde görüyoruz. Özellikle o acıyı ifade etmek adına kullanılmış bir renk. Siyah yine çalışmalarımda özellikle dikkat çekiyor. Siyah da aslında kadına dair birçok ifadede karşımıza çıkıyor. İnsanlar sevdiğini kara gözlü olarak sever. Bir anlamda baktığımız zaman kadın kara çarşafa da bürünmüştür veya burkayla bir silüet halinde karşımıza çıkar. Aslında siyahla da gönderme yapıyorum.” şeklinde konuştu.

Sergi 5 Nisan’a kadar görülebilir.