DÜNYANIN EN ESKİ KİTAPÇIĞI

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müze Müdürü Yaşar Yıldız, dünyanın bilinen en...

DÜNYANIN EN ESKİ KİTAPÇIĞI

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müze Müdürü Yaşar Yıldız, dünyanın bilinen en eski kitapçığının, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi\\\\\\\'nde sergilendiğini açıkladı. Yıldız, M.Ö. 14. yüzyılda batan ve dünyanın yüzer durumdaki en eski ticaret gemisi olduğu bilinen Uluburun Batığı\\\\\\\'nın, 1982 yılında Kaş Uluburun açıklarında yapılan bir çalışmayla su yüzüne çıkartıldığını söyledi.

Geminin içinde çok sayıda tarihi eser bulunduğunu bildiren Yıldız, \\\\\\\'\\\\\\\'Bu tarihi eserler arasında dünyanın en eski kitapçığı da yer alıyor. Kitapçığın, kaptanın not defteri olarak kullanıldığını düşünüyoruz\\\\\\\'\\\\\\\' dedi. Kitabın bal mumu ile yazıldığını ve fil dişi menteşeyle kapatıldığını ifade eden Yıldız, \\\\\\\'\\\\\\\'Bal mumunun üzerine yazılan yazılar, su altında dağılmış. Bu yüzden kitapçığın üzerinde ne yazdığı konusunda bir bilgi yok. Ancak kitapta, geminin kaptanının ya da sahibinin, ticari malları kime ve nereye gönderdiklerini not ettiklerini düşünüyoruz\\\\\\\'\\\\\\\' şeklinde konuştu.

Dünyanın en eski kitapçığının yanı sıra Uluburun batığından çıkarılan çok önemli tarihi eserlerin sergilendiği Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi\\\\\\\'ni her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirten Yıldız, batıktaki tarihi eserlerin dönemin ticari yaşamı hakkında önemli bilgiler verdiğini söyledi.

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müze Müdürü Yaşar Yıldız, Uluburun Batığı\\\\\\\'nın erken tarihi, ilginç buluntuları ve taşıdığı muhteşem kargosu ile dikkat çektiğini söyledi. Batığın kargosunun bakır, kalay, cam külçeler ve çok değerli çeşitli objelerden oluştuğunu ifade eden Yıldız, \\\"Yaklaşık 45 metre derinlikte bulunan Uluburun Batığı, bugüne kadar bu derinlikte kazılan ender batıklardan bir tanesi. Uluburun kazısı 11 yaz dönemi devam etti ve kazı sürecinde 22 bin 400 dalış gerçekleştirildi. Meyilli bir arazide yatan Uluburun Batığı\\\\\\\'nın kalıntıları, 44 metre ile 52 metre arasında değişen derinlikteydi\\\" dedi.

Uluburun Batığı\\\\\\\'nda arkeologları şaşırtacak zenginlikte eşyalar ve mücevherler bulundu. Örneğin gemide 150 cam külçe, Miken ve Kıbrıs orijinli çanak çömlek, Mısır ve Kenan Ülkesi’nden mühürler, mücevherler, Afrika\\\\\\\'dan fildişi, Hipopotamus dişleri bulundu. Geminin, şimdiye kadar eşine rastlanmamış bir kargosu var. Şüphesiz arkeologları en çok sevindiren buluntu, Mısır Firavunu Akheneton\\\\\\\'un karısı Nefertiti\\\\\\\'ye ait scarabe mühürdür. Bu kraliçenin bugüne kadar gelebilmiş tek altın mührü.