ECRİMİSİL KONUSU ENİNE BOYUNA DEĞERLENDİRİLDİ

Ak Parti Bodrum İlçe Başkanlığının girişimleriyle Bodrum’da ecrimisil konusunun...

ECRİMİSİL KONUSU ENİNE BOYUNA DEĞERLENDİRİLDİ
Ak Parti Bodrum İlçe Başkanlığının girişimleriyle Bodrum’da ecrimisil konusunun görüşüldüğü bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Muğla Defterdarı Veysel Sezgin de katıldı.

Kamuya ait alanlarda ticari faaliyet gösteren işletmelerden işgaliye cezası olarak alınan ecrimisil bedelleri konusu Bodrum Ticaret Odası (BODTO)’nda görüşüldü. Toplantıya Muğla Defterdarı Veysel Sezgin, BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, BODER Başkanı Halil Özyurt, BOYD Başkanı Serdar Karcılıoğlu ile çok sayıda Bodrumlu turizmciler ve tersane sahipleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, 2005 yılından bu yana ecrimisil konusunda mücadele verdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Çalmadığımız kapı kalmadı ama bir sonuç alamadık. Umarım bugün bir sonuca varırız. Kazançlarımızdan fazla ecrimisil ödemeye başladık. Birçok işletmeci ecrimisili ödeyebilmek için kredi çekmeye başladı. Bugün hem dertlerimizi anlatalım hem de sayın defterdarımıza çözüm önerilerini sunalım“ dedi.

Toplantının moderatörlüğünü yapan BODTO Yönetim Kurulu başkan yardımcısı İbrahim Akkaya, “Biz hangi makama gittiysek bizi haklı buldular. En son Maliye Bakanlığındaki toplantıdan umutlu çıktık fakat toplantı sonrası Bodrum’un ecrimisil değeri düşeceğine Antalya ve diğer bölgelerin ecrimisil oranı arttı” diyerek toplantıyı açtı.

Muğla Defterdarı Veysel Sezgin, toplantının başında yaptığı konuşmada konuyu bütün yönleriyle inceleyip, telepleri dinleyeceklerini belirterek şunları söyledi:

“Gerekirse mevzuat değişikliklerini de önereceğiz. Bu şekilde konuyu Maliye Bakanlığına aktaracağım, bakanlıktan gelecek olan talimata göre de biz işlemlerimizi o yönde yapacağız. Bugüne kadarki ecrimisil ihbarnamelerimize çok fazla itirazlar ve serzenişler oluyor. Her birinin kendi içinde haklı tarafları var ama bizim uymamız gereken belirli kanun, yönetmelik ve tebligat ölçüsünde biz bu işlemleri gerçekleştiriyoruz. Zaten ecrimisil ihbarnamelerinin yargıya taşınması halinde, yargıdan hazine lehine çıkması yüzde 95’in üzerinde. Biz şu anki yapmış olduğumuz işlemlerde yargı önünde çok yanlış ve hatalı işlemler teşhis etmiyoruz aslında. Kendi
içimizde tutarlıyız ama bunların sizlere yansıması sorun. Sizlerin ödeme kabiliyetini çok zorluyorsa, konuyu biz bu yönüyle incelenmesi lazım. İnşallah bu toplantıdan olumlu sonuçlar çıkar ve o sonuçları uygulamaya koyabiliriz. Bu toplantının amacı geleceğe yönelik neler yapılabileceği. Ecrimisile yönelik olarak en fazla itirazın geldiği yer burası. O yüzden bizim bu ecrimisilleri Bodrum’da yeniden ele almamız gerekiyor” dedi.

Toplantıda ecrimisil bedellerinin çok ağır olduğunu belirten Bodrumlu turizmciler, bu bedelleri ödemekte zorlandıklarını, hatta ödeyemediklerini söyledi. Ecrimisil konusunun yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret eden işletmeciler Bodrum ile Türkiye’nin diğer noktaları arasındaki ecrimisil farklarına dikkat çekti. Kimi turizmciler ecrimisil tamamen kaldırılmasını talep ederken kimileri de daha makul seviyelere çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Maliye Bakanlığı veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bodrum için belirlenen ecrimisil birim bedelleri ile ilgili bir komisyon oluşturulması gerektiğinin de altını çizen işletmeciler, Türkiye’deki ekonomik durumun her geçen gün kötüye gittiği ve önümüzdeki sezonda turistin gelip gelmeyeceğinin dahi belli olmadığı böylesi durumlar söz konusu iken yapılacak en doğru çözümün Bodrum yarımadasının her bir köşesinin kendi içinde değerlendirilmesi ve içinde bulunduğu konumuna göre ecrimisil oranı belirlenmesinin doğru olacağını vurguladı.

BAŞIMIZA NE GELDİYSE 50 TL’LİK LAHMACUNDAN GELDİ

BOYD Başkanı Serdar Karcılıoğlu ise 50 TL’ye satılan lahmacun örneğini vererek düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

“Başımıza ne geldiyse o pek anlaşılamayan lahmacun hadisesinden geldi. Türkbükünde bir otel 50 TL’ye lahmacun satınca Ankara ayağa kalktı, ‘bunlar çok iyi para kazanıyorlar, 50 liraya satılan lahmacunun 25 lirasını da ecrimisil olarak biz alalım dediler. Bu iş artarak devam etti ve çok fahiş rakamlarla karşı karşıyayız.”

BODER Başkanı Halil Özyurt “Kimin ne kazandığını Ankara’dan göremezsiniz. İnsanlar nerdeyse intihar edecek duruma geldi Bodrum’da. Bu yönetmelik değişmediği sürece problemleri halının altına atmış oluruz. Kemer ve Antalya'da iskelenin metrekaresinin en fazlası yüz lira. Biz bunu ancak yerelde çözeriz. Yönetmelikle bunu düzeltebilirsiniz. Devletin bunu ötelemesi de çözüm değil. Ülkenin durumu düzenlenen kadar ecrimisil alınmasın” önerisinde bulundu.

Bitez sahilinde oteli bulunan Zeki Köylü ise kendi mülkünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çok ciddi rakamlarda ecrimisil ödemek zorunda kaldığını dile getirdiği konuşmasında “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inanılmayacak rakamlar ifade ediliyor. Sahile şezlong koymak 93 lira, masa sandalye 58 lira. Bu alanları halka ayırmak durumundayız. Devletin atması gereken şezlongu biz atıyoruz ve hiç bir şekilde buradan faydalanan vatandaştan para almıyoruz. Para kazanmadığımız şezlonga ödediğimiz para ortada ama buralara masa atarak bundan para kazananlar 58 lira ödüyor. Bu adaletsizlik, insafsızlık. Bizler sahilde işletmesi olan kurumlarız. Bize
toptan geliyor bu rakamlar. Dört yılda bir geliyor. Müşterinin bu yıl gelip gelmeyeceği belli değil. Dört yıllık ertelenmiş ecrimisili nasıl ödeyeceğiz. Bir de bu oranları koy koy belirleyin” dedi.

BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç ise Bitez AKTUR’da bir plaj işlettiklerini ve ecrimisil yüzünden çok zor durumda kaldıklarını ifade ederek şunları kaydetti:

“Tarafımıza tahakkuk ettirilen rakamlar yüzünden benim babam borçlu gidecek ve ben de muhtemelen reddi miras yapacağım. Bizim işlettiğimiz plajda her şey ücretsiz. Mavi bayraklı. 1300 metrekare güneşlenme terasını kaldırdık, ecrimisil ödememek için. Müşteri şimdi sizden kalite bekliyor. Ankara’da bulunan yetkililerin unutmaması gereken bir şey var; Bodrum’u değerli kılan bunca yıldır buraya yatırım yapan ve kaliteli hizmet verenler Bodrumlulardır. Gidip neden aynı oranları Didim veya başka bir sahil kentinden almıyorlar. Sahil sadece Bodrum’da yok ki. Trabzon’un sahili yok mu' Oradan neden ecrimisil alınmıyor. Devlet eğer ecrimisil alacaksa tüm vatandaşları için adaletli bir oran belirlemeli. Bodrumda yıllardır iş ve hizmet üreten, milyonlarca liralık yatırım yapan cezalandırmamalı. Ayrıca o iş adamı otelini kurduktan ve on yıl orada hizmet vererek değerlendirdikten sonra çıkıp da ben buradan şu kadar ecrimisil alacağım dememeli. Madem bir ecrimisil alacaksın en başından bu oranı ifade edeceksin. O zaman da yatırımcı maliyet hesabı yaparak yatırım yapıp yapmayacağına karar verecek. Sonradan ben böyle uygun gördümle yol alınmaz. Nasıl bazı ürünlerin taban fiyatı belirleniyor ecrimisil için de önceden taban fiyat belirlensin. Bir işletme 50 liraya lahmacun satıyorsa devlet o işletmeye de teşekkür etmeli. O ve onun gibi işletmeler bugün dünyanın en önemli ve en çok para tüketen insanlarını misafir edebiliyor. İstihdam yaratıyor, vergisini de ödüyor. Biz bu kaliteyi sunacaksan sahile de onunla ilgili hizmeti vermek durumundayız. Eskiden bir Algida şemsiyesi koyardık, rüzgarda uçardı müşteri de ona razı olurdu. Ama şimdi en iyi hizmeti bekliyor müşteri sizden. Bu işin ekonomik mantığı ortadan kalktı. Biz burada devlet mağduruyuz ve adalet istiyoruz” dedi.

Bodrumlu turizmcilerin taleplerini dinleyen ve notlar alan Muğla Defterdarı Veysel Sezgin ise konuşmaların ardından şunları söyledi:

“Dava açmak sizin en doğal hakkınız. Bizim yapmış olduğumuz bütün idari işlemlere karşı dava açılabilir. Şu andaki düzenlemeler çerçevesinde yapmış olduğumuz işlemler doğru, fakat bu işlemler sizin ihtiyaçlarınıza bir yük oluşturduğu için bunu düzeltelim diye bu toplantıyı yapıyorum. Bizim bir hatamız varsa tabi ki dava açabilirsiniz. Biz buradaki talepleriniz doğrultusunda notlarımızı aldık. Bunu özel olarak sunacağız. Turizm amaçlı tahsis edilen yerlerin ön kısmına isabet eden alanların ecrimisilden istisna edilmesi gerektiğini ileteceğiz” diye konuştu.

Ecrimisil toplantısının düzenlenmesine önayak olan Ak Parti Bodrum İlçe Başkanı İbrahim Macit Gündoğdu ise şunları söyledi:

“İktidarın Bodrum’daki siyasi temsilcisi olarak biz bu ecrimisil paralarının kaldırılmasını istiyoruz. Ben de turizmciyim, turizmciler, tersaneciler istihdam yarattığı için ecrimisil ile tekrar cezalandırılmamalı. Zaten bu insanlar gerekli
yatırımları yapmışlar ve işletmelerinde istihdam sağlıyorlar. Devlete vergi ödüyorlar, bir de ikinci bir vergilendirmek haksızlıktır diye düşünüyoruz. Tabi bizim belli bir noktaya gelme zorunluluğumuz var. Devletin buradaki mekanizmalarını hep beraber önerilerle çekme zorunluluğumuz var. Mesela buradaki en önemli tekliflerden birisi bir arkadaşımızın önerdiği ‘ecrimisili biz belirleyelim, siz itiraz edin’. Bu çok çarpıcı ve güzel teklif. Bence bürokrasi ve devletin bu noktaya gelebilmesi lazım. O zaman bu sorunun da kendiliğinden çözüldüğünü göreceğiz. Bodrum’da yaşayan bir arkadaşınız olarak bu kadar sorunun yaşandığı bu ecrimisil konusunda sizlerle
beraber aynı sıkıntıları yaşıyorum. İnşallah bir daha yaşamamayı temenni ediyorum."

Toplantı sonunda denetim elemanlarının konuyu inceleyeceği ve rapora bağlanacağı, hazırlanan raporların da Maliye Bakanlığı’na gönderileceği, ardından da bakanlıktan düzenleme talep edileceği bildirildi.