ESNAF SAYIDAN DEĞİL KİRADAN DERTLİ!

Bodrum’da yıllardan bu yana dile getirilen işyeri sorunu, geçtiğimiz günlerde...

ESNAF SAYIDAN DEĞİL KİRADAN DERTLİ!
Bodrum’da yıllardan bu yana dile getirilen işyeri sorunu, geçtiğimiz günlerde Bodrum Ticaret Odası'nca 9 Eylül Üniversitesi'ne hazırlatılan işyeri envanteri raporuna göre bilimsel olarak ortaya konulmuştu. Bodrum esnafı ise "Sayılara değil kiraların yüksekliğine bakın" diyerek konuyu başka bir boyuta taşıdı.
Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonu'nda yapılan toplantıda envanter sonuçlarına göre dile getirilen rakamların Bodrum için gereğinden fazla olduğu açıklandı. Yapılan çalışma, kalitesiz ve oransız çoğalan iş yerlerinin Bodrum’un sadece iş hayatını değil, sosyal yapısını da bozduğunu ortaya koydu. Konu ile ilgili Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıfat Kamaşak, Bodrum'da bazı sektörlerde aşırı yığılma olduğunu belirterek, '"Bodrum'da iş yeri açılmasıyla ilgili kriterler, yeniden gözden geçirilmeli. Bu rakamlar Bodrum’un S.O.S. verdiğini gösteriyor” demişti.
Bodrum halkı ve esnafı enel anlamda bu rakamların çok fazla olmadığı görüşünde birleştiler. Bazıları ise hak vererek, Bodrum'un turizm kenti olması nedeniyle kapasitesinin belli olduğunu ve daha fazla iş gücüne gerek olmadığını belirttiler. Ancak 12 ay turizmle bu sayının normale dönüşebileceğini ve iş yerlerinin de kapılarını kapatmak durumunda kalmayacağını ifade ettiler.
Bodrum çarşısındaki esnafın bazısı ise envantere göre açıklanan rakamlarda sorun olmadığını asıl sorunun kiralar olduğunu belirttiler. Kiraları çok yüksek bulan esnafın 12 ay boyunca bu ücreti ödemekte zorlandığından dolayı kapılarını kapattıklarını iddia ettiler.
Bodrum Ticaret Odası'nca 9 Eylül Üniversitesi'ne hazırlatılan ''Bodrum'un İş Yeri Envanteri'' sonuçlarına göre Bodrum'da 7 bin 536 firma bulunuyor. Bu firmalardan bin 501'i konfeksiyon, mefruşat ve züccaciye, bin 204'ü bar, restoran ve eğlence, 888'i gıda, 825'i hizmet, 822'si dayanıklı tüketim ve kırtasiye, 736'sı konaklama, 557'si inşaat, 518'i finans kuruluşları ve kooperatifler, 255'i taşımacılık ve 230'u ise yat imalatı konusunda faaliyet gösteriyor.