FLAMİNGOLAR TUZLAYI RENKLENDİRDİ...

Flamingolar her kış konakladıkları Milas ve Bodrum karayolu üzerindeki Boğaziçi...

FLAMİNGOLAR TUZLAYI RENKLENDİRDİ...
Flamingolar her kış konakladıkları Milas ve Bodrum karayolu üzerindeki Boğaziçi köyü tuzla sulak alanına geldiler. Bu yıl sayıları bir hayli azalmış olduğu gözlenen göçmen kuşların yeni sürülerinin gelip gelmeyeceği de merak konusu.

Boğaziçi köyü kış aylarında farklı türlerden oluşan kuşları yıllardır ağırlıyor. Avrupa ve Afrika kıtaları arasındaki 4 önemli kuş yolundan ikisinin geçtiği Türkiye'de göçmen kuşlar için en önemli sulak alanlardan biriside Tuzla sulak alanı.

Tuzla sulak alanını ziyaret eden göçmen kuşlar arasında çoğunluğu flamingo, balıkçıl, turna, karabağ martı, sakarmeke, tepeli pelikan gri balıkçıl, kaz ve ördekler en popüler olarak bilinenleri. Bu gün hayatta olmayan kuş gözlemcisi Brian Stoneman’ın 29 Aralık 2007 tarihinde yaptığı araştırmaya göre 57 kuş türü kayıt altına alınmış. Bu kuşlar arasında sayıca çok olarak, allı turnalar (Flamingo) 1342 adet, gri balıkçıl 1032 adet, kaşıkgaga 600 adet, kızılbacak 560 adet ile önde gelin kuş türleri arasında.Koruma altına alınmış bulunan Tuzla sulak alanın çevresindeki yapılaşmanın artması nedeniyle kuş türlerinin ve sayılarının azaldığı tahmin ediliyor.

Boğaziçi köyü sakinlerinden Güvercinlik köyü muhtarı Mehmet Göreme, çocukluk yıllarında daha çok kuş bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Belki 50 kat kuş vardı. Burada nüfusun çoğalmasından dolayı bu kuşlar terk etti. Şu anda az kuş var. Turizm açısından güzel bir katkı getirebilir. Biz burada görüyoruz ki turistler gelip bunların resimlerini çekiyorlar.”

Bodrum habitat kozası kurucusu Cüneyt Karaloğlu da kuş popülasyonunun azalmasını insan, yapılaşma ve besin zincirinin azalmasına bağlıyor. Karaloğlu: “Boğaziçi Tuzla sulak alanında son dört, beş yıl içerisinde oradaki örneğin flamingo popülasyonunun üç binlerden bugün 200 ler civarına düştüğü doğrultusunda. İnsana bağlı pek çok çevre faktörü, küresel ısınma, örneğin bu sene havalar serin gitmesine rağmen gelen sayıda bir artış olmadığı gibi azaldı ve süresi de gene kısalmış durumda. Pek çok tür içinde bu geçerli. Daha çok yaşam alanlarının daralması ve beslenme zincirindeki ciddi kopuşlar bu hayvanların burada yeteri kadar besin bulamamalarından kaynaklanıyor diye düşünüyorum” dedi.

Sığ suların, çok uzun bacaklı, uzun boyunlu, küçük kafalı harikulade su kuşları olan Anadolu insanının allı turnası, flamingoların yeni sürülerinin gelip gelmeyeceği ise bilinmiyor.