Geniş Katılımlı Eşitlik Buluşması...

Bodrum Belediyesi tarafından kurulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şefliği, kadınların her alanda eşit temsili ve toplumda ayrımcılığın son bulması için yaptığı çalışmalar kapsamında, geniş katılımlı bir toplantı düzenledi. 

Geniş Katılımlı Eşitlik Buluşması...

Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, belediye başkan yardımcıları Ummuhan Yurt ve Emel Çakaloğlu ile büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Kadınların yaşamın her alanında eşit var olmalarını sağlamak ve bu alanda politikalar üretmek amacıyla kurulan Bodrum Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şefliği ve Komisyonu’nun düzenlediği toplantının; kadın, engelli, yaşlı ve ayrımcılığa maruz kalan gruplarla birlikte eşit ve ayrımcılığın olmadığı, özgür ve katılımcı bir Bodrum için başlatılan çalışmaların bir devamı niteliğinde olduğu ifade edildi. 

Toplantıda konuşan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şefliği üyesi Aynur Dik, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini konuşmak yürek ister, cesaret ister, farkındalık ister, kadından yana olmayı ister. O nedenle Ahmet Aras’a çok teşekkür ediyoruz ve bu salonu dolduran kadınlara teşekkür ediyoruz, toplumsal cinsiyet eşitliğine sahip çıktıkları için. Toplumsal cinsiyet eşitliği sadece kadınları değil, çocuklar, yaşlılar LGBT’li bireyler, sığınmacılar, mülteciler, iç göç yaşamak zorunda kalanlar, muadilleri de kapsayan yani ayrımcılığa maruz kalmış tüm grupları kapsayan bir yaklaşım. Zaten ayrımcılık olduğu için eşitsizlik var” ifadelerini kullandı.  

Kadın cinayetleri ile ilgili de konuşan Aynur Dik, sözlerine şöyle devam etti:

“Genellikle kadınları öldüren erkekler resmedilmez. 2018 yılında 440 kadın öldürüldü. 2019 yılında 474 kadın öldürüldü. Bunlar kayıtlara geçen sayılar. İntihar süsü verilen, takipsizlik kararı verilenler de var. Peki bu kadınlar nasıl öldürülüyor? 185’i ateşli silahla öldürülmüş. 101’i kesici aletle, 29’u boğularak, 6’sı kimyasal ilaçla. 27’si darp edilerek. 6’sı yakılarak 18’i yüksekten atılarak öldürüldü.”

Aynur Dik, kadınların öldürülme sebeplerini başında, ekonomik sıkıntılar, kadının boşanmak istemesi ve barışmayı reddetmesi olduğunu söyledi. 

Toplantıda konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Ummuhan Yurt ise şunları söyledi;

“Kadın dostu bir kentin var olabilmesinin tek koşulu kadınların ve kız çocuklarının kente dair gerek altyapı, gerek altyapı, gerek sosyal, gerekse mekansal ihtiyaçlarının doğru şekilde analiz edilebilmesine, bu ihtiyaçlara göre kadınlara özel kentsel hizmetler tasarlanmasına ve tüm bu hizmetlerin toplumsal cinsiyet eşitliği açısından değerlendirilerek sunulmasına bağlıdır. Bodrum Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi, çoklu ayrımcılıkları gözeterek bir yapı ve politikalar oluşturmak için görev tanımı yapmış ve her türlü ayrımcılığa karşı kent politikalarının geliştirilmesini hedefleyerek çalışmalara başlamıştır.”

Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu da “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şefliği’nin temel olarak görev, yetki ve sorumluluğunun belediye sınırları içerisinde yaşayan ekonomik, sosyal ve kültürel ayrımcılıklara maruz bırakılan kadın, çocuk, genç, yaşlı, engelli, azınlık, LGBT’li bireyler, göçmenler mülteciler, sığınmacılar, mübadillere yönelik belediye politikaları geliştirmek, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapmaktır” dedi. 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da toplantıda yaptığı konuşmada “Bizim yapmak istediğimiz yardım etmek değil, paylaşmak. Biz, yerel yönetimlerin imkanları dahilinde zor durumda olan her bireyle, kadın erkek diye ayırmadan her şeyi paylaşmak zorundayız. Yerel yönetim imkanlarıyla hayatı kolaylaştırmak için yaşlı, çocuk ve dezavantajlı herkesle uygulayabiliriz. Biz bu şekilde bakıyoruz. Kesinlikle bir ayrım yapmadan görüyoruz. Ben çalışma arkadaşlarımı da kadın erkek diye ayırmıyorum” şeklinde konuştu. 

Toplantı, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan’ın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şefliği’nin faaliyetleri ile ilgili sunumunun ardından forumla devam etti.