Geniş Katılımlı Öykü Günü Etkinliği

Bodrum Edebiyat ve Sanat Platformu tarafından, “Edebiyat ve Sinema” temasıyla 14 Şubat Dünya Öykü Günü etkinliği düzenlendi.

Geniş Katılımlı Öykü Günü Etkinliği

Oasis AVM'nin ev sahipliğinde Oasis AVM toplantı salonunda gerçekleşen etkinliğe Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz ile çok sayıda edebiyat sevdalısı ve okulların edebiyat kulübü öğrencileri katıldı.

Bodrum’un yerel kültür ve sanat faaliyetlerini ulusal ve uluslararası sanat faaliyetleriyle buluşturmak, tanıştırmak ve kaynaştırmak adına düzenlenen etkinliğe öykü ve roman yazarı Hasan Özkılıç, şair ve yazar Aydın Şimşek ve Dilbilimci Prof.Dr. Semiramis Yağcıoğlu konuk olarak katıldı.

Bodrum Edebiyat ve Sanat Platformu Kurucusu Şair, Yazar ve Eleştirmen Aydın Şimşek, etkinlik öncesi Kent Haber’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“2003 yılında UNESCO kararıyla 14 Şubat günü, Dünya Öykü Günü olarak kabul edildi. Bu günün bir ayağını Bodrum’da gerçekleştiriyoruz. Burada yerel ve ulusal boyuttaki yazarlarımızla öykünün ve söylemin ilişkilerini anlatmak için bu etkinliği yapıyoruz. Bu etkinliğimize yaklaşık 30 yazar arkadaşımız katılıyor. Bunların arasında lise öğrencileri de var. Doğrudan doğruya Bodrum’da yaşayıp kitapları ve öyküleri olan arkadaşlarımız da var. Böylelikle buradaki öyküseverleri ulusal ve uluslararası düzeydeki öykü günleri ile ilişkilendirmiş olduk. Bu bağlamda Bodrum Edebiyat Sanat Platformu adı altında bir araya gelmiş inisiyatifin üyeleri bu işe öncülük ediyor. Dolayısıyla Bodrum’da gerçekleştirilen Edebiyat Sanat Platformu’nu kuruluşundan bugüne ikinci büyük etkinliği oluyor. Ardından da Dünya Şiir Günü etkinlikleri olacak.”

Etkinliğin 2 onur konuğu olduğuna da vurgu yapan Şimşek, “Onur konuğumuz Türk Edebiyatı’nın çok önemli yazarlarından Hasan Özkılıç. Bu yılın teması Edebiyat ve sinema. Edebiyat ve sinemayı tercih etmemizin bir nedeni de hiç şüphesiz ki Hasan Özkılıç’ın romanlarının öykülerinin Erden Kıral gibi büyük yönetmenler tarafından sinemaya aktarılmış olması. Vicdan gibi, Gece gibi filmlerin doğrudan doğruya Hasan Özkılıç’ın romanlarından ve öykülerinden uyarlandığını düşünürsek etkinliğimize ulusal ve uluslar arası bir boyut da kazandırmış oluyoruz. Diğer onur konuğumuz da Semiramis Yağcıoğlu. Bodrum’da yaşayan Semiramis Hoca da karşılaştırma edebiyat konusunda istisna yazarlardan birisi. Dolayısıyla 30 yazar içerisinde 2 onur konuğu ağırlıyoruz. Geri kalan arkadaşlarımız da burada sürekli yaşayan öykücü ve eleştirmen arkadaşlarımız” dedi.
 
Aydın Şimşek, etkinliğe destek veren Bodrum Belediyesi ve Başkan Ahmet Aras’a teşekkür etti. 

Etkinlik, Hasan Özkılıç tarafından yazılan Dünya Öykü Günü Bildirisi'nin Bodrum Edebiyat Ve Sanat Platformu üyesi şair Filiz Yazıcılar'ın okumasıyla başladı. Ardından ise 'Balıkçı'nın Merhabası'nı Halil İbrahim İper -Adnan İper Anadolu Lisesi öğrencisi Buket Kara okudu.

Etkinlik, öykü ve roman yazarı Hasan Özkılıç ile şair ve yazar Aydın Şimşek söyleşisi, ardından ise Bodrum Edebiyat Ve Sanat Platformu üyelerinin yazdığı öykülerin okunmasıyla devam etti.

Söyleşinin ardından konuşan Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Edebiyat benim şahsım üzerinde bir dönüm noktasıydı. Yıllar önce, eski bir askerim, eski bir Türk subayıyım ben, zorda kaldığım bütün zamanlarda edebiyata sıkı sıkı sarılarak benim için umut olmuştur her zaman. Ve hayata yeniden başlamama, yeniden kendime gelmemi sağlamıştır. Biraz önce, Hasan Özkılıç hocamın yazdığı bildirgeyi sevgili Filiz hanım okurken gerçekten tüylerim diken diken oldu. Edebiyatın, öykünün bir vicdan olduğundan bahsetti, bu gerçekten çok önemli bir kavram. Umarım bundan sonraki günlerde, hayatımızda her zaman vicdanlı günlerle baş başa kalırız" dedi.

Dilbilimci Prof.Dr. Semiramis Yağcıoğlu'nun 'Romandan Sinemaya Anayurt Oteli'nin Zebercet'i' sunumuyla devam eden program katılımcıların konuşmacılara yönelttiği soruların cevaplanmasıyla yaklaşık 3 saat sonra sona erdi.