Güvercinlik'te İlk Yıkım Başladı!

Bodrum Belediyesi'nin İmar Affı kapsamı dışında kalan kaçak yapılarla ilgili yıkım çalışmaları bu sabah Güvercinlik'ten başladı...

Bodrum Belediyesi'nin İmar Affı kapsamı dışında kalan kaçak yapılarla ilgili yıkım çalışmaları bu sabah Güvercinlik'ten başladı.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın seçilmesinin hemen ardından gündeme getirdiği Kaçak Yapılarla Mücadele Seferberliği Güvercinlik Mahallesi'nden başladı. Geçen hafta bölgede ilk etapta tespit edilip yıkım kararı verilen 4 yapıyla ilgili harekete geçen belediye ekipleri, yapı sahiplerinin binayı boşaltmak için istedikleri süreyi vererek bölgeden ayrılmıştı.

Verilen sürenin dolmasının ve yıkım yapılacak binanın tahliye edilmesinin ardından bugün sabah saatlerinde bölgeye giden ekiplere eşlik eden kırıcı iş makinaları ve kepçeler yıkım çalışmasına başladı. Şafak Tan Öztürk adlı vatandaşa ait binada yapılan yıkım çalışmaları sırasında belediye edkiplerine 90 civarında Jandarma eşlik ederek bölgede yoğun güvenlik önlemi aldı. Yıkılan binanın sahibi Şafak Tan Öztürk ise yıkım kararına başından beri muvafakat ettiklerini belirterek alınan yoğun güvenlik önlemlerini eleştirdi.

Şafak Tan Öztürk yıkım anlarını sosyal medya hesabından canlı yayınlayan gazeteci Fatih Bozoğlu'na yaptığı açıklamada, yıkım çalışmalarıyla ilgili herkese eşit muamele olmayacağı kaygısını yaşadığını ve kendisinin her açıdan mağdur olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı;

"Bodrum belediyesinin tabii ki de buraya gitme hakkı var. Yani sonuçta bir karar söz konusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bir iptal söz konusu. Ben diyorum ki üç gün içerisinde burayı yıkma kararı alan devlet, on yıl içerisinde bizim tapularımıza dair neden hiçbir şey yapmadı. Şu an vatandaş bir telefon alsa kutunun içinden hıyar çıkıyor ve bu haber oluyor. Biz de kocaman hıyar tarlası çıktı ama hiçbir şey olmuyor. Kendine göre herkes haklı. Ya arkadaş hepiniz haklısınız da burayı satan devlet. Burada tapusu olmayan bir sürü ev var şu anda ve hiç birisinin imar ile ilgili bir şeyi yok ve 20-30 yıldır burada bir tane yıkım kararı uygulanmadı. Yepyeni binalar bunlar, hiç kimseye kanun yok bu ülkede, bir bana Şafaktan Öztürk’e. Nasıl oluyorsa bu, şu an onlarca otel var orada faaliyette hepsi çalışıyor. Ve bunlar belediyenin verdiği ruhsatlar ile çalışıyorlar ve bunların hiç birisinde yapı kayıta dair hiçbir şey yok, tapuları dahi yok, yerleri bile belli değil ama bunların hepsi aralarından bir kurban istedi ve kurbanı aldılar. Görünen bu demekle devlet vatandaşına acımayacak.  Yarın diğerlerini yıkamayacaksınız. Biliyorum bak biliyorum ben bunu, diğerlerini yıkamayacaksınız. Adalet diyor, hukuk diyor. Bu ülkede hukuk yok arkadaşım ben görmedim.  Çocuklarım olmasa bu ülkede 1 dakika bile durmam çünkü eşitlik yok. Bu bölgede bir sıkıntı var biz günah keçisi olduk. İnşallah yarın bunu herkese adaletli bir şekilde uygularlarsa ben kendime başka yer bulacağım ama yapmazlarsa da ben bunu elimden geldiği kadar bu saatten sonra duyurmaya çalışacağım. Bodrum bundan kurtulacaksa Bodrum’da bundan sonra bu bitecekse benim için de bu madalya olsun" dedi.

Öte yandan yıkım ile ilgili sosyal medyada görüşlerini dile getiren birçok vatandaş, Bodrum Belediyesi'nden yıkım çalışmalarında eşit ve adil bir uygulama yapılmasını beklediklerini ifade ederek, özellikle Yarımada genelinde imara aykırılıkları dikkat çeken büyük sermaye gruplarına ait otel ve rezidans inşaatlarına da aynı muamelenin yapılmasını beklediklerini dile getirdiler. Çevreci duruşuyla tanınan Sema Höcek'te sosyal medyada yaptığı paylaşımda "Tüm kaçaklara eşit işlemi kabul edebiliriz. Ama kolayı seçip vatandaşın evinden başlar; kamusal alanları, kıyıları işgal edenleri başka sezona bırakırsanız vicdanımız razı gelmez. Düşünmeye başlarız" ifadelerini kullandı.

Bölgede 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren kaçak olarak yapılmış toplam 183 binanın olduğu öğrenildi.