Hekatomnos Mezarı Turizme Açılacak

Çok zengin bir kültürel geçmişe sahip Milas'ta bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Hekatomnos Anıt Mezarı turizme kazandırılıyor.

Hekatomnos Mezarı Turizme Açılacak

Milas'ta 2004 yılının Temmuz ayında, kaçak kazı ile hazine avcılarının yağmalamasından sonra bulunarak gün ışığına çıkarılan ve yüzyılın buluşu olarak nitelendirilen Karia Satrabı Mousolos'un babası Hekatomnos'a ait 2 bin 400 yıllık Uzunyuva Anıt Mezarı turizme kazandırılıyor.

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Milas ilçesi Hisarbaşı Mahallesi Uzunyuva Mevkiinde yer alan "Uzunyuva hanedan mezar odası mimari projesi ve arkeopark alanı çevre düzenleme projesi" alanında incelemelerde bulunarak gelinen son durum hakkında yetkililerden bilgiler aldı.

2010 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesinde yer alan Hekatomnos Anıt Mezarına ait projede, 2010 yılından günümüze kadar yapılan kazı çalışmaları ile açığa çıkarılan yaklaşık 4 bin parçalık aplik buluntu ile kemik ve fildişi buluntular, mermer, bronz objelerin sergileneceği zengin bir koleksiyona sahip Hekatomnos Müzesi’nin yapımının planlandığı belirtildi. 

Vali Orhan Tavlı "Her yıl onbinlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan Uzunyuva Anıt Mezarı Projesinin tamamlanmasıyla, Milas’ın kültür turizmindeki önemi uluslararası boyut kazanacak ve kültür turizmine önemli bir katma değer sağlanmış olacaktır" dedi. 

Muğla’nın çok zengin kültürel geçmişe sahip olduğunu belirten Vali Orhan Tavlı, bu tarihin ortaya çıkarılması için yapılan çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür etti. Vali Tavlı, Proje uygulama alanında kamulaştırılan metruk binaların da kısa süre önce Milas Kaymakamlığı tarafından yıkımının gerçekleştirilerek projenin uygulanabilirliğin Milas’ın kültür turizmi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

UNESCO listesindeki 2 bin 400 yıllık anıt mezar, arkeoloji dünyasında bulunan en önemli tarihi eserler arasında gösteriliyor. Karya Satrabı Hekatomnos'a ait anıt mezar, yüzeyin 18 metre altında bulunuyor.