İlçe Tarım Müdürü Değişti

Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne Durmuş Çakır'ın atandığı öğrenildi.

İlçe Tarım Müdürü Değişti

18 Ağustos 2017’den beri Bodrum İlçe Tarım Müdürlüğü görevini Ziraat Mühendisi Fahrettin Doğan yapıyordu. İlçe Tarım Müdürünün geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız değiştiği öğrenildi. Fahrettin Doğan’ın görevinin 4 Ocak’ta sona erdiği ve Durmuş Çakır’ın yeni müdür olarak atandığı bildirildi. 

Ziraat Mühendisi Çakır’ın daha önce Diyarbakır, Niğde ve Muğla’nın Milas İlçesinde görev yaptığı, 10 aydır da İl tarım ve orman müdürlüğü İdari ve Mali ve İşler Şube Müdürlüğü görevini yürüttüğü öğrenildi. 

Öte yandan İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından eğitim programı başlatıldı. Müdürlükten program hakkında yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ilçe genelinde başlatılan eğitim programı ile ilçemizde süt üretimi ve hayvancılıkla ilgilenen vatandaşlara yapılan ziyaretlerde başta mastitis hastalığı olmak üzere sağım öncesinde, sağım sırasında ve sonrasında uyulması gereken hijyen kuralları, kullanılan sağım ekipmanlarının hijyeni, kullanma yöntemleri ve süt hijyeni konusunda eğitim çalışmaları başlatılmıştır. Yıl boyunca sürekli olarak devam edecek eğitim faaliyetlerinin bütün mahalleleri kapsayacağı ve küçük gruplar halinde uygulamalı olarak verileceği belirtilmiştir.

Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürü Durmuş Çakır ve Müdürlük personellerinden görevli Veteriner Hekimler tarafından yapılan ziyaretlerde uygulamalı olarak yapılan eğitimlerle birlikte ücretsiz alkali ve asidik dezenfektan dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Bu ziyaretlerde üreticinin bilinçlenerek koruyucu önlemleri alması, daha yüksek verimle ekonomik olarak güçlenmesi, sağlıklı bir hayvan popülasyonu oluşturulması ve bununla birlikte vatandaşların sağlıklı, kaliteli ve yeterli gıdaya ulaşabilmeleri hedeflendiği belirtilmiştir.

Süt ve süt ürünleri doğumumuzdan itibaren besin değeri açısından beslenme ve gelişmemizde çok önemli bir yer tutmaktadır. Süt, Büyükbaş ve küçükbaş memeli hayvanlardan sağım yöntemi ile elde edilen mucizevi bir besindir. Sağım işlemi ise süt veren hayvanlarda memelerdeki sütün belirli yöntemlerle ve belirli aralıklarla yapılan bir işlemdir. Sağım işlemi hayvanların bağlı olduğu yerde veya  bu işlem için özel olarak ayrılmış alanlarda yapılmaktadır.  Geleneksel olarak elle sağım yöntemi devam etse de daha pratik ve güvenli olan makine ile sağım yöntemi yoğunluk kazanmıştır.  Sağım hijyeni sağlıklı ve kaliteli süt-süt ürünlerinin soframıza gelmesini; sağım yapılan hayvanın sağlığını ve performansını olumlu yönde etkileyerek üreticiye ve dolayısıyla ülke ekonomisine olumlu katkı sağlamaktadır. Süt verim kaybının en büyük sebeplerinden birisi de mastitistir.”

Mastitis Nedir?

Peki mastitis nedir? Mastitis memelerde ve sütte farklı derecelerde bozukluklar meydana getiren, meme bölümlerinden birkaçı veya hepsini etkileyen bir hastalıktır. Memenin savunma gücünü olumsuz etkileyen besleme hataları ya da eksiklikleri, ahır ve sağım hijyeninin yeterli olmaması, sağım yönteminin yanlışlığı, sistemik enfeksiyonla , anatomik bozukluklar ve hatta hava durumu ve iklimler gibi birçok sebepten dolayı oluşabilir.