İnsan Sağlığına Son Derece Zararlı!

Son haftalarda Bodrum gündeminin ençok tartışılan konularından biri olan, sahillere serilen beyaz kumlardan alınan örneklerin bilimsel incelemesi tamamlandı. Yapılan analizlerde sahillere serilen malzemelerin kuvars ve silis olduğu ortaya çıktı. Sahillerden alınan örnekler MTA Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında incelendi. Yalıkavak ve Gündoğan'dan alınan iki numunenin birinde yüzde 85,3 oranında, diğerinde yüzde 92,4 oranında Silisyum dioksit saptandı. Bodrum'un doğal yapısını bozduğu gerekçesiyle Bodrum Belediyesi ve Muğla Çevre İl Müdürlüğü tarafından ilçedeki tüm koylar mercek altına alındı. Kullanılan malzemelerin insan sağlığı ve deniz canlıları için zararlı olduğu belirtildi.

İnsan Sağlığına Son Derece Zararlı!

Konunun basında gündeme gelmesinin ardından Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın beyaz kuma karşı başlattığı mücadeleye halk da katıldı. Neredeyse her gün belediyeye gelen ihbarları değerlendiren ekipler birçok noktada denetimler yaparak beyaz kum dökümünü engelledi. Konuyla ilgili şuana kadar 6 otele işlem yapıldı. İzinsiz döküm yaptığı tespit edilen tesisler, dökdükleri malzemeyi toplatarak sahili eski haline getirdi.

Bodrum ve Milas'ta bulunan bazı lüks otellerin, tesislerini pazarlarken 'beyaz kumlu sahiller' diyerek tanıtım yaptığı dikkat çekiyor. 

KUMUN ANALİZ SONUÇLARI ÇIKTI!..

Bodrum'da şikayetler üzerine tespit edilen sahillerden alınan numuneler; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Maden Analizleri ve Teknoloji Daire Başkanlığı'na gönderildi. Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gönderilen numune sonuçlarına göre kumlardan birinde yüzde 85,3 oranında, diğerinde yüzde 92,4 oranında yüksek silisyum dioksit saptandı. Analizde kullanılan parametre değerleri yüzde oranları ise silisyum dioksit (SiO2): Silisyum dioksit ayrı ayrı iki numunede 85,3 ve 92,4 oranında, diğer parametreler çok düşük oranda saptanmış. Ateş zaiyatı (A.Za): 0,90 ve 0,85, alüminyum oksit (Al2O3): 6,1 ve 2,1, kalsiyum oksit (CaO): 1,4 ve 0,5, demir oksit (Fe2O3): 0,4 ve 0,4, potasyum oksit (K2O): 0,4 ve 0,2, magnezyum oksit (MgO): 0,8 ve 0,5, mangan oksit (MnO): 0,1 ve 0,1, sodyum oksit (Na2O): 3,1 ve 1,6, fosfor pentaoksit (P2O5): 0,1 ve 0,1, titanyum dioksit (TiO2): 0,2 ve 0,1 oranlarında saptandı.

İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI

Jeoloji Yüksek Mühendisi/ Tıbbi Jeoloji Uzmanı Dr. Eşref Atabey bu malzemelerin insan sağlığına zararlı olduğunu ifade ederek, "Kuvars kumunun plajda kullanılması başta insan sağlığı ve ekonomik rolü nedeniyle doğru değildir. İnsan sağlığı yönünden değerlendirecek olursak, kuvars kristalleri tozlarının solunması sonucu silikozis denilen bir pnömokonyoz türü hastalık olmaktadır. Kuvars tozu akciğerlerde fibrozise yol açabilir. Akciğerlerde harabiyet oluşur. Plajda bu kum üzerinde zaman geçirenler, özellikle çocuklar etkilenebilir" ifadelerini kullandı.