İstihdam Sağlayacak Proje Başladı

Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu tarafından geliştirilen, “Mavi Nesil Projesi; Denizcilik ve Yatçılık Sektöründe Eğitim, Beceri ve İstihdam Edilebilirliği Geliştirme Merkezi” isimli proje başladı. Yerli ve milli kaynak simülatörünün kullanıldığı projede, kaynak kursları ile ahşap ve kompozit tekne yapımı öğretiliyor.

İstihdam Sağlayacak Proje Başladı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü’nün yürütücülüğünü üstlendiği ve Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu tarafından geliştirilen, “Mavi Nesil Projesi; Denizcilik ve Yatçılık Sektöründe Eğitim, Beceri ve İstihdam Edilebilirliği Geliştirme Merkezi” isimli proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destek ve koordinasyonuyla, T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında başarılı bulunarak hibe almaya hak kazanmıştı. 

Denizcilik sektörünün ihtiyaç duyduğu çeşitlilikte ve kabiliyette nitelikli personel ve ara eleman ihtiyacının karşılanması ve uygulamalı mesleki eğitim verecek birimlerin oluşturulmasının hedeflendiği proje bugün itibariyle başladı. 

Proje kapsamında 40 kursiyere gaz altı kaynağı kursu, elektrik ark kaynağı kursu, temel ahşap tekne üretimi kursu ve temel kompozit tekne üretimi eğitimi veriliyor. 

Kursa katılan öğrenciler, kaynak yapmayı ilk önce simülatör ile öğreniyorlar. Yerli ve milli üretim simülatör, yapılan kaynağın en ince ayrıntılarına kadar uygun olup olmadığını gösteriyor. Simülatör eğitiminin ardından uygulamalı kaynak eğitimine geçiliyor. 

Proje süresince, kursların tümü alanında uzman eğitmenler tarafından ve ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Mesleki eğitim kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerlere, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan katılım belgesi verilecek.

Eğitimler, yüksekokulun müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli ile Dr. Mehmet Akman, Dr. Bülent Turan, Dr. Öğretim Üyesi Şeyma Bayazıt ve Dr. Öğretim Üyesi Nur Satı tarafından veriliyor. 

Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli, Cumhurbaşkanlığı Ulusal Staj Programı çerçevesinde yürütülen çalışmalar doğrultusunda projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek şöyle dedi:

“Bu proje kapsamında bizim taahhütlerimiz şunlardı; yat ve gemi inşa sektöründe açık bulunan, nitelikli iş gücünü sağlamaya yönelik bir projemizdi. Bu proje kapsamında bugün geldiğimiz noktada valiliğimiz, kalkınma ajansımız, rektörlüğümüzün desteğiyle almış olduğumuz makine teçhizat ve ekipmanlarla ilk kurslarımızı başlattık. Bu kurslarımızın tamamı, gemi inşa ve yat inşa sektörüne yönelik olup, ücretsiz kurslarımızdır. Ayrıca sıradan bir mesleki eğitim kursu değildir. Bir meslek edindirme kursunda ilk defa simülatör destekli kaynak kursu açtık. Bu kurslarımızı da SGK, İŞKUR gibi kuruluşlardaki mesleklerle eşleştirerek bu eğitim programlarını hazırladık. Şu anda bu eğitim programımız bugün başladı.”

Mevcut 4 kursa yeni kursların da ekleneceğini dile getiren Kuleli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kurslarımız, önümüzdeki dönem de devam edecek. Hatta üzerine eklenecek. Bilgisayarda tasarım kurslarımız eklenecek. Gemi adamı kurslarımız eklenecek. Yat aşçılığı kurslarımız eklenecek. Altyapımız geliştikçe ücretsiz olarak özellikle toplumuzun üniversiteyi kazanamamış ya da dar gelirli aile çocukları, bir iş sahibi olmakta güçlük çekmiş gençlerimiz bizim hedef kitlemizdi. Kurslarımızda kullandığımız simülatör destekli gaz altı ark kaynağı. Bu çok önemli çünkü şu anda Türkiye’de ilk defa bir gemi ve yat inşa sektöründeki meslek edindirme kurslarında kullanılan bir teknoloji bu. Öğrencilerimiz, kursiyerlerimiz, sanal ortamda gerçek ekipmanları kullanarak kendilerini kaynak makinelerine, kaynak ortamlarına alıştırıyorlar. Ondan sonra bir gerçek kaynak yapmalarını sağlıyoruz. Bu da hem iş güvenliği sağlığı hem de öğrenmenin kalitesi açısından son derece önemli. Bu da ilk defa meslek edindirme kursunda kullanılan bir teknoloji.”

Kullandıkları simülatörün yerli ve milli olduğunu dile getiren Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli, şöyle devam etti:

“Yerli ve milli. Biz bu teknolojiyi çok araştırdık. İthalleri vardı, araştırmamız neticesinde bütün firmaları davet ettik. Meğerse yerli bir firmamız varmış. Bütün bu simülatörlerin donanımını, yazılımını kendileri yapmışlar. Çok hoşumuza gitti. Hatta fiyat olarak baktığınız zaman ithallerle arasında neredeyse 5’te 1’lik bir fark vardı. Yani 5 katı ithal olanlar. Biz bunu tercih ettik ve şu an öğrencilerimiz, bizler bundan son derece memnunuz. İş güvenliği açısından çok önemli, sarfiyat olmaması açısından çok önemli. Öğrencilerimiz, kursiyerlerimiz istedikleri kadar pratik yapıyorlar ve kendilerini geliştirebiliyorlar. Ayrıca yaptıkları işlerin performansını anında görüyorlar. Hatalarını hemen görebiliyorlar.” 

Muhabir: Hamdi Yörür