KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİNDEN SÖYLEŞİ

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, "Şirin Tekeli ile 70 Yaşındaki Feministin Yaşam...

KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİNDEN SÖYLEŞİ
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, "Şirin Tekeli ile 70 Yaşındaki Feministin Yaşam Öyküsü" isimli sözlü tarih söyleşisi düzenledi.

70 yaşındaki yazar-akademisyen ve aktivist Şirin Tekeli'nin yaşam öyküsü ve anılarının dile getirildiği söyleşi, Trafo Kafe'de gerçekleştirildi. Kadın Dayanışma Derneği üyelerinin katıldığı söyleşinin konuşmacı konuğu Şirin Tekeli Türkiye'de Kadın hareketinin geçmişten bugüne nasıl geldiğini anlattı.

Kadın hareketi içerisinde 30 yılını doldurduğunu belirten Şirin Tekeli Kent Haber'e yaptığı açıklamada şunları söyledi; " Kadın hareket içerisinde 30 yılım geçmek üzere. Dolayısıyla nereden yola çıktık, neden böyle bir şeye ihtiyaç duyduk. Hangi adımları attık, adım adım nerelere gittik ve bir takım kazanımların elde edilmesinde payımız muhakkak oldu" dedi.

Tekeli, günümüzde kadın haklarının korunması için yapılan değişiklikleri şu sözlerle özetledi; "Çok önemli yasa değişiklikleri gerçekleştirdik. Şiddete karşı kadınları korumak için çok önemli kurumlar kuruldu, daha da kurulacak. Çünkü o kadar köklü ve vahim bir sorun ki bu, her yerde bir sığınak kurulması lazım" dedi.

Şirin Tekeli Bodrum Belediyesi'nden de yarımadaya bir kadın sığınma evi kurulmasını istedi. Tekeli, " Yasaya göre nüfusu 50 bini geçen yerleşim yerlerinde kadın sığınma evler kurulması gerekiyor ama yöneticilerimiz ağırdan alıyorlar. Ben umuyorum yeni belediye başkanımız bunun için ön ayak olur" dedi.

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği kurucularından Figen Erozan, çok faydalı bir etkinlik gerçekleştirdiklerini, Şirin Tekeli'nin ülkemizde kadının tarihini anlattığını ifade ederek şunları söyledi;

"Şirin Tekeli bugün bize kendi tarihimizi, kadın tarihini anlatıyor. Onun deneyimleri çok değerli ve bu deneyimlerini kadınlarımızla paylaşmasını istedik. Çok iyi bir etkinlik oldu, bir çoğumuzun bilmediği o 70'ler, 80'ler, 90'lı yılları bizlere aktardı. Dolayısıyla sözün, yaşanmışlığın, bir önceki nesilden öteki nesle aktarılmasında aracılık ediyoruz" dedi.

Söyleşiye katılan Nazife Sözbayan, geçmişe dair her şeyi öğrendiklerini belirterek, Tekeli'nin bir deha olduğunu, yollarını aydınlattığını ve önlerini açtığını ifade etti.

Akademisyen-Yazar Şirin Tekeli'nin katıldığı söyleşi yaklaşık 3 saat sürdü.

Şirin Tekeli Kimdir'

1944 yılında Ankara'da doğan Tekeli, 1961 yılında liseyi bitirdikten sonra döviz sınavını kazanarak Paris'e giderek ilk önce Fransızca öğrenir, 1962 yılında da hukuk okumaya başlar. Şehirdeki politik ortamın hareketli olması, terör, çatışmalar yaşanması hem de okuduğu bölümde umduğunu bulamaması gerekçeleriyle Paris'ten ayrılır. Lozan Üniversitesi'nde Sosyal ve Siyasal Bilimler okumaya başlar.

1967 yılında öğrenimini bitirip İstanbul'a döner ve aynı yıl İstanbul Üniversitesi'nin İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi Kürsüsü’ne girer. Bu dönemde öğrencilik döneminden tanıdığı eşi Ahmet Tekeli ile evlenir. 1973 yılında David Easton'un Sistem Teorisi merkezli doktora çalışmasını tamamlar. 1978 yılında kadınların siyasete katılması konusundaki doçentlik tezini bitirir.

1980 askeri darbesi sonrasında kurulan YÖK'ün sosyal bilimlerde ‘düşünce ve araştırma’ özgürlüğünü budadığını, tamamen ordu benzeri bir dikey örgüt yapısı kurduğunu, bilim yapmak yerine resmi ideolojiyi öğretmek amacını güttüğünü, öğrencileri ve öğretim görevlilerini siyasetdışılaştırdığını protesto etmek için 1981 yılında üniversitedeki görevinden istifa eder.

Üniversiteden ayrıldıktan sonra, yazar, redaktör ve çevirmen olarak çalışmaya başlar. Kadınlarla ilgili Eşitlik Politikaları konulu bir araştırma gerçekleştirir. 1981 yılında Yazarlar Kooperatifi, YAZKO'nun davetiyle feminist yayınları çevirmek üzere bir grubun içinde yer alır. Bu grup bir yandan bilinç yükseltme grubu deneyimine olanak verir, bir yandan da feminizmin terminolojisini Türkçede oluşturmak gibi önemli bir işlev görür.

1982 yılında Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat adıyla kitap olarak yayınladığı doçentlik tezi, Türkiye'de kadınların politik ve toplumsal alanda marjinalleşmesi üzerine Türkçe yayınlanan ilk kitaptır. Şirin Tekeli yaşamını Bodrum'da sürdürüyor.