Kadınlar, Meydanda Buluştu

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kadınlar Bodrum Belediye Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Kadınlar, Meydanda Buluştu

8 Mart dolayısıyla farklı siyasi parti ve STK’lardan kadınlar, Belediye Meydanı’nda bir araya geldi. Ellerinde “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır”, “Çıplak Arama Suçtur”, “Emek Sömürüsüne Son”, “Kadınlar İçin Adalet”, “Yaşasın Kadın Mücadelemiz” yazılı dövizler taşıdılar, çeşitli sloganlar attılar. 

Okunan basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi:

“Pandeminin ülkemizi ve dünyamızı kasıp kavurduğu, kadın cinayetlerinin hız kesmediği, belediyelerden üniversitelere, derneklerden Stk'lara kayyumların atandığı; pandemiyi bahane eden işten çıkarmaların, kod 29'ların,açlık ve yoksulluğun en çok kadınları etkilediği zamanlardan geçiyoruz. Tüm bu olumsuzluklara  rağmen Buradayız! Susmuyoruz! Korkmuyoruz!

Evde, işte, sokakta yaşadığımız şiddetin hız kesmediği her gün, en az bir kız kardeşimizin katledildiği haberiyle uyandık… Şiddete uğrayan kadınlar için kılını bile kıpırdatmayan iktidar, kadınlara hukuki koruma sağlayan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kadına Yönelik şiddetin Önlenmesi yasasını hedefine koydu. Geçmişte, kadın mücadelesiyle durdurduğumuz " tecavüzcüyü affetmeyi amaçlayan" yasa, her fırsatta dillendirilir oldu. Ama bu politikalar bizi susturamadı! İşyerinde, sokakta, mahallede partide, sendikada, yan yana geldiğimiz her yerde, bedenimiz üzerinden politika üretenlere dur! demeye devam edeceğiz.

Biz kadınlar biliyoruz ki, eşitlik ve özgürlük talebimiz, devletin erkek egemen hukukuna sığmayacak; evde, işyerinde, sokakta cinsiyetçiliği ve tacizcileri ifşa etmeye devam edeceğiz! Çıplak arama, insan hakları ihlalidir, cinsel şiddettir. Kadınlar kendilerini ne zaman hazır hissederlerse o zaman konuşurlar, bu Özlem Zengin ya da bir başkasının tahakkümünde değildir. Musa Orhan'a bulunamayan kelepçe, Boğaziçi eylemlerine destek veren kadınların ayağında. Ev hapsi cezası alan ve tutuklu olan arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu haykırmaya devam edeceğiz. 

Dinselleştirme politikaları ile bizi toplumsallıktan koparmak, yaşamımız üzerinde denetim  kurmak isteyen zihniyeti kabul etmiyoruz. 19. yüzyıldan bu yana mücadele ile kazanılmış medeni kanunun bile gerisine düşen erkek zihniyetinizin karşında biz varız. Barışı, laikliği kazanmak için,emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizimdir demek için, doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için, gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmak, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkmak için bir aradayız.  Buradayız. 

Kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi sunulan esnek-güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırmaya son verilmelidir. Kadın istihdamının önündeki engellerden olan bakım hizmetleri, kadının üstünden alacak özel politikalar uygulanmalıdır. Her mahalle ve işyerine ücretsiz kreş, yaşlı ve hasta bakım merkezleri kurulmalıdır.  Kadınlar regl döneminde en az iki gün ücretli izinli sayılmalıdır. Kadını eğitimden, istihdamdan, yaşamdan koparan, çocuk yaşta evliliklerin hızla artmasına yol açan 4+4+4 eğitim sistemi hemen iptal edilmelidir.8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalıdır.Hayatlarımıza sahip çıkmak için, savaş ve işgal politikalarına geçit vermemek için, evde, işte, okulda, tarlada, fabrikada, atölyede, emeğimiz ve haklarımızı haykırmak için buradayız. Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var. Yaşasın 8 Mart. Yaşasın kadın dayanışması.”

Basın açıklamasının sonunda kadınlar hep bir ağızdan “kadınlar vardır” şarkısını söylediler.