KALBİNİZİN SESİNİ DİNLEYİN...

Bugün 29 Eylül Dünya Kalp Günüydü. Ülkemizde ve dünyada tüm ölüm sebepleri arasında...

KALBİNİZİN SESİNİ DİNLEYİN...
Bugün 29 Eylül Dünya Kalp Günüydü. Ülkemizde ve dünyada tüm ölüm sebepleri arasında birinci sırada yer alan kalp-damar hastalıklarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmanın amaçlandığı bu günde, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fikret Mert Acar, Kent Haber’e açıklamalarda bulundu.

Bodrum Clinic International Tıp Merkezi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fikret Mert Acar, kalp sağlığı ve hastalıkları hakkında bilgiler vererek, kalp krizine neden olan başlıca faktörler ve kalp krizi anında yapılacaklara dikkat çektiği açıklamasında, vatandaşları risk fatörlerinden uzaklaşmaları ve düzenli hekim kontrollerini yaptırmaları konusunda özellikle uyardı.

Sözlerinin başında Dünya Kalp Günü’nün önemine vurgu yapan Acar, şu ifadelere yer verdi:

“29 Eylül Dünya Kalp Günü, Dünya Kalp Federasyonu tarafından 2000 yılından beri kutlanmakta olan bir gün. Aslında kutladığımız bir şey yok. Biz bu günde kalp hastalıklarına farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz. Bu amaçla da insanların bu hastalığa dikkatini çekebilmek için Dünyanın her bir tarafında pek çok aktivite yapılmakta. Şu anda da Dünya Kalp Günü çerçevesinde kalp hastalığına sebep olan unsurlar her tarafta tekrar tekrar vurgulanıyor.”

Kalp krizine sebep olan faktörlere de değinen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fikret Mert Acar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Aslında kalp hastalıklarına sebep olan faktörler hepimizin bildiği ancak sıklıkla göz ardı ettiğimiz şeyler. Bunların başında sigara geliyor. Türkiye'de sigara tüketimi çok yaygın. Dünyanın önemli sorunlarından da bir tanesi. Onun dışında hareketsiz yaşam tarzı, kötü beslenme ve düzenli sağlık kontrollerini yaptırmamak, bu dördü kalp hastalıklarının en önde gelen sebepleri. Kalp krizine işte bu saymış olduğum faktörler sebep oluyor. Bunlar insanın değiştirebileceği faktörler. Bir de genetikle mirasla gelen, bizim asla değiştiremeyeceğimiz bazı faktörler var. Aile bireylerinin kalp hastalığına sahip olması, erkek olmak, yüksek kolesterole sahip olmak kişinin değiştiremeyeceği faktörler. Beslenme ile, hareket ile, sigarayı bırakarak, bel çevresini incelterek, ideal kiloya düşerek kalp hastalıklarında bazı unsurlar açısından değiştirilebilir. Böylece sağlığımızı koruyabiliriz.”

Kalp krizi anında neler yapmamız gerektiği hakkında da bilgiler veren Bodrum Clinic International Tıp Merkezi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fikret Mert Acar, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Bu bize çok sık sorulan bir soru. Kalp krizi anında kişinin yapabileceği çok fazla bir şey yok. Özellikle bu Dünya Kalp Günü’nde insanların dikkatini çektiğimiz konu. Bir kere sıkıntının kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığını nasıl anlayabilecekleri. Hepimizin zaman zaman göğüs ağrıları olmuştur. Bu göğüs ağrısının kalple ilgili olduğunu anlamak için insanları bilinçlendirmek istiyoruz. Kalp hastalıklarındaki göğüs ağrısı; göğsün ortasında oldukça şiddetli olan, insanın vücuduna göğsüne sanki çok ağır bir şeyin oturduğunu hissettiren, beraberinde soğuk terlemenin olabildiği, kollara ve sırta yayılan bir ağrı olduğunda kalp krizi şüphesi oluşuyor. Bu durumda yapabileceğimiz iki şey var; bir tanesi eğer evinizde mevcutsa bir aspirin çiğnemek olabilir. Ardından da hemen 112'yi arayarak size en yakın sağlık merkezine ulaşmanızı tavsiye ediyoruz" dedi.