Kalp Hastaları Hareket Etmeli...

Vehbi Koç Sağlık Kuruluşları çatısı altında hizmet veren Bodrum Amerikan Hastanesi’nden Kardiyolog Dr. M. Nejat Sönmez, Kent TV’de yayınlanan Sağlıklı Yarınlar programına konuk oldu. Koroner kalp hastalıkları, teşhis ve tedavisi ile sanal anjiyografi hakkında önemli bilgilerin paylaşıldığı programda, kalp sağlığı ve covid-19 salgınının kalp hastalıklarına etkilerine değinildi.

Kalp Hastaları Hareket Etmeli...

Koroner kalp hastalıklarının dünyada ölümcül hastalıklar sırasında ilk sıralarda olduğunu söyleyen Kardiyolog Dr. Mehmet Nejat Sönmez şunları söyledi: 

"Mutlaka insanoğlu canlı, hareket etmesi lazım. Fakat biz insanları, özellikle de belirli bir yaş sonrasını yani böyle 50 yaş ve üzerindeki insanların daha çok hareket edip, hastalanmaması lazımken onları evlere tıkıyoruz ve hareketlerine mani olup, bir şekilde bu hastalıkları aslında arttırıyoruz. Kalp ve damar hastalıklarıyla birlikte özellikler pıhtılaşma sorunu oldukça fazla oluyor. Hareketsizlik bu işin temeli maalesef."

Koroner kalp hastalıklarının tanı ve tedavisinde çok önemli yeri olan koroner anjiyografi ve sanal anjiyografinin önemini belirten Kardiyolog Dr. Mehmet Nejat Sönmez sözlerine şöyle devam etti:
 
"Bizim için plaklar çok önemli. Koroner damarlardaki plaklar, bu plakların tespiti, damar tıkanıklığı veya birtakım koroner sıkıntı, problem düşündüğümüz hastalarda ilk başta anjiyo teklif ettiğimizde “yok ben bunu istemem, başka bir şey yapın” dendiğinde arada kalan vakalar. Bir de koroner kalp hastalığında genetik faktörler çok önemli. Eğer erken yaşlarda anne babası kalp hastalığı yaşadıysa, kalp krizinden vefat ettiyse, onlara böyle erken yaşlarda uyguladığımız bir yöntem."
 
Covid-19 salgını ve kalp hastalıkları ilişkileri hakkında konuşan Dr. Sönmez şunları ifade etti:

"Covid-19 malum bütün dünyada en büyük problem. Tıp camiasının da bu konuda kafası çok karışık. Hala hastalığın hangi şekilde hastaları, insanları etkilediği, hangi organları nasıl etkilediği ve tedavileri konusunda halen oturmuş birtakım şeyler yok. Aşılar da zaten erken devreye girdi. Aşıların güvenilirliği hakkında da hala sıkıntı var ama yapılan aşılama birkaç aydır devam ediyor bütün dünyada. Aşıların olumlu etkilerini görüyoruz" dedi. 

Covid-19’un pıhtılaşmayı tetiklediğini vurgulayan Dr. Sönmez sözlerine şunları ekledi:

"Covid-19 görüntü itibarıyla bir damar hastalığı. Damarın iç kısmı, endotel dediğimiz kısmı resmen kemiriyor ve bir pıhtıya sebep oluyor. Eğer hastanın damar hastalığı geçmişi varsa, bu sadece kalp damar hastalığı değil, beyinle ilgili de olabilir. Yani bir strok geçirdiyse, bir inme geçirdiyse veya bir pulmoner emboli yaşadıysa bunların hepsi aslında damar hastalıkları. Onların riski çok daha fazla oluyor. Tabii ki her hastalıkta olduğu gibi bunların da birtakım tedavileri var. Bizim temelde bu tür hastalarda kuvvetli kan sulandırıcıları veriyoruz. Tedavi protokolünde de var zaten şu anda covid-19 tedavi protokolünde" dedi.
  
Programın sonlarına doğru koroner kalp hastalarının doktor takibinde olması gerektiğini vurgulayan Dr. Sönmez, hareket etmenin, kolesterol düzeylerinin normal seviyelerde olmasının ve tansiyon kontrolünün önemli olduğunu sözlerine ekledi.