KALP HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR'

Kalp hastalığına bağlı ölümlerde kadınlarda artış gözlenirken, erkeklerde azalma...

KALP HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR'
Kalp hastalığına bağlı ölümlerde kadınlarda artış gözlenirken, erkeklerde azalma olduğu ortaya çıktı. Peki, kalp hastalığının belirtileri nelerdir' Kalp hastalığının nedenleri nelerdir'

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fikret Mert Acar, kalp sağlığı konusunda Kent Haber’e açıklamalar yaptı. Göğüs ağrılarının hangi türde olduğunda kalp hastalıklarının belirtisi olduğunu anlatan Acar, kalp hastalıklarından sakınmak için yapılması gerekenleri de sıraladı.

Bodrum Clinic International Tıp Merkezi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fikret Mert Acar, her gün çok sayıda göğüs ağrısı şikayeti dile getiren hasta ile karşılaştıklarını ve insanların endişe ile ‘Acaba kalbimde sorun mu var'’ diye kendilerine başvurduklarını belirterek şunları söyledi:

“Öncelikle kalp hastalıkları için mutlaka bir gerekçe olması lazım. Oldukça genç bir yaşta, durup dururken herhangi bir risk faktörü yokken kalp hastalığı pek görmüyoruz. Genellikle 55 yaş üzerinde erkek cinsiyete sahip olan, sigara kullanan, ailesinde kalp rahatsızlığı olan, şeker hastalığı, yüksek tansiyon veya yüksek kolestrol gibi bazı risk faktörüne sahip olan kişiler özellikle risk altındadır. Ağrı karakteri oldukça tipik bir ağrıdır. Bu risk faktörlerine sahip olup ta birazdan anlatacağım tarzda göğüs ağrısı olan kişilerin en yakın kardiyologtan destek almalarını tavsiye ederiz” dedi.

Kalp hastalıklarına bağlı göğüs ağrısının genellikle egzersiz esnasında ortaya çıktığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fikret Mert Acar, kalp hastalığı belirtisi taşıyan ağrıyı ise şöyle tanımladı:

“Belli bir miktar yol yürüdükten ya da bir iş yaptıktan sonra göğsün ortasında veya göğse tam olarak yayılan, göğsü her iki taraftan baskı altına alan, kişinin üzerine birisinin oturduğu hissini uyandıran, baskı tarzında, tam olarak yeri belli edilemeyen, bazen yanma tarzında olabilen ağrılar. Özellikle dinlenince 5-10 dakika içerisinde kendiliğinden geçiyorsa ve egzersize başlayınca tekrar ortaya çıkıyorsa olası kalp hastalığını düşündürmektedir. Bu tarz bir ağrısı olan, daha önce de bahsettiğim risk faktörlerine sahip olan bir kişi, hemen en yakın meslektaşımızdan destek almalı” dedi.

Yaşam tarzının kalp hastalıklarının en önemli sebebi olduğunun da altını çizen Dr. Fikret Mert Acar, vatandaşlara bu hastalıklardan korunmak için şu uyarıları yaptı:

“Yaşam tarzı bu hastalığın en önemli sebebi. Genetik faktörleriniz, yaşınız, cinsiyetiniz ne olursa olsun bazı temel tedbirleri alarak bu hastalıktan kurtulmak ta, hiç yakalanmamak ta mümkün. Çok basit şeylermiş gibi geliyor ama emin olun elimizdeki ilaçların tamamından daha etkilidir. Sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmak, yediğine içtiğine dikkat etmek, iyi arkadaşlara sahip olmak, keyifli yaşamak. Bunlara hep dikkat edelim ki böyle bir sorununuz olmasın, bize de ihtiyacınız olmasın” dedi.