KARYA AKADEMİ TASARIM VAKFI, BODRUM'A MERHABA DEDİ

İstanbul Uluslararası Tasarım Vakfının girişimleri, Kalkınma Bakanlığı, Güney Ege...

KARYA AKADEMİ TASARIM VAKFI, BODRUM'A MERHABA DEDİ
İstanbul Uluslararası Tasarım Vakfının girişimleri, Kalkınma Bakanlığı, Güney Ege Kalkınma Ajansı ve Bodrum Belediyesinin destekleriyle kurulan Karya Akademi Tasarım Vakfı hizmete açıldı.

Yalıkavak Mahallesinde kurulan Tasarım Köyü'nün açılışına Muğla Valisi Amir Çiçek, Bodrum Kaymakamı Dr. Gödekmerdan, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Ak Parti İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Süleyman Alata, Muğla ve Bodrum'dan daire amirleri ile Bodrum'da yaşayan bazı sanatçılar katıldı.

Tasarım İşliği adıyla başlatılan projenin sonunda Karya Akademi adıyla kurulan atölyelerde, keçe, kilim, takı, Bodrum sandaleti, cam ve seramik çalışmaları usta ellerde gerçekleştiriliyor.

Tasarım, sanat, zanaatlar, mimarlık, yönetişim disiplinleri arasında kuramsal, deneysel bağlar kurarak yeni bir öğrenme ve uygulama yolculuğuna çıkıldığını ifade eden Tasarım Vakfı Başkanı Faruk Malhan, Bodrum'daki çalışmalara 1,5 yıl önce başladıklarını söyledi. Gazetecilere açıklama yapan Malhan, Tasarım Köyü hakkında şunları söyledi:

"Burası bir tasarım köyü olarak kuruldu. Burasının Türkiye'ye iyi bir örnek olması yolunda bir programı var. Bu program kapsamında tasarımcıları, sanatçıları ve zanaatkarları bir araya getiriyoruz. Bazen öyle oluyor ki, eğitimi ilkokul düzeyinde olan bir keçe üstadı atölye çalışmalarını yönetirken, Muğla Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Başkanı öğrenci olarak katılıyor. Bu çalışmalardan çıkan ürünler farklı bölgelerde üretime alınmaya çalışılıyor" dedi.

Üretilen tasarımların yurt içinde ve yurt dışında pazarlanmasını hedeflediklerini ifade eden Faruk Malhan, Tasarım Köyünde sanatın, zanaatın ve tasarımın ekonomiye aktarımı için çaba gösterdiklerini sözlerine ekledi.

Açılış için gelen davetlilere atölyeleri bizzat gezdiren Faruk Malhan, çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.

Açılış öncesi bir konuşma yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, bu çok önemli projeye ellerinden geldiği kadar destek verdiklerini ifade ederek şunları söyledi:

"Burada bir araya gelen sanatçı ve zanaatkarların aynı zamanda toplumdan gelecek insanlara da tasarımları öğreterek Bodrum ekonomisine ve turizme katkı sağlamak istiyoruz. Üreten ve ürettiğini pazarlayan bir kırsal kesim oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

Proje önlerine geldiği zaman çok heyecanlandıklarını belirten GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata ise açılış öncesi yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Böyle bir proje Türkiye'de çok yaygın olan bir proje değil. Kendimize ait değerleri yeni bir bakış açısıyla, tasarımla pazarlanabilir bir hale getirmek bizim ajansımız açısından da çok önemli. O nedenle çok değer verdiğimiz bir proje" dedi.

Törende son konuşmayı yapan Muğla Valisi Amir çiçek ise şunları ösyledi;

"Hangi çağda olursa olsun sanatçılarımız düşüncelerini ürün haline getirdiği takdirde başka ülkelere güzel ürünlerimizi pazarlama fırsatı buluruz. Bodrum'da atılan bu adımın Türkye'nin diğer yerlerine de yayılmasını isteriz" dedi.

Hep birlikte kurdelanın kesilmesiyle resmen hizmete giren Tasarım Köyü'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı zanaatkarları da görev alıyor. Bu zanaatkarlardan biri olan Keçe ustası Ayfer Güleç, değerlerimize sahip çıkılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Biz kendi kültürümüze sahip çıkıp modernize etmezsek, modern hayatta kullanılan ürünlere dönüştürmezsek maalesef bizim ülkemizdeki ustaların yanına gelen kültür meraklıları onlardan öğrenip ülkelerinde tasarım ürünü üreterek sanatçı olup üniversitelerde ders veriyorlar" dedi.

Muhabir: Selçuk Şimşek