KATI ATIK TOPLAMAYA STK DESTEĞİ

Bodrum Belediyesi’nin çevreye zarar veren atık maddelerin toplanması konusunda...

KATI ATIK TOPLAMAYA STK DESTEĞİ
Bodrum Belediyesi’nin çevreye zarar veren atık maddelerin toplanması konusunda 2007 yılında başlattığı çalışmaya Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden destek geldi.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u ziyaret eden dernek yöneticileri, atığın kaynağından yani evlerden toplanması konunda yardımcı olmak istediklerini belirttiler. Bunun üzerine devreye giren Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Memduh Bölük dernek üyelerine bir slayt gösterisi ile çevre kirliliği konusunda bilgilendirme toplantısı yaptı ve üyelerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Memduh Bölük toplantı sonunda yaptığı açıklamada şunları söyledi; Derneğin belirleyeceği büyük bir site pilot site olarak seçilecek ve müdürlüğümüzce hazırlanacak el broşürleri dernek üyeleri tarafından kapı kapı dolaşılarak dağıtacak. Site sakinleri ayrıştırdıkları katı atıkları bizim dağıtacağımız sepetlerde biriktirecekler, biz de çeşitli aralıklarla o sepetleri toplayıp yerine boşlarını bırakacağız. Bu katı atıklar derken şunu söylemek istiyoruz; yağ, kağıt, plastik, cam, teneke kutular, piller, elektronik ürünler. Pilot siteden çıkacak sonuç doğrultusunda çalışma diğer sitelere yayılacak ve pilot mahalle boyutuna gelecek. Bu duruma eylül ayı sonuna kadar ulaşmayı planlıyoruz. Biz zaten katı atıkları otellerden, restoranlardan, büyük marketlerden topluyorduk. Mesela 2010 yılında Bodrum merkezinde 35 ton bitkisel yağ atığı topladık. Bu rakam tüm yarımadada 100 tonu buluyor. Yani bu kadar yağ denizlere veya toprağa girmedi. Toplama başlamadan önce katı atık yağlar yüzünden tıkanan kanalizasyon borularını açtırmak için Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Kocadan makineli sistemler getirdi. Şimdi bu projeye evler de katılıyor. Biz bu çalışmayı 2007 yılından beri BOYKAP (Bodrum Yeniden Kazanım Projesi) adı altında yapıyoruz. Resmi rakamlara göre katı atıkların % 30’u çöpe gitmeden toplanıyor. Bu büyük bir başarıdır. Bu iş İtalya’nın Lucca kentinde 10 yıldır yapılıyor ve % 60’ı yakalamışlar. Biz de çeşitli etkinliklerle bu oranı yükseltmeye çalışıyoruz. Bodrum’da kültürlü, eğitimli insanlar var. Sadece bir hamle bekliyorlar, biz de o hamleyi elimizden geldiğince yapıyoruz.