KAZIM MİRŞAN TOPRAĞA VERİLDİ…

Önceki gün Bodrum'da yaşadığı evinde hayatını kaybeden Dünyaca ünlü Ön Türk tarihi...

KAZIM MİRŞAN TOPRAĞA VERİLDİ…
Önceki gün Bodrum'da yaşadığı evinde hayatını kaybeden Dünyaca ünlü Ön Türk tarihi araştırmacısı Prof. Dr. Kazım Mirşan öğle namazı ardından, Türkbükü Camiinde kılınan cenaze namazından sonra Türkbükü Mezarlığında toprağa verildi.

Doğu Türkistan’ın İli Nehri üzerindeki Gulca kentinde, 4 Temmuz 1919’da dünyaya gelen ve 97 yaşında yaşama veda eden inşaat mühendisi ve Türk tarihi araştırmacısı Kazım Mirşan uzun zamandır Bodrum'da yaşıyordu.

Mirşan'ın Türk Bayrağına sarılı tabutu başında eşi Ülken Mirşan ile evlatları Murat, Serdar ve Orhan Mirşan taziyeleri kabul ederken, arabesk müziğin babası Orhan Gencebay da tabutun başucundan hiç ayrılmadı.

Mirşan'ın cenaze törenine merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın basın danışmanı, duayen gazeteci Can Pulak, MHP Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Tosun, MHP geçmiş dönem ilçe başkanı Asım Başaran, Arkeolog Ayşe Temiz, Atatürk’ün Özlediği Bilgin Kazım Mirşan’ı Okurken adlı kitabın yazarı Prof. Dr. Necdet Sümer, akrabaları, yakınları, komşuları ve dostları katıldı.

Türkbükü camiinde Kazım Mirşan’ın cenaze namazı kılındı ve hellâllik alındı. Mirşan'ın cenazesi daha sonra Türkbükü mezarlığında toprağa verildi.

İnşaat mühendisi olarak Almanya, İsviçre ve Türkiye’de çalıştığı sırada hobi olarak eski Türkleri araştırmaya başlayan Mirşan; Almanca, Rusça, İngilizce ve Türk lehçeleri (Tatarca, Özbekçe, Başkurtça, Tarançıca, Kaşkarlıkça (yani Uygurca), Kazakça, Kırgızca, Azerice, Türkiye Türkçesi ile kendi ana lehçesi olan, Tümenlikçe) dışında Yunanca, Latince, İtalyanca’yı meslek araştırmalarına yarayacak kadar biliyordu.

Prof. Dr. Kazım Mirşan hayatının büyük bir kısmını Ön Türk tarihi ile ilgili araştırmalara adamıştı.