KENT KONSEYİ, SİT GÜNDEMİYLE OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Bodrum Kent Konseyi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve onaylanmak...

KENT KONSEYİ, SİT GÜNDEMİYLE OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
Bodrum Kent Konseyi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve onaylanmak için ilgili kurumların bilgisine sunulan Doğal SİT Alanları Uygulama Öneri Planını ile ilgili tek maddelik gündem ile olağan üstü genel kurul gerçekleştirdi.

Bodrum Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen olağan üstü genel kurulda, Bodrum’da yer alan Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı her yönüyle ele alındı ve Bodrum’u gelecekte bekleyen tehlikeye kaşı halkın destek vereceği acil bir eylem planı ile harekete geçilmesi yönünde fikir birliği sağlandı.

Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezinde gerçekleşen toplantıya siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Bodrum Kent Konseyi Başkanı ve Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz yaptığı açılış konuşmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde 14 bilim insanı ile yapıldığı öne sürülen taslak çalışmanın bilimsel değil rantsal bir çalışma olduğunu iddia ettiği açıklamalarında şu ifadeleri kullandı;

“Bu planın; aralarında profesör, doçent, yardımcı doçent, peyzaj mimarlarının olduğu 14 kişilik bir ekip tarafından hazırlandığı görülüyor. Bu planların bilimsel olduğu vurgulanıyor. Elbette haritaya bakıp da bu kadar çok profesör gördüğümüzde normal bir vatandaş olarak ne yapabiliriz ki. Bilimseldir diye düşünüyorsunuz değil mi' Bu haritaya baktığımızda daha önce Turizm Bakanlığının yapmış olduğu Turizm Koruma İmar Planı'nda da işaretlendiği gibi Kissebükü’nde turizm tesis alanı olarak seçilen bölgede SİT değerinin 3, civarının ise 2’ye düşürüldüğünü görüyoruz. Biz bunun niçin yapıldığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Herhalde bilimselliğinden kaynaklı” dedi.

Demiröz, bugün yapılan olağan üstü genel kurulda Kent Konseyinin tüm bileşenleriyle birlikte uygulanmak istenen plan üzerinde bir görüş oluşturup, 10 Kasım'daki Muğla Büyükşehir Meclisi'nde komisyona ileteceklerini ifade etti.

Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı haritayı göstererek sit dereceleri değişen alanları haritada anlattı. Söz konusu planın vatandaşa değil de hazineye yarayacağını anlatan Kalfa, planın uygulanması halinde Bodrum'daki yerleşim alanının 4,5 mislinin imara açılacağını öne sürdü. Kalfa bu değişimden en çok mavi turun kalbi olan Gökova’nın olumsuz etkileneceğini belirttiği konuşmasına şöyle devam etti;

“Esas sorunlardan biri ise Gökova’yı bekleyen tehlike. Bu bölgede yapılan SİT irdelemesinde Türkiye’de ilk defa denizi de içine alan bir çalışma söz konusu. Bütün sahil ikinci derece SİT alanı oluyor. Bu plan bu haliyle onaylandıktan sonra bundan önce yapılan yüz binlik, yirmi beş binlik planlar da dahil binlik planlara kadar her şey değişmek ve taslak plana uygun hale getirilmek zorunda kalacak. Sonuç olarak bu alanlar hazine arazisi yani devletin. Bu değişim vatandaşa değil devletin bütçesine hizmet ediyor. Tüm Bodrum’a sesleniyorum; Bodrum halkının buna bir eylem dahilinde direnmesi gerekiyor. Bodrum halkını eylem yapmaya, sokağa çıkmaya çağırıyoruz.”

Daha sonra kürsüye gelen Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu üyesi, CHP’li Bodrum belediyesi meclis üyesi Dursun Göktepe, Muğla olarak siyasi parti farkı gözetilmeksizin 13 ilçenin belediyeleriyle teker teker toplantı yapıldığını ve bu konuda görüşlerinin sorulduğunu söyledi. Göktepe “Yarın İmar Komisyonumuzun bu konudaki görüşünü büyükşehre sunacağız. Yapılan taslak çalışmada 54 bin dönümlük yerin koruma alanı azaltılmış, buna karşın 18 bin dönümlük alanın da statüsü yükseltilmiş. Çoğu yerde birinci dereceden ikinci dereceye düşürülmüş alanlar söz konusu” dedi.

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu olağan üstü genel kurulda yaptığı konuşmada Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı hazırlanırken yerel yönetimden kimsenin bilgisine baş vurulmadığının yanlışlığına dikkat çekerken şunları söyledi;

“Bu plan çalışmaları yapılırken, kesinlikle onları eleştirdiğimden değil ama omurgasızlar ve sürüngenler uzmanı bile bu irdelemeler içesinde yer alırken Yarımadayı yöneten Bodrum Belediyesinden hiç bir yetkilinin ya da bir bileşenin, STK'ların ya da Bodrum'da yaşayan hiç kimsenin orada olmaması bizim en çok dikkatimizi çeken konu oldu. Biz Bodrum Belediyesi olarak gerekli çalışmaları yapıp Büyükşehir Belediyesine gönderdik. Dikkat çeken özelliklerden bir tanesi hazine ve orman arazisinin yapılaşmaya açılıyor olması. Yapılaşmaya açılmak istenen alanlarla RES yapılmak istenen alanlar birbiriyle çakışıyor. Bu harita RES'lerin yapılmasını kolaylaştıracak bir harita. Biz belediye olarak Bodrum'da yaşayan halkın arkasında olmadığı hiç bir oluşumun yanında olmayacağız."

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Deniz Ticaret Odası olarak kırmızı çizgilerinin olduğunu, bu çizgilerin aşılması halinde hukuk yoluna başvuracaklarını aktardı. Gündüz Nalbantoğlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde Kıyı alanları uygulama ve araştırma merkezi kurulduğunu, resmî gazetede yayınlandığını ve bu merkezin başına Prof.Dr.Tuncay Kuleli’nin getirildiğini belirtti. Nalbantoğlu, “Bizim şimdiye kadar sahillerle ile ilgili yaptığımız araştırma ve bilgi birikimimiz var. Sahillerdeki birçok yerin sit derecelerinde ciddi değişme var biz bununla mücadele edeceğiz. Bizim de kırmızı çizgilerimiz var. Eğer bunlar aşılıyor ise biz de hukuki yolara baş vuracağız” dedi.

Daha sonra alfabetik sıraya göre siyasi parti temsilcileri söz alarak konuştular. İlk olarak AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Macit Gündoğdu kürsüye geldi. Gündoğdu, bu konuda büyükşehir belediyesindeki siyasi parti gurubunun alacağı kararların arkasında olacaklarını kaydettiği konuşmasında, halkın artık imar konusunda belediyelere güvenmediğini belirtti. Gündoğdu “Ben Bodrumlu olarak ne Ankara'daki bürokrasinin avukatlığını yapmak isterim, ne de Bodrum'da hiçbir bilimsel çalışmaya dayanmayan kişilerin biz herşeye karşıyız gibi söyledikleri sözlerin avukatlığını yapmak isterim. Bu konuda yapılacak Büyükşehir Belediyesinin çalışmasının bizim oradaki grubumuzun da çalışmasıyla yapacağı ve birlikte alacağı kararların arkasındayız. Biz herşeye karşıyız mantığının arkasında olamam, şahıs olarak söylüyorum bunu. Çünkü bilimsellikten uzak hiçbir çalışma bizim prensibimiz değildir. Kissebükü için yıllardır aynı şey söyleniyor. Şu duygu sömürüsünden başka bir şey değildir."

SİT alanları değerlendirmesinin birinci aşama olduğunu, esas aşamanın imar planlarının yapılması olduğuna değinen Gündoğdu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz belediyelerimize güveniyor muyuz' Belediyelerimize güveniyorsak imar planlarının yapım aşamasında belediyelerimiz Kissebükü'ne burası korunması gereken alan ibaresini koymalıdır. Adaboğazı'na koymalıdır. Bunun gibi sizin korunması gerekli dediğiniz her yere koymalıdır. Ancak bugün Bodrum'da yaşarken şunu da görüyoruz; belediyelerimize olan güvenimiz azalmıştır. Yeşil alanlarınız, deniz kenarlarınız bu imar planlarında belirtilmediyse, yoğunluklarını belirtilmediyse, kurt puslu havayı sever. Bu puslu havada yararlanacak olan rant sahipleridir."

Daha sonra kürsüye gelen CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen ise Bodrum'un imar yapma yetkisinin yüzde 50'sinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

"Karaada'nın imar plan yapma yetkisi Bodrum Belediyesinde değil, Büyükşehir Belediyesinde de değil. Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayında 1/100.000'lik plana bağlı olarak 1/25.000'lik planla yaptı ve bunu meclisinden geçirdi, onayladı. Bu planlar içinde Yalıkavak yok, Gündoğan yok, Göltürkbükü yok, Yalı bölgesi yok. Yani bu bölgelerde imar olmasına rağmen yok. Biz daha Bodrum'un yüzde 33'ünü planlamakla meşgulüz. İmarda zaman zaman ciddi çarpıklıklar var, bunları da biliyoruz. Sadece belediyeler suç atarak işin içinden çıkamayız. Bu konuda hepimiz gerekli sorumlulukları almak zorundayız. Ankara'dan gelen mütahitler şu anda Bitez'in üstlerindeki toprak sahiplerine "biz buradaki imarı çıkarırız, hatta bırakın 3 katı yüzde 60 yaparız, yüzde 80 yaparız" diyerek anlaşmalar yapıp Ankara'ya götürüyorlar. "Planlamayı biz oradan yaparız, merak etmeyin bize kimse engel olamaz" diyorlar. Bu konuda maalesef belediyeler devre dışı. Hani biz demokraside yerel yönetimlere daha fazla söz hakkı verecektik. Hani yerel insanların görüşünü alacaktık. Nerede bizim görüşümüz." Recai Seymen, Akdam’da katı atık bertaraf tesisi yapımı ile ilgili Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk’ün ağaçlara sarılmasına atıfta bulunarak “AKP Muğla Milletvekili Nihat Bey ağaçlara sarılmıştı doğayı koruyoruz diye. İşte bak bütün doğayı açıyorsunuz. Hani yeşili koruyordunuz. Ben şimdi Nihat Beyi bekliyorum buraya. Şimdi yeni rant alanları açarak buradan para devşirme peşinde hükümetimiz. Maalesef kaynak kalmadı. Bodrum'u bunlara kurban etmeyeceğiz. Hep birlikte Bodrum'u korumak için mücadele edeceğiz" Dedi.

MHP İlçe Başkanı Cengizhan Sancar da Bodrum'un ranta sunulmasına karşı olduklarını anlatarak "Bodrum'a verilmiş en büyük ceza büyükşehirdir. Bodrum'un bütün rantını götüren aslında büyükşehirdir" dedi.

Mimarlar Odası Muğla Şube başkanı Osman Köseoğlu, oda olarak bilimsel verilere dayanan bir çalışma hazırladıklarını belirtti. Köseoğlu, söz konusu SİT irdelemesinin mevcut haliyle bir cinayet olduğunu ve kabul edilmesi durumunda daha sonra itiraz etmenin bir fayda getirmeyeceğinin altını çizdi. Osman Köseoğlu “Bu çalışma bilimsellikten uzak ve niyeti son derece açıktır. Gözbebeğimiz olan ormanları yapılaşma tehlike ile karşı karşıya bırakıyor. Burada bir bilgi kirliliği var. Belediyelerin plana şerh koyabileceği ifade edildi. Mevcut yönetmelikte böyle bir yetki yok. Bakanlık kendi yetkisi ile bu planları yapar. Belediyeler sadece hukuksal yola başvurabilir. Bu plan yerel siyasetin çok üstünde bir konudur. Bu bir cinayettir. Kendimizi daha sonra bu planlara itiraz ederiz diye avutmayalım. Bundaki amaç bellidir. Buraları yapılaşmaya açmak istiyorlar. Yağma planının önü açılıyor. Muğla, Bodrum birlikte mücadele etmek zorunda. Küçük parsellerin üzerine yapım izni verilmiyor, bu bilgi doğru değil” Dedi.

18 konuşmacının yer aldığı, yaklaşık iki buçuk saat süren tek maddelik Bodrum Kent Konseyi Olağanüstü genel kurul toplantısında, 49 sivil toplum kuruluş temsilcisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planına ret oyu verdi. Ak Parti İlçe Başkanı Macit Gündoğdu ise oy kullanmadı. Ayrıca bu konuda yapılacak tüm çalışmaların ve eylem planlarının Bodrum Kent Konseyi yürütme kurulu üyelerince yapılması için yetki verilmesi önerisine MHP Bodrum ilçe başkanı Cengizhan Sancar’ın ret oyuna karşı oy çokluğu ile kabul edildi.