Kent Konseyi’nden Kıyı Açıklaması

Bodrum ve çevresinde son günlerde deniz kenarına dökülen mermer tozu ile ilgili Kent Konseyi tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada “Sürdürülebilir yaşamı ve elbette turizmi de yok ediyorsunuz. Kıyılarda talan için yasal görünümlü yasaya aykırı kılıf hazırlama çabalarına dur diyoruz” denildi.

Kent Konseyi’nden Kıyı Açıklaması

Bodrum Kent Konseyi Ofisi önünde yapılan basın açıklamasını Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz ile birlikte Kent Konseyi Kıyı Komisyonu üyeleri Feyha Karslı ve Sema Höcek okuduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bodrum kendine özel doğal, tarihi, kültürel yapısı, koyları, kıyıları, yaşamı ile bu kadar sevildi ve geldiğimiz gibi dönemediğimiz bir kent oldu. Ama işletmelerin turizm adına sığınarak kıyılara yaptıkları fütursuz müdahaleler sonucu, Bodrum’un o müstesna kıyılarının doğal yapısı bozuldu, bozuluyor. Kıyıların kayasını, taşını beğenmeyen kum seriyor, kumunu beğenmeyen başka kum seriyor, seviyesini beğenmeyen tıraşlıyor, büyüklüğünü beğenmeyen kıyıya, denize platform iskele çakıyor. Oluşturulan bu çakma sahillerdeki akla hayale gelmeyecek haksız ve hukuksuz müdahaleler; kıyıyı, denizi, denizdeki canlıyı, bizleri, sürdürülebilir yaşamı ve elbette turizmi de yok ediyor. Oysa; Sürdürebilir Turizm, Sürdürebilir Çevre ile mümkündür” denildi.

Canlıların yaşamının ve sağlığının korunması, ekolojik dengenin bozulmaması için çevre kirliliğinin önlenmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, doğal alanlarda insan, canlı sağlığına zararlı olmasa bile değişiklik yapılamayacağı ifade edilerek TCK'nın ilgili maddeleri hatırlatıldı. Varolan yasal düzenlemelere rağmen doğal alanlara yapılan müdahalelerin alınan idari tasarruflarla gerçekleştiği belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

"Peki bu kadar yasal düzenlemeye rağmen bu hukuksuz, haksız müdahaleler nasıl yapılıyor? Buna yol açan idari işlemlerden biri bahsedeceğimiz belgelerde görülüyor. Elimizdeki iki yazıdan birincisi, Muğla Valiliği İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nün tarihi görülmeyen 13199266-145-464888 sayılı yazısıdır. Aksoy Girişimcilik Enerji ve Turizm AŞ’ne verilen cevapta; 12.02.2021 tarihli dilekçe ile deniz içi temizliği ve sonrasında kıyıya kum serilmesi konusunda izin istendiği ve İl Müdürlüğünce bir sakınca bulunmadığı belirtilmiştir. Ve firma tarafından bu belgeye dayanarak deniz içinde iş makinası ve kepçe ile çalışma yapılmıştır. 

Diğer belge Muğla Valiliği İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nün 18.03.2021 tarihli E-13199266-140.99-878939 sayılı yazısıdır. İnci Turizm Otelcilik.ve Tic. A.Ş’ne verilen cevapta; 16.03.2021 tarihli dilekçe ile kıyıya kum serimi için kurum görüşü istendiği belirtilerek "İl müdürlüğümüz teknik personellerince mahallinde yapılan denetim sonucu hazırlanan ve ekte sunulan teknik raporda belirtilen hususlar göz önüne alınarak uygundur" denmiştir. Bu iki yazı ile Muğla Valiliği İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nün yetkisiz ve görevsiz işlem yaptığı kanaatinde olduğumuzdan Cimer ve Muğla Valiliği nezdinde müracaat sürecimiz başlatılacaktır.   

Muğla Valiliği İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü 2018-2021 tarihleri arasında Bodrum kıyılarına yapılacak işlemler için görüş soran izin isteyen kaç işletmeye ve  hangi işletmelere bu şekilde uygundur, sakıncası yoktur yazısı vermiştir? Kıyı Yasası’nda kıyılara yapılacak işlemlerle ilgili yapılması, uygunluğu nasıl yapılacağına dair karar verilmesi İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkisinde midir? Yetkili değil ise bu olurların verilmesi sonucu Müdürlüğün hukuki ve cezai sorumluluğu nedir? Yetkili değil ise Müdürlük uygundur yazısı ile işlem yapan işletmelerin yaptıklarının yasal durumu nedir? Hukuki ve cezai sorumlulukları nedir? İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yazılarda belirttiği konularda uygun görerek, sakınca görmeyerek görüş belirtme yetkisine sahip midir? Kıyıda denetimi yapan Müdürlük teknik personeli çevre ve ekolojik dengeyi gözeterek denetimi gerçekleştirecek kişisel ve ekipman donanımına sahip midir? Bu denetim nasıl bir yöntem ve analiz vb. prosedür işletilerek yapılmıştır? İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden uygundur, sakınca yoktur yazısı ile işletmeler kıyılarda istediğini yapmak hakkına mı sahiptir? 

Kıyılardaki bu işlemler her zaman şikayete konu edilmektedir. Ancak mevzuatın dağınıklığı, kurumlar arasındaki görev ve yetki karmaşası, Bodrum Belediyesi’nin yetki kullanımında zaman zaman pasif ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yazılarında yaptığı gibi sorgulamaz tavrı da bu talanın fütursuzca devam etmesine yol açarak bu karanlık sona gidişi hızlandırmaktadır. Çevre unsurlarına zarar verenlere, ekolojik dengeyi bozacak işlem yapanlara ve çevreyi kirletenlere ceza hukuku ve ilgili yasal mevzuat mekanizmalarının uygulanması çevrenin korunması, ekolojik dengenin bozulmaması ve sağlıklı bir çevrede yaşamamız için çok önemlidir. 

Kıyı talanına yasal görünümlü yasaya aykırı kılıf hazırlama çabaları ve haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı, idare ve işletmeler nezdinde cezai ve hukuki süreçlerin başlatılması için Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nı, Muğla Valiliği’ni, Bodrum Belediyesi’ni göreve davet ediyoruz. Yerel ve merkezi kurumların görev ve yetki karmaşasının da neden olduğu bu süreçlerin zarar göreni çevre ve ekolojik denge ve dolayısıyla sağlıklı yaşam hakkı oluyor.”