KETEM’den Kanser Bilgilendirmesi

Bodrum İlçe Sağlık Müdürlüğünce meme kanseri ve rahim ağzı kanseri erken teşhis ve taraması konusunda bilgilendirme yapıldı.

KETEM’den Kanser Bilgilendirmesi

Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle Bodrum İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından bilgilendirme etkinlikleri gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda Oasis Bodrum içerisinde Dr. Yurdagül Sınmaz ve KETEM birim personelleri tarafından stant açılarak meme kanseri ve rahim ağzı kanseri erken teşhis ve tarama konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Ayrıca kadınlara meme kanserini simgeleyen pembe kurdele takılarak 40–69 yaş aralığındaki kadınların KETEM biriminde ücretsiz olarak mamografi çekildiği, 30–65 yaş aralığındaki kadınlara da ücretiz şekilde HPV testi yapıldığı vurgulandı. 

KETEM’in çalışmalarını çok beğendiğini dile getiren Gül Önder isimli vatandaş şunları dile getirdi:

“Çok iyi. Gerçekten tüm kadınların gitmesi gereken bir kurum. Bu konuda arkadaşlara, doktor hanıma çok teşekkürler. Gerçekten duygulanıyorum böyle durumlarda. Çok güzel bir uygulama.”

Öte yandan İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından “Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı” ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. 

Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde Bakanlığımızca yürütülen tarama programlarının etkisi ile daha erken evrede teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarımızda artış sağlanabilmektedir. En son ulusal kanser istatistiklerimizde yeni tanı alan meme kanserlerinin %48.2’si lokalize kanserler iken, %10.2’si uzak organ tutulumlu kanser olarak bildirilmektedir.

Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dahil edilmiştir. Sözü edilen merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi) eğitimi verilmekte ve broşür dağıtımı da yapılmaktadır.

KORUNMA

Tüm kanserlerde olduğu gibi; sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkol kullanımından uzak durma ile meme kanseri riski azaltılabilmektedir. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunduğu için tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri önerilmektedir. 

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ 

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi; memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir. Ayrıca ele gelen yumru (kitle) olsa da olmasa da aşağıdaki belirtiler de meme kanserinde görülebilmektedir:
•    Bir memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi (belirgin bir yumru hissedilmese bile)
•    Memede ya da meme ucunda ağrı
•    Meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum (ekzema, mayasıl) 
•    Meme ucunda çekilmeler
•    Memede portakal kabuğu görünümü 
•    Meme derisinde tahriş
•    Tek taraflı meme ucunda akıntı (özellikle kanlı akıntı)
•    Memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği
•    Meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma  
•    Koltuk altında yumru (kitle), bazen memede yumru hissedilmeden önce, kanser koltuk altında veya köprücük kemiğinin etrafında şişme veya yumruya neden olabilir.

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ (KKMM):

KKMM kadının evinde tek başına rahatlıkla her an uygulayabileceği bir muayene yöntemidir. KKMM’ni etkili bir şekilde yapabilmek için bu konuda eğitim almak ve öğrenilenleri her ay düzenli olarak yapmak gerekmektedir. KKMM eğitimi almak için merkezlerimize başvurulması yeterlidir. 

Kadınlar 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Bu muayene sırasında ayna karşısına geçilerek her iki memenin görüntüsünün simetrik olup olmadığına bakılır. Meme başı ve derisinde çökme veya çekilme, deride kızarıklık ve ödem varlığı incelenir. Bu muayene ile özellikle deriye ve meme başına yakın tümörler kadının kendisi tarafından erken evrede fark edilebilir. Kendini düzenli olarak muayene eden bir kadın, yeni gelişen bir kitleyi, meme derisi veya meme başındaki çekintiyi veya renk değişikliğini, asimetrik görünümü ayırt edebilir. Kanser şüphesi uyandıran kitleler diğer meme dokusundan daha sert yapıda (ceviz sertliğinde), sınırları net ayırt edilemeyen, hareketi kısıtlı ve genellikle ağrısızdırlar. Memesinde bir kitle veya her zamankinden farklı bir görünüm fark eden kadın, hemen doktoruna başvurmalıdır. 

TEDAVİ

Meme kanseri tedavisi, özellikle hastalık erken teşhis edildiğinde, %90 veya daha yüksek hayatta kalma olasılıklarına ulaşarak oldukça etkili olabilir. Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.