Hukuk Mücadelesi Başlatıyorlar...

Kızılağaç mahallesi sakinleri, bölgedeki taş ocağının faaliyet alanının genişletilmesi ve kırma eleme tesisi kurulması ile ilgili verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunu yargıya taşıyor. 80 mahalle sakini, dava açılabilmesi için avukatlara vekalet verdi.

Hukuk Mücadelesi Başlatıyorlar...

Kızılağaç mahallesinde faaliyetine devam eden taş ocağı tesisinin kapasitesinin yaklaşık 10 kat arttırılmasına karşı mahallelinin tepkisi sürüyor. Mahalleli, genişletme ve bölgeye kırma eleme tesisi kurulması için verilen ÇED olumlu raporu yargıya taşıma kararı aldı. Muğla 2. İdare Mahkemesi’ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılacak dava için bölgede arazisi bulunan 80 mahalle sakini avukatlara vekalet verdi. 

CHP İlçe Başkanı Halil Karahan, Kızılağaç Muhtarı Mehmet Karaca, Kızılağaç Koruma Güzelleştirme Derneği Başkanı Durmuş Uçar, Av. Remzi Kazmaz ve Av. Esra Kazmaz, mahalle sakinleri Kızılağaç Pazaryeri’nde bir araya geldi. 

10 KAT GENİŞLEYECEK

Toplantıda konuşan Mehmet Karaca, ilk tespitlerine göre genişlemeyi 6 kat olarak hesapladıklarını fakat tekrar incelediklerinde taş ocağının yaklaşık 10 kat genişleyeceğini ifade ederek şöyle dedi:

“Bu bölgenin dört bir tarafı zeytinliklerle kaplı. 250 yaşında zeytin ağaçları var. kurumlar, oralarda yaşayan insanların görüşünü almadan, bizlerin görüşünü almadan, gelip yerinde bile incelediklerini düşünmüyorum, ÇED olumlu raporu veriyorlar.”

BİRLİK OLURSA KÖYÜMÜZÜ KORURUZ

Kızılağaç Koruma Güzelleştirme Derneği Başkanı Durmuş Uçar ise “Yarımada’nın nadir bakir yerlerinden birisi Kızılağaç. Yeşili, doğası, ormanı olan burası kaldı. Orman yangınları ile birçoğu gitti, elimizde kalanlara sahip çıkmalıyız. Bunun için buradayız. Eğer birlik olursak köyümüzü, mahallemizi bu tür şeylere karşı koruyabiliriz.” şeklinde konuştu. 

ÖNCE TURİZM GELİŞTİRME ALANI İLAN EDİLDİ, SONRA TAŞ OCAĞI GENİŞLETİLDİ

Kurban Bayramından önce davayı açacaklarını dile getiren Av. Esra Kazmaz, “Davayı açana kadar katılmak isteyen olursa onların da vekaletlerini alacağız. Burası aynı zamanda turizm geliştirme alanı. Şehrin planlanması anlamında da çok yanlış bir karar olduğunu görüyoruz. Burası geçen yıl turizm geliştirme alanı ilan edilmişken şimdi de taş ocağına ruhsat veriliyor. Bütün bunları, çevreye vereceği zararları dava dilekçemizde izah edeceğiz. Daha önce RES’lerde olduğu gibi bunda da olumlu bir karar alacağımızı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.    

BAKANLIK BU RAPORU VERİRKEN HİÇ İNCELEME YAPMAMIŞ

Av. Remzi Kazmaz ise bakanlık tarafından ÇED olumlu raporunu yargıya taşıyacaklarını ifade ederek “Bakanlık bu raporu verirken hiç inceleme yapmamış. İnceleme yapsaydı, kırma eleme tesisi yapılacak yerde zeytin ve kızılçam ormanları  olduğunu görecekti. Var olan projenin kapasitesi yılda 10 bin metreküp. Artışla öngörülen üretim kapasitesi 314 bin metreküp. Mevcut, ilkel şekliyle yapılan kırma eleme kapasitesi 5 ton 400 kilogram. Ama artış 383 bin ton. Bitmedi. Dekoratif taş üretecek. O da 324 bin ton, bunun 162 bin tonunu ayırıyor. Diğer 162 bin tonunu pasa yapıyor. O pasayı kırma eleme tesisinde mıcır yapıyor. Eloğlu mıcır yapıyor, satıyor, para kazanıyor. Bize ne kalıyor? Toz, gürültü, hava kirliliği, ses… Bunlar bize kalıyor. Bir bakanlık bir projenin altına bu kadar sorumsuzca imza atabiliyorsa vah ülkemin haline.”

Toplantı sonunda mahalle sakinleri hep birlikte hukuk mücadelesi verme kararı aldı. 

Muhabir: Hamdi Yörür