Kızılağaç’ta Bilirkişi İncelemesi

Kızılağaç Mahallesi'ndeki taş ocağının faaliyet alanının genişletilmesi ve kırma eleme tesisi kurulması ile ilgili keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Mahalle sakinlerinin avukatı Remzi Kazmaz, “Burası Kızılağaç, Çamlık, Yalıçiftlik ve Kumköy Bodrum yarımadasının akciğerleri dediğimiz yerler. Biz hukuka ve mahkemelere inanıyoruz. Alacağımız bilirkişi raporuyla beraber mahkemeye yürütmeyi durdurma kararı ve ÇED raporunun iptal edilmesi için bir aradayız. Umarım köylüler mağdur olmaz” dedi.

Kızılağaç’ta Bilirkişi İncelemesi

Kızılağaç, Çamlık, Yalıçiftlik ve Kumköy Mahalleri içerisinde çalışma yürüten taş ocağı faaliyet alanını genişletmek için yeniden ruhsatlandırmaya gitti. Bu kapsamda, zeytin rekoltesinin düşeceğini ve tarlalarının kamulaştırılacağını söyleyen köylüler, mahkemeye yürütmeyi durdurma kararı ve ÇED raporunun iptal edilmesi için dava açtı. 134 mahalle sakininin vekaletiyle hukuk mücadelesi başlatıldı. Bu kapsamda, mahkeme heyeti ve bilirkişi ekibi bugün alana gelerek keşif yaptı. Köylülerin ve avukatların beyanını dinleyen mahkeme heyeti, incelemelerinin ardından alandan ayrıldı.

“AMACIMIZ ZEYTİNLİKLERİ KURTARMAK”

Mahallelinin avukatlarından Remzi Kazmaz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Burası Kızılağaç, Çamlık, Yalıçiftlik ve Kumköy Bodrum yarımadasının akciğerleri dediğimiz yerler. 2001 yılında 5 hektarlık yeri ÇED olumlu raporu almak kaydıyla taşocağı açarak ufakta bir mıcır eleme tesisleri yapmışken, 20 yıl sonra burada bütün rezerv bittiği halde 5 hektardan 16 bin hektarın üzerinde ve 5 kırma tesisi varken 396 bin ton kırma tesisi yapmak için bakanlığa müracaat yaptı. Bakanlık ÇED olumlu raporu vermeye gerek görmedi. Çevre şehircilikten almış olduğu ÇED gerekli değildir diye bir raporla beraber kıyım yapılacak. Bizde köylüler ile beraber mahkemeye başvuru yaptık. Burada tarlası olan köylüler var, geçimini zeytine ve hayvancılığa bağlayan yerler var. Biz şirketin yaptığı faaliyete karşı değiliz. Kuruldukları alanlar bizim yaşam alanlarımız. Bodrum yarımadasını toza ve gürültüye boğan bu işleyişe son vermek amacıyla bugün keşif alanında mahkeme heyetini bekliyoruz. Bir bakanlık buralara turizm alanı diyor, diğer bakanlık buralar ticaret alanı diyor. Halk kime inanacağını şaşırdı. Buralar turizm alanı olarak ilan edilmişken neden buralara RES ve taş ocakları kuruyorlar. Biz çevreciler olarak amacımız zeytinlikleri kurtarmak, yaşam alanlarımızı kurtarmak. Biz hukuka ve mahkemelere inanıyoruz. Alacağımız bilirkişi raporuyla beraber mahkemeye yürütmeyi durdurma kararı ve ÇED raporunun iptal edilmesi için bir aradayız. Umarım köylüler mağdur olmaz” dedi.

Tarlasını vermeyeceğini söyleyen Emine Poyraz adlı vatandaş ise “Tarlama dokunmasınlar, ben sonuna kadar savaşacağım. Çocuklarımın hakkını kimseye yedirmeyeceğim. Tarlamızı vermeyeceğiz, vermeyeceğim. Yaşam alanlarımızı kimseye vermeyeceğiz” diye konuştu.