KOYLARIN KORUNMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI !

Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanı Ahmet Özyanık, koyların korunması için koyları...

KOYLARIN KORUNMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI !
Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanı Ahmet Özyanık, koyların korunması için koyları kullanan teknelerin, yatların veya ziyaretçilerin buralara çöp atmaması gerektiğini söyledi.

Özel Çevre Koruma Kurumu ve Deniz Ticaret Odası'nca (DTO) deniz turizmi faaliyetlerinin tartışıldığı toplantı Bodrum The Marmara Otel'de yapıldı. Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, Özel Çevre Koruma bölgelerinin yoğunluğunu oluşturan Muğla ilindeki deniz turizm faaliyetlerinin sezon öncesinde koordine edilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.

Çalışmanın temel amacının korunan alanlardaki turizm faaliyetlerinin çevreye olan etkilerini minimum hale getirmek ve alınması gereken tedbirleri belirlemek olduğunu belirten Özyanık, şöyle konuştu:

''Bildiğiniz gibi 2009 yılından itibaren Göcek'ten başlayan düzenleyici işlemlerimiz var. Nereler kullanılacak, nereler korunacak, hangi tedbirler alınacak belirlemiştik. Bugünde çok büyük bir mutlulukla görüyoruz ki sektör temsilcileri bu çalışmaların çok yerinde olduğunu ve faydalı olduğunu ifade ediyorlar. Bundan sonrada alınması gerek tedbirleri ve bu uygulamaların yaygınlaştırılmasını konuşacağız'' dedi.

Özyanık, insanın olduğu yerde kirlilik olduğunu, önemli olan bu kirliliğin minimum halde tutulması veya oluştuğu anda bertaraf edilmesi olduğunu ifade etti. Özellikle Muğla'da bulunan koyların Akdeniz'in en nadide ve en güzel koyları olduğunu anlatan Özyanık, şöyle devam etti:

''Bu koyların korunması için, koyları kullanan teknelerimizin, yatlarımızın veya ziyaretçilerimizin buraya çöp atmaması gerekiyor. İkincisi, teknelerimizin atıklarını koylara deşarj etmemesi gerekiyor."

Önceki yıllarda Fethiye'den başlamak üzere Hisarönü Körfezi dahil olmak üzere Gökova'nın belli bir kısmında atık alım sistemlerini oluşturduklarına dikkati çeken Özyanık, şöyle konuştu:

''Bu aşamadan sonra özellikle Bodrum kaynaklı gemilerin, teknelerin, Gökova körfezinde ve Bodrum'un diğer yerlerinde atıklarını nasıl bertaraf edileceğine ilişkin bir beyin fırtınası yürütüyoruz. İyi bir noktaya geldik. Bir komisyon kurulacak. Bu komisyon marifetiyle bire bir çalışılacak ve önümüzdeki hafta sonuna kadar teknik rapor elimize ulaşacak. Bu teknik rapor doğrultusunda bizlerde yapılması gereken yatırımlara katkı vereceğiz. Alınması gereken tedbirler konusunda gerekli çalışmaları yürüteceğiz.''

Toplantıya aralarında DTO Başkanı Metin Kalkavan'ında olduğu sektör temsilcileri katıldı.