Köylülerin Susuzluk İsyanı!..

Bodrum’da uzun yıllardır su sorunu yaşayan vatandaşlar, su ihtiyaçlarını yağmur suyunu biriktirdikleri sarnıç ve kuyulardan karşılıyor. Yaşadıklarına tepki gösteren köylüler, belediyeden su ihtiyaçlarını gidermesini istiyor.

Köylülerin Susuzluk İsyanı!..

İlçeye bağlı Kızılağaç Mahallesi Küçük Sarnıç ve Koca Sarnıç mevkisinde 28 hane yaşıyor. Bodrum’un merkezine 12 kilometre uzaklıktaki bu bölgeye henüz şebeke suyu ulaşmadı. Köylü, su ihtiyacını 1 kilometre ötede bulunan su sarnıçlarından ve kuyulardan karşılıyor. 

Kimi köylüler de çareyi yağmur suyunu depolamakta bulmuş. Evlerinin çatısına bir sistem kuran vatandaş, yağışlı havada çatıdaki tanklara yağmur suyunu depoluyor. Vatandaşlar bu yıl yağışların az olmasından dolayı yağmur suyundan da çok istifade edememişler. Vatandaşlar böyle durumlarda su ihtiyaçlarını tankerlerle getirttikleri taşıma suyla karşılamak zorunda kalıyorlar. Bölgede Muğla Büyükşehir Belediyesince daha önce bir artezyen çalışmasının yapıldığı ancak yeraltı suyuna da ulaşılamadığı öğrenildi.

Mahrumiyet bölgesinde olduklarını ifade eden bir mahalle sakini, "Bizim suya ihtiyacımız var. Dolmuşa ihtiyacımız var. Her şeye ihtiyacımız var. Biz mahrumiyet bölgedeyiz. Pazara gidecek oluyoruz, arabamız yok. Suyumuz yok. Hayvanlarımız var. Bahçe yapıyoruz, ağaçlarımız var, evimiz var. Bu şekilde çekiyoruz suyumuzu. Sarnıca kaçarız diye korkuyoruz" diye konuştu. 

Mahalle sakinlerinden Mehmet Akçin adlı vatandaş ise kendini bildi bileli köyün suyunun olmadığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Kendimi bildim bileli burada su yok. Yani gerekli yerlere gittik, dilekçeler verdik. Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne gittim. Onlarla yüz yüze görüştüm. Ama hiçbir şey yok yani. Kimse bizim elimizden tutmuyor. Kimse yardımcı olmuyor. Belki burada köy olduğunu bile bilmiyorlar yani. Bize yardım edilmesini istiyorum. Hayvanlarımız var, hayvanlarımızı susuz kalıyor. Bahçemiz var, bahçe yapamıyoruz. İnsanlar buraya yerleşmek istiyorlar, emekli insanların tarlaları var. Su olmadığı için yerleşemiyorlar. Zeytin ağaçları var, zeytin ağaçlarını sulayamıyorlar" dedi.

Yağmur suyunu tanklara depoladıklarını anlatan Akçin, "Burada tanklarımız var. Yağmur suyu var. Ama yağmur yetersiz geldiği için şu anda tanklarımız boş. İdare etmeye çalışıyoruz. Kendimiz ücretli kamyona attırıyoruz. Ama onu da bir yere kadar attırabiliriz. Zor durumdayız. Yardım istiyoruz. Çünkü sene 2020, teknoloji çok ilerledi ama halen daha Bodrum’un merkezinde, Bodrum’un göbeğinde yaşıyoruz biz. Bodrum’a 10 kilometreyiz ve hala bizim köyümüzde su yok. Gerekenin yapılmasını istiyorum" dedi.

Hayvancılık yaparak geçinen başka bir mahalle sakini ise sularının olması durumunda bakacakları hayvan sayısını 3’e katlayacaklarını söyledi.