KULELİ: “DENİZ TURİZMİNDE ZİHNİYET VE YÖNTEM DEĞİŞİKLİĞİ ŞART!”

Gazeteci-Yazar Ayhan Ongun’un hazırlayıp sunduğu, Kent TV ekranlarında canlı olarak...

KULELİ:  “DENİZ TURİZMİNDE ZİHNİYET VE YÖNTEM DEĞİŞİKLİĞİ ŞART!”
Gazeteci-Yazar Ayhan Ongun’un hazırlayıp sunduğu, Kent TV ekranlarında canlı olarak yayınlanan Açık Görüş programına konuk olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdür Vekili Tuncay Kuleli; denizlerimiz, koylarımız ve deniz turizminde nitelikli eleman konularında açıklamalar yaptı.

Bodrum’da her yağmurda yaşanan sel taşkınlarıyla ilgili olarak” sorunu bilmek için kahin olmaya gerek yok, yapılacak şey uzman desteği ve bilimsel yöntemlerle her yağmurda sel taşkınına neden olan bölgelerde gerekli düzenlemelerin yapılmasıdır” diyen Kuleli sözlerini şöyle sürdürdü.

“Biz, üniversite olarak bu konuda çok ayrıntılı bir rapor hazırladık, her türlü yardıma karşılıksız hazır olduğumuzu da bildirdik. Ancak bizden bu konuda hiçbir talepte bulunulmadığı gibi, hazırladığımız raporlara da itibar edilmedi. Bu konuda planlama ve bakış açısı eksikliği var. Ülkemizde nüfusun yüzde 30 kıyı illerinde yaşadığı gibi Gayrı Safi Milli Hasılanın yüzde 60'ı kıyı bölgelerinden sağlanmaktadır. Bir örnek vermek gerekirse 2016 yılında Bodrum marinadan elde edilen gelir 8 milyon Avrodur. Muğla’nın kıyı çizgisi de bin 740 km.'dir. Kıyılarımızın korunmasına yönelik olarak yaptığımız araştırmalarda görünmüştür ki, özel sektör temsilcilerinin yüzde 80 i sorunların farkında bile değil, yeterli bilgiye sahip değiller. Bodrumun da içinde bulunduğu 70 turizm destinasyonunda sürdürülebilirlik kriterlerinde Bodrum ancak 67'nci sıradadır.”

Tuncay Kuleli, Denizcilik eğitimiyle ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi:

“Bodrum Denizcilik Meslek Yüksek Okulu 2011 yılında kurulmuş şu ana kadar 80 mezun vermiştir. Mezun öğrencilerimizin tamamı ortalama 2 bin dolar civarında ücretle iş bulmuşlardır. Yat kaptanlığı ve yat inşaatı programlarında eğitim veren okulumuz 5'inci mezunlarını verdi. Şimdi kimi kişi ve kurumlar tarafından denizcilik eğitimiyle ilgili iyi niyetli ama eksik açıklamalar yapılıyor. Yıllardır bu konuda çalışmalar yapan akademisyenler olarak bizim önerimiz Denizcilik Fakültesi değil, Yatçılık Fakültesi kurulmasıdır. Şu an ülkemizde ihtiyaçtan fazla Denizcilik Fakültesi var, oysa Bodrum’un ihtiyacı olan yatçılık sektörüne gerekli olan nitelikli elemanlar yetiştirecek bir Yatçılık Fakültesidir. Bununla ilgili proje ve fizibilite çalışmaları yapılmış, idari girişimlerde bulunulmuştur. Güzel Sanatlar Fakültesinin bulunduğu yerleşkede böyle bir fakülte için tahsis edilecek arsa da vardır. Üniversite olarak Fakülte için gerekli olan tüm araç gereç, donanım ve eğitimci desteği verilecektir. İlgili kurum ve kuruluşlarla sektör temsilcilerinden beklediğimiz eğitim için gerekli olan binaların yapılmasıdır.”