Mahkeme MUSKİ’yi Kusurlu Bulmadı

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bodrum’da serseri mayın gibi patlayan ana isale hattı ile ilgili konuşarak “Mahkeme bilirkişi raporu patlamalarda MUSKİ’nin kusurlu olmadığını resmen hukuken tespit etmiş durumda. Hata projelendirme ve yapı denetim süreçlerinde DSİ imalatlarının usulüne göre yapılmaması yüklenicin kusuru olduğu resmen tespit edilmiş durumda” dedi.

Mahkeme MUSKİ’yi Kusurlu Bulmadı

Bodrum’un acil çözülmesi gereken sorunlarının en başında gelen isale hattı patlamaları, bugünkü belediye başkanları koordinasyon toplantısında yeniden gündeme geldi. Başkan Dr. Osman Gürün, hat ile ilgili mahkemenin yakın zamanda bir karar verdiğini hatırlatarak şöyle dedi:

“Hiç bir kurumla kavga etmek, tartışmak suçu ona yüklemek gibi bir derdim yok. Ben sadece mahkeme tarafından da tespit edilen durumu sizlerle paylaşıyorum. Dolayısı ile çözecek, çözmesi gereken kurumun DSİ olduğunu mahkeme kararıyla tespit edilmiş ve çözümün noktasını da görmemiz gerekiyor. Benim derdim Bodrum’un suyu. Dolayısıyla şuana kadar ishale hatlarında 2 binin üzerinde patlak oldu. Bu olağan dışı bir şey. Patlağın nedeni belli. Bu hukukun de çeşitli raporlarla da tespit edilmiş durumda. Mahkeme bilirkişi raporu patlamalarda MUSKİ’nin kusurlu olmadığını resmen hukuken tespit etmiş durumda. Hata projelendirme ve yapı denetim süreçlerinde DSİ imalatlarının usulüne göre yapılmaması yüklenicin kusuru olduğu resmen tespit edilmiş durumda.” 

“BEN DEFOLU MALIN PARASINI ÖDERSEM BU KAMU ZARARIDIR.”

DSİ hatlarının yeniden Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması hukukun imkan sağlamadığına dikkat çeken Başkan Gürün, “Zamanında Bodrum Belediyeler birliği tarafından işletme devri alınmış ama tesis alınmamıştı. Biz teslim almadık, hala daha almadık. Ancak işletme devri alındığı için biz işletmeciliğini yapmak zorundayız. Her patlağa büyükşehir gittiği için sanki büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda ve “bunun kusuru neden düzeltmiyor” deniliyor. Orada ödenmesi gereken ve bir kısmı devam eden borç ödemeleri var. Bu alacaklarımdan vazgeçtim derse biz her şeyi yapmak için hemen başlarız. Ama ben defolu malın parasını ödersem kamu zararıdır. Ben vatandaşımızı anlıyorum “kim çözerse çözsün” diyor ama ben hem özürlü hattın parasını ödeyeyim hem de büyükşehir belediyesi olarak tekrar yatırım yapma imkanım hukuken yok. Buna müdahil olamam çünkü kamu zararı. Biz bunun Cumhurbaşkanlığı makamında da 5 dakika konuşmanın önemli kısmını buna ayırdık.Şuanda halen sistemde arıza yapan 53.27 kilometre CTP,49.7 kilometre HDP boru bulunuyor. Bu arızaların Muğla’ya yaşattığı kayıp 41 milyon 24 Bin TL. Su kaybı ise 5.32 Milyon metreküp su kaybedildi. Keşke çözüm sadece bizim elimizde olsa. Alt yapıda yaptığımız mücadeleyi onun içinde yapar kredi bulur yapardık” dedi.