MAYBİR'DEN BAL SPEKÜLATÖRLERİNE TEPKİ...

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, Muğla çam balı üzerinde...

MAYBİR'DEN BAL SPEKÜLATÖRLERİNE TEPKİ...
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, Muğla çam balı üzerinde büyük oyunlar oynandığını, 160 TL’ye mal olan bir teneke balın, maliyetinin altında fiyat verin pazarlamacı ve toptancıları uyardı.

Türkiye’nin çam balı üretiminin yüzde 85’ini karşılayan Muğlalı üreticilerden kilogramı 5,50 TL’den alınan balın raflarda 18 TL’den satılmasına Birlik Başkanı Şahin tepki gösterdi.

ÜRETİCİDE 5,50 TL, MARKETLERDE 18 TL

3 bin 800 üyesi bulunan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şahin, bu yıl bal rekoltesinde yüzde 25-30 oranında bir düşüş beklendiğini belirtirken, düşünün mevsim şartlarından oluştuğunu açıkladı.

Ziya Şahin, bir teneke balın 2010 yılındaki maliyetinin 156 TL, 2011 yılında ise 160 TL olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Her yıl arıcımızın ürettiği balın maliyeti yükseldiği halde bal satış fiyatları düşmektedir. Üreticiden bir kilogramı 5,50 TL’den alınan çam balı, tüketicinin sofrasına 18 TL’den ulaşıyor. Biz buna isyan ediyoruz. Bazı firmalarımızın arıcılarımıza balın teneke fiyatının 140 TL’ye kadar düşeceği tehditleri var. Biz bunları ezberledik. Muğlalı tüccarlarımızdan bindikleri dalı kesmemelerini, maliyetlerin altında bal almamalarını istiyoruz. Aksi takdirde ihaneti başka yerde aramayacağız. Üreticinin elinden ucuza alıp, tüketiciye iki misli yansıtılan çam balında kazanan hep nedense aracılar olmuştur. Çam balı üçerinde spekülatif oyunları mutlaka bozacağız” dedi.

BİN 600 ARICI BAL ÜRETİMİNİ DURDURDU

MAYBİR Başkanı Şahin, 2000’li yıllarda 5 bin 900 işletmenin bulunduğu Muğla’da bugün 4 bin 300 işletme kaldığını belirterek, şöyle konuştu:

“Burada zarar gören sadece arıcı olmayacaktır. Arıcılıktan fayda sağlayan tüm paydaşları zarar görecektir. Kamuoyunu doğru bilgilendirerek kriz avcılarının söylemlerini boşa çıkartacağız. İnatla ve ısrarla, her türlü zorluğa rağmen hem kaliteli, hem de çok bal üreteceğiz. Ürünümüzü satmakta acele etmeyeceğiz. Beklemek ve bekletmek çok zordur. Balımızı yok pahasına, maliyetin altında almak isteyen, sonra da kalite ve kalıntıdan söz eden ve üreticiyi suçlayan firmaları takip edeceğiz” dedi.

“SOKAĞA İNERİZ”

Şahin, üreticiden bal alan pazarlamacı ve toptancı grubunu uyararak, “Bu kişileri nezaketle uyarıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız görüşmelerde içinde bal fiyatı olduğu için hep sonuçsuz kalmıştır. İnşallah bu çağrımıza duyarlılık gösterirler. Aksi takdirde, ülke arıcısı acımasız sermayeye karşı sokaklara inecektir. Bizim eylemimiz sakın ola ki, dikkat çekme uğruna çevreyi kırıp dağıtmak, balları sokaklara dökmek ve arı kovanlarımızı yakmak şeklinde olmayacaktır. Bu bizim yöntemimiz değildir. Herkes bilsin ki, arının ağzında balı, arkasında da iğnesi vardır” dedi.

REKOLTEDE YÜZDE 30 DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Muğla çam balı üretiminin Ağustos-Kasım ayları arasında gerçekleştiğini açıklayan Ziya Şahin, “En iyi üretim dönemimizde 25-30 ton arasında çam balı üretimi yapıldı. Bu yıl yüzde 30 düşüş bekliyoruz. Bir kovandan ancak 5 kilo çam balı alabiliriz ve tek kesim üretim yapabiliriz” dedi.

BASRALI ÇAM ALANI DARALDI

Muğla arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, yüzde 68’i ormanlarla kaplı Muğla’da orman yangınlarına da dikkat çekti. Şahin, “Muğla’da 320 köyde aracılık yapılıyor. Bu köylerimizden 260 tanesi Basralı çam bölgesinde. 3 bin 800 kayıtlı üyemiz ve 824 bin kovanımız var. Orman yangınları sonucu yüzde 14 olan Basralı çam alanlarımız, yüzde 12 seviyelerine düştü. Sayın Bakanımızın Basralı çam alanlarının çoğaltılması ile ilgili talimatı var. Fakat bir yandan mermer ocakları, diğer taraftan maden ocaklarının açılması nedeniyle bu alanlar nedense bir türlü çoğaltılamadı” dedi.