Mazı’da Topyekun Mücadele Kararı

Bodrum’un Mazı ve Milas’ın bazı köylerinde planlanan RES projesi nedeniyle vatandaşların tapularına kamulaştırma şerh konulması ile ilgili Mazı’da geniş katılımlı bir toplantı yapıldı. Toplantıda şerh konulan tapularla ilgili belgelerin hızlı bir şekilde toplanarak topyekun yargı mücadelesi verme kararı çıktı.

Mazı’da Topyekun Mücadele Kararı

Bodrum ve Milas bölgelerindeki vatandaşların arazilerine kamulaştırma şerhi konarak buralara rüzgar türbinlerinin dikilmesi planlandığı ortaya çıkmıştı. Bodrum’un Mazı, Armutçuk, Çocuk Mezarlığı, Milas’ın Fesleğen, Bozalan, Gökbel bölgelerinde ilk belirlemelere göre bölge sakinlerine ait 100’ün üzerinde tapuya kamulaştırma şerhi konulduğu ifade edilmişti. 

Yaşanan bu durumla ilgili bölge sakinlerinin nasıl yol izlemesi gerektiği ile ilgili bir toplantı yapıldı. Toplantıya çok sayıda bölge sakininin yanı sıra Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, TEMA Vakfı Bodrum Sorumlusu Rana Öztürk ve gönüllü avukatlar katıldı. 

“BU ŞİRKET SÜRECİN NERESİNDE?”

Toplantıda konuşan çevre mühendisi ve ekoloji aktivisti Deniz Gümüşel, Milas İkizköy’deki kamulaştırma sürecindeki deneyimlerini paylaşarak şunları söyledi:

“Bu çok uzun bir yol. Bugünden yarına çözülebilecek bir mesele değil. Ama siz süreci başında yakaladınız sayılır. Onun için şanslısınız. Yapılabilecek bir sürü şey var. Bir şirketin burada enerji ihalesini kazandığını biliyoruz. Bu şirket sürecin neresinde? Bunu biraz araştırmak gerekiyor. Bir de Enerji Bakanlığı’nın Muğla’nın da içinde olduğu birkaç ilde yenilenebilir enerji kaynağı alanları ilan etmiş. Devlet çok büyük bir alanı rüzgar elektrik santrali yapılması için ayırmış. Bu alanları bu şirkete tahsis edecek gibi görünüyor. Bir de sizlerin sayesinde öğrendiğimiz tapularda şerh meselesi var. Şerhi de Enerji Bakanlığı koymuş. Yani bu şu demek ‘Ben burada büyük bir ihtimalle kamulaştırma yapacağım. Bu kamulaştırma sürecinin bitirinceye kadar o arazinin sahibi olan kişi satamaz, kiraya veremez vs. Devlet ‘Ben buraya bir şey yapacağım, sen bu süre boyunca hiçbir hak sahibi değilsin’ demek.”

Muğla Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ayşe Yaka ise davaya baro olarak vatandaşların lehine müdahil olacaklarını dile getirerek “Özellikle ayrışmadan mücadele etmek önemli. Bu yol başarılı olacaktır. Tebligatlar çok önemli. Size bir bildirim yapılmadan bir kamulaştırma kararı verilmesi, herhangi bir ihtar gönderilmesi gibi durumlara eğer bunlar elinize geçmemiş ise mutlaka muhtarlıktadır. O yüzden muhtarlar gelen tebligatları vatandaşa hızlı bir şekilde ulaştırsınlar ve onlar hızlı bir şekilde avukatlara ulaştırılsın ki süre ve hak kaybı yaşamayalım. Tapu kayıtları toparlanıp bizlere gelirse bizler de Milas ve Bodrum olarak ayrılıp bölgelerimizde tapu müdürlüklerinde bunları inceleriz. Şerhler hanesine mi yazılmış, beyanlar hanesine mi yazılmış, kamulaştırma tespitleri ne zaman başlayacak, bunlar konusunda karşılıklı olarak çalışabiliriz. Biz her türlü yardımı köylünün yanında vermeye hazırız.” şeklinde konuştu. 

“KORKTUĞUMUZ BAŞIMIZA GELDİ”

Mazı Mahallesi sakinlerinden Önder Akkaş ise talihsiz bir yangın yaşadıklarını dile getirerek şöyle dedi:

“Bu yanan yerleri anayasaya göre imara açamazlar. Bu alanlar koruma altına alınıp yeşillendirilir. Bu kanunu delebilecek tek bir kanun var; Enerji ve Maden Kanunu. Bundan korkuyordum ve korktuğumuz başıma gelmiş bizim haberimiz yokmuş. 21 Mart 2021’de Resmi Gazete’de yayınlanmış. 14 Haziran’da şerhler tapuya düşmeye başlamış ve akabinde yangın olmuş. İnsan ister istemez farklı düşünüyor. Kocaman bir soru işareti ama hala bir bilgilendirme yok. Bunların attığı her adımı takip etmesi gereken muhalefet nerede? Herkes uyumuş. Bunların en büyük suçlusu biziz. O arazilere hiç birimiz sahip çıkmadık. Tüketmeye alıştık. Buğday mı lazım, para ver al, arazi sat oğlunu evlendir düğün yap. Çalışmadık, ekmedik, biçmedik. Bir tek zeytinlerimize iyi kötü sahip çıktık. Emeği kimse çiğneyemez, emek verelim. Bunları ekelim, biçelim. Sahip çıkalım. Eğer boşa bırakırsanız, marjinal tarım alanına girer. Marjinal tarımda kamulaştırma daha kolay olur.”

“TOPLU HAREKET ETMEK ÖNEMLİ”

Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz ise bundan sonra izleyecekleri yolla ilgili şunları dile getirdi:

“Bundan sonra yapacağımız şu; hem Milas hem de Bodrum kent konseyinde meclislerde çalışma yapacağız. Muhtarlarımız çok önemli. Bilgiyi belgeyi tek bir yerde toplayacağız. Gerekli hukuki ve çevre danışmanlığımızı, hakla ilgili olan bütün danışmanlıklarımızı alacağız. Ondan sonra da sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. Toplu hareket etmeniz önemli, birlik olmanız önemli. Tek tek başımıza ne gelecek diye beklemeyelim. Herkesin dayanışması çok önemli. Biz elimizden geldiğince katkı koymaya çalışacağız. Bu uzun soluklu bir çalışma. Biz Kissebükü – Adalıyalı için 15 yıldır uğraşıyoruz.”

TEMA Vakfı Bodrum Sorumlusu Rana Öztürk, hızlı bir şekilde harekete geçeceklerini dile getirerek “Bir ekip oluşturup burada şerh konulan tapuların bilgilerini alalım, avukatlarımıza iletelim.” şeklinde konuştu. 

“DOZERİN ÖNÜNE YATARIM, ARAZİMİ VERMEM”

Toplantı sonunda konuşan mahalle sakini Süzen Akkaş hiçbir şekilde arazisini vermeyeceğini dile getirerek “Benim 10 tane hayvanım var. Onlara nasıl bakacağım? Yoncanın tanesi 50 TL olmuş. Ben bu toprağı veremem. 7 torunum, 3 çocuğum nereye gidecek? Mezarımı gömdürürüm, yine de vermem. Dozerin önüne yatarım. Ben bunu yaparım. Benim güvenip dayandığım orası.” şeklinde konuştu. 

Muhabir: Hamdi Yörür