MECLİSTE ERKEN YEREL SEÇİM ŞOKU!

İktidar Partisi Ak Parti, yerel seçimlerin 5 ay öne alınarak, 27 Ekim 2013 tarihinde...

MECLİSTE ERKEN YEREL SEÇİM ŞOKU!
İktidar Partisi Ak Parti, yerel seçimlerin 5 ay öne alınarak, 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci tur oylamasında büyük bir "şok" yaşadı.

Yerel seçimlerin erkene alınması yönünde görüş birliğine varmış gözüken AK Parti-MHP ittifakında çatlak yaşandı. Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasına ilişkin Anayasa değişiklik teklifi 365 oyla kabul edilince, referandum ihtimali ortaya çıktı.

Teklifin tümü üzerindeki oylamada 360 çıkınca, paket Meclis’ten onay almamış oldu ve referanduma kaldı. Bu tavrın, "Büyükşehir tasarısı protestosundan" kaynaklandığı öne sürülüyor.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlık ettiği Genel Kurul’da, yerel seçimlerin öne çekilmesine ilişkin Anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmeleri sona erdi. Teklifin ilk maddesi 365, ikinci maddesi 380 oyla kabul edildi. Ancak teklifin tümü üzerindeki oylamada 367’ye ulaşılamadı ve 360 kabul oyu çıktı.

Kabul oyu 330’u geçtiği için Meclis’ten geçmiş sayılıyor. Ancak 367’ye ulaşılamadığı için referandum seçeneği ortaya çıkıyor. Anayasa'ya göre, Cumhurbaşkanı Gül’ün önünde referanduma sevketme veya TBMM’ye geri gönderme seçenekleri bulunuyor. Şoku üzerinden atan Ak Parti hızla hesap yaptı. Ocak ayında referandum yapılmayacağını belirten AK Parti kurmaylarının, Gül’ün paketi Meclis’e göndermesi, yeniden uzlaşma sağlanamazsa da askıya alınması konusunda kulis yapacakları iddia ediliyor.

Anayasa değişikliğinin TBMM Genel Kurulu’nda dün yapılan ikinci tur oylaması, "krizle" başladı. Kulislere, MHP’nin muhalefet belediyelerini cezalandırdığını iddia ettiği büyükşehir belediye tasarısını protesto etmek için uzlaşmadan çekileceği ve anayasa değişikliğine oy vermeyeceği iddiaları yayıldı. Tam bu sırada, paketin birinci maddesine 365 oy çıkınca, telaş başladı.

Referandum aralığında olan bu sonuç üzerine AK Parti "eksiklerini" tamamlamak için alarma geçti. AK Parti, eksik 2 milletvekilini telefonla Meclis’e getirtti. AK Parti’den 2, MHP’den 4 milletvekilinin yurt dışında olduğu, cezaevinde bulunan Engin Alan ile 5 eksik bulunduğu belirtildi. İktidar partisi, diğer partilerin milletvekilleriyle açığı kapatmaya çalıştı. İkinci madde oylamasında 380 oy çıkınca, iktidar partisi rahatladı ama bu uzun sürmedi.

Paketin kaderini belirleyen tümü üzerindeki oylamada kabul oyları 360 çıkınca şok yaşandı. Oylama sonucu, ikinci maddeye oy veren MHP ve diğer parti milletvekillerinden 20’sinin oylarını geri çektiğini ortaya koydu. AK Parti Kurmayları, "Muhalefet taktik yaptı, önce oy verip, sonra geri çekti" yorumu yaptı.

BAHÇELİ İDDİALARI REDDETTİ...

Oylamaya başından sonuna katılan tek lider olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Biz tavrımızı başından belirledik, bundan vazgeçmek söz konusu değil. Biz irademizin arkasında durduk. Meclis’in gündemine getirilecek yasalarla ilişkilendirilmesin. Kimse MHP üzerinde gölge kurmaya çalışmasın. İki parti arasında fitne yapmak doğru değildir. Siyasi ahlakla bağdaşmamıştır" açıklaması yaparak, iddiaları reddetti.

Toplam oyları 375 olan ve pakette ortak hareket eden AK Parti ve MHP’nin 7 eksiğine rağmen kabul için gerekli 367 oyu bulmaları gerekiyordu. İkinci maddeye oy veren BDP ve CHP’lilerin oylarını geri çektiği hesabı yapılsa bile, her iki partiden 8 kişilik firenin olduğu iddia ediliyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek oylama sonucu ile ilgili olarak "Referandum Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı" değerlendirmesinde bulundu. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise, TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin oylama sonucunu değerlendirirken, ''Teknik olarak, halk oylaması ihtimali gözüküyor olmakla birlikte, bu, Anayasa'ya aykırılık teşkil edecektir'' dedi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK'

Anayasa paketi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e göderilecek. Gül’ün önünde paketi referanduma götürmek veya TBMM’ye görüşülmek üzere geri göndermek üzere iki seçeneği bulunuyor. Referandum seçeneği AK Parti tarafından benimsenmiyor. Ocak ayına denk gelecek referandumun gerçekleşme şansı olmadığını belirten AK Parti kurmayları, paketin TBMM’ye geri gönderilmesini isteyecekler. Yerel seçimlerin öne alınması konusunda yeni bir uzlaşma sağlanırsa, yeniden ele alınma şansı bulunuyor. Ancak AK Parti yöneticileri, projenin askıya alınabileceğini de belirtiyorlar.