Memurlardan Ek Zam Talebi

Bodrum’da bir araya gelen Türkiye Kamu-Sen Muğla İl Temsilciliği üyeleri, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına 2023 yılının ilk altı ayı için yapılan yüzde 30 maaş artış oranına en az yüzde 25 daha ek zam talep ettiklerini dile getirdiler.

Memurlardan Ek Zam Talebi

Türkiye Kamu-Sen Muğla İl Temsilciliği üyeleri, ek zam talebi ile Bodrum Belediye Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. “Aç Bodrum’da yaşanmıyor”, “Bütçeden hakkımızı istiyoruz” yazılı pankartlar açan memurlar, ek zam taleplerini içeren sloganlar attılar. Bodrum'un ülkenin hayat şartları en zor ve pahalı ilçelerinden biri olduğu vurgulanan açıklamada, Bodrum'un tüm ilçe olarak zorunlu hizmet bölgesine dâhil edilerek tüm kamu çalışanlarına zorunlu hizmet tazminatı ödenmesi istendi.

“BODRUM, ZORUNLU HİZMET BÖLGESİNE DAHİL EDİLSİN”

Türkiye Kamu-Sen Muğla İl Temsilcisi Mürsel Özata tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Memura %25 +%5=%30 maaş artışı yapıldı. Enflasyon ateşinin tüm kesimleri etkilediği bu dönemde memurun ve emeklinin bütçesindeki "yangının" söndürülmesi için %30 oranının yetersiz olduğunu, en az % 25 oranında ek zam veya seyyanen en az 3000 TL daha ek zam talebimizi hep birlikte bir kez daha dile getirmek için de bugün Bodrumdan sesleniyoruz. Niye Bodrum'dan sesleniyoruz. Çünkü tüm Türkiye hayat pahalılığından olumsuz etkilenirken özellikle Bodrum'daki kamu çalışanları bu zor ve sürdürülebilir olmayan durumu iliklerine kadar hissetmektedirler. Zira Bodrum'da en düşük ev kirası 8-10 binden başlamaktadır. Kamu çalışanı eşi de çalışsa dahi Bodrum'dan bir ev almayı bırakın hayalini bile kuramaz durumdadır. Coğrafi olarak yarımada özelliği taşıması nedeniyle ulaşım hem zor hem de çok pahalıdır. Kurumsal mağazaların burada olması, hizmet sektörünün gelişmesi, istihdam ve fiyat politikasını fahiş bir şekilde etkilemiştir. Sanki Bodrum, Muğla’nın değil de İstanbul’un bir ilçesi hatta Nişantaşı gibi elit bir ilçesi gibi bir hayat pahalılığı söz konusudur. Bu nedenle Bodrum tüm ilçe olarak zorunlu hizmet bölgesine dâhil edilerek tüm kamu çalışanlarına zorunlu hizmet tazminatı ödenmelidir.

Sayın Cumhurbaşkanımızdan kamu çalışanları için bir jest bekliyoruz. Nasıl yetkisini kullanarak yeniden değerlendirme oranını MTV düşürdüyse memur maaş artışlarını da yetkisini kullanarak aynı oranda bir kez daha yükseltmesini bekliyoruz.

Vergi adaletsizliğinin giderilmesi için bütün kamu görevlilerinin gelir vergisi oranı %15 olarak sabitlenmelidir. Kamuda iş güvencesini zayıflatan, her türlü baskı ve istismara açık bir yapı arz eden 4/B’li, 4/C’den 4/B’ye geçen sözleşmeli, geçici, vekil, idari hizmet sözleşmeli gibi adlar altında güvencesiz istihdam modelinin kaldırılarak personelin memur kadrolarına geçirilmesi sağlanmalı, kamu kuruluşlarında memur işi yapan işçiler de aynı çerçevede kadroya geçirilerek kamu istihdam yapısı güvenceli bir şekilde düzenlenmelidir. Farklı istihdam modelleri ivedilikle kaldırılmalı 2011 ve 2013 yıllarında uygulandığı gibi tüm sözleşmeli personel memur kadrolarına geçirilmelidir. Hakkaniyet, adalet ve çalışma barışının tesis edilmesi için birinci dereceye gelen tüm kamu görevlileri 3600 ek göstergeye dâhil edilmelidir.

“EK ZAM ZARURİDİR” 

Türkiye Kamu-Sen olarak uygulanan aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına 2023 yılının ilk altı ayı için yapılan %30 maaş artış oranına en az %25 daha ek zam talep ediyoruz. Gelir kaybının telafi edilmesi amacıyla tüm çalışanlara seyyanen zam verilmesini, enflasyon farkının yanı sıra yüksek oranda refah payı uygulamasının getirilmesini, enflasyon farkının aylık olarak maaşlara yansıtılmasını, tüm kamu çalışanları %15’lik vergi dilimine sabitlenmesini istiyoruz. Kamu çalışanları, Hükümetten yüzlerini güldürecek, adil ve hakkaniyetli bir artış beklemektedir."

Basın açıklamasının ardından memurlar sessizce dağıldı.