Mimar Sinan, Ölüm Yıldönümünde Konferansla Anıldı...

Mimar, Restorasyon Uzmanı, Mimarlık Tarihçisi ve Eğitimci Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Bodrum’da “Mimar Sinan’ın Mirası ve Korunması” başlıklı bir konferans verdi. 

Mimar, Restorasyon Uzmanı, Mimarlık Tarihçisi ve Eğitimci Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Bodrum’da “Mimar Sinan’ın Mirası ve Korunması” başlıklı bir konferans verdi. 

Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği’nce Mimar Sinan’ın 431. ölüm yıldönümü dolayısıyla Bodrum Ticaret Odası’nda gerçekleştirdiği konferansa ilçedeki mimarlar, öğrenciler ve konuya ilgi duyan vatandaşlar katıldı. 

Konferansta Kent Haber’e konuşan Ahunbay, “Mimar Sinan, Türkiye için çok önemli bir kişi. Onu hala hayranlıkla izliyoruz. Çok sayıda eseri var ama bu eserlere bakmak da bir sorumluluk. Bütün eserleri günümüze kalmamış ama kalabilenleri uzmanca, sevgiyle saygıyla korumamız gerekiyor” dedi. 

Mimar Sinan’ın günümüze kadar kalan belli başlı eserlerin neler olduğundan da bahseden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay sözlerine şöyle devam etti:

“Sultanlar için yaptığı büyük eserler var. Şehzade, Süleymaniye, Selimiye gibi başyapıtları var. Türkiye dışında Bosna’da, Suriye’de, Ürdün’de değişik yerlerde eserleri var. Bu eserler değişik zamanlarda onarımlar görmüşler. Bugün hala kullanılmaktalar. Geleceğe de değiştirilmeden iyi bir şekilde aktarılmaları gerekiyor.”

Mimar Sinan’ın hayatı boyunca kaç eser ortaya koyduğu ile ilgili de konuşan Ahunbay, “3 tane belge var. 300 ile 400 arasında değişiyor. Bazıları onun döneminde yapılmış ama kendisinin birebir ilgilendiğini düşünmüyoruz. Daha başkentteki eserlerle veya yakın olan eserlerle ilgilenme fırsatı bulmuş. Diğerlerine de yardımcılarını göndermiş. Mimar Sinan dediğimiz zaman 100 tane mimarı yöneten bir kişiden bahsediyoruz. Bir bayındırlık bakanı gibi bir kişi. Emrinde çalışan insanlar var. onların hepsinin aynı disiplinde, kalitede çalışması için çaba göstermesi gerekiyor. Ayrıca şehir düzeninde şehrin ihtiyaçları, kullanılan malzemelerin belli kalitede olması gibi sorumlulukları var” diye konuştu. 

Mimar, Restorasyon Uzmanı, Mimarlık Tarihçisi ve Eğitimci Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Mimar Sinan’ın eserlerinin korunması ile ilgili ise “Korumak için bilmek lazım. Bilgisiz yaptığınız şey yanlış olabilir. Bilgi gerekiyor, titizlik gerekiyor, zaman gerekiyor, kaynak gerekiyor” dedi. 

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk de konferans başında yaptığı konuşmada, Mimarlar Odası’nın Mimar Sinan ile ilgili yayınladığı basın bildirisini okudu.