Myndos'ta Çalışmalara Tepki Eylemi

Bodrum’da 1. derece Arkeolojik SİT alanı olan antik Myndos kenti içerisinde kalan, özel mülkiyete ait arazide Bodrum Müze Müdürlüğü denetiminde yapılan jeoradar ve sondaj kazılarına tepki gösteren yüzlerce vatandaş bugün bölgede toplanarak bir basın açıklaması yaptı, çalışmaya tepki gösterdi.

Myndos'ta Çalışmalara Tepki Eylemi

Gümüşlük Karakaya mahallesinde Myndos antik kenti içerisinde özel mülkiyete ait arazinin sahibi arazisinin sur duvarları dışında kaldığı ve yapılacak inceleme ile arkeolojik potansiyelin incelenmesi talebinde bulundu. Vatandaşın bu talebini değerlendiren Muğla Kültür Varlıkları Koruma Kurulu bölgede jeoradar ve sondaj kazısı yapılmasına izin verdi. Ankara Üniversitesinden bir ekibin Bodrum Müze Müdürlüğü gözetiminde başlattığı çalışmalara, bölgenin arkeolojik sit  derecesinin düşürüleceği ve yapılaşmanın önünün açılacağı gerekçesiyle Bodrum Kent Konseyi ve vatandaşlar tarafından tepki gösterildi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da dün akşam sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada verilen karara ve yürütülen çalışmalara karşı olduklarını, konuyla ilgili hukuki mücadele başlatacaklarını açıkladı.

Eylemde Kent Konseyi Gümüşlük Koyunbaba Çalışma Grubu açıklama yapan Av. İzzet Kayahanlı, “Muğla’daki bütün 1. Derece sit alanlarının 3. Dereceye düşürülmesinde emsal teşkil edecek bu karar için hukuki yollara başvuracağız” dedi. 

Gümüşlük Koyunbaba Çalışma Grubu Üyesi Eray Karabağlı ise bahse konu kararı okuyarak şunları dile getirdi:

“Muğla İli Bodrum İlçesi, Karakaya Mahallesi, mülkiyeti özel şahsa ait, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 14.10.1978 gün ve A-1362sayılı kararıyla belirlenen ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 24.10.2013 gün ve 2033 sayılı kararıyla tescilli I. derece arkeolojik sit alanında kalan 304 ada, 2,3,4 ve 9 parsellerde jeoradar ve sondaj kazısı çalışması yapılması talebine ilişkin; ilgilisinin 28.02.2022 tarih ve 8 sayılı, 16.03.2022 sayılı dilekçeleri 22.03.2022 tarih ve 1288034 sayılı Konuma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzman raporu okundu, 48.01.3015 numaralı işlem dosyası ve ekleri incelendi, yapılan görüşmeler sonunda; Muğla İli, Bodrum İlçesi, Karakaya Mahallesi, mülkiyeti özel şahsa ait 304 ada, 2, 3, 4 ve 9 parsellerin sur duvarı dışında kalan kısımlarında, arkeolojik potansiyelin tespitine yönelik olarak talep edilen jeoradar ve sondaj çalışmasının ilgili Müzesi denetiminde yapılmasına, çalışma tamamlandıktan sonra hazırlanacak rapor, bilgi ve belgelerin Kurulumuza iletilmesinden sonra konunun değerlendirilmesine karar verildi.”

Karabağlı’nın konuşması sonrası arkeoloj Ayşe Temiz, bölgedeki arkeolojik zenginliği hakkında bilgiler aktardı. 

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Av. İlknur Ülküm Seferoğlu, belediye olarak Muğla İdare Mahkemesi’nde karara karşı hukuki süreç başlattıklarını söyledi. 

Eyleme, Gümüşlük’ün eski belediye başkanlarından Mehmet Ülküm de katıldı. Myndos kentinde arkeolojik kazıların başlaması ve bitişi hakkında detaylı bilgiler verdi. Ülküm, Bodrum Kent Konseyi’ne çağrıda bulunarak antik Myndos kentinde arkeolojik kazıların yeniden başlatılması için girişimlerde bulunulmasını istedi. 

Canlı müzik dinletilerinin yapıldığı eylemde Bodrum Kent Konseyi ve Muğla Çevre Platformu üyelerince Dünya Çevre Günü ile ilgili konuşmalar yapıldı.