Nartugan İçin UNESCO'ya Başvurulacak

Eski Türk inanışlarına göre, ışığın karanlığı yendiği ve yeni yılın ilk günü olarak kutlanan Nartugan, Kumbahçe ve Gündoğan mahallelerinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Nartugan İçin UNESCO'ya Başvurulacak

Eski Türk inanışlarına göre, ışığın karanlığı yendiği ve yeni yılın ilk günü olarak kutlanan Nartugan, Kumbahçe ve Gündoğan mahallelerinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Kumbahçe’deki etkinliği düzenleyen Ayşe Temiz, Nartugan’ın Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girmesi için UNESCO’ya başvuru hazırlığında olduğunu söyledi. 

Kumbahçe Mahalle Muhtarlığı ve Arkeolog Ayşe Temiz tarafından, Kumbahçe Meydanı’nda yüzlerce vatandaşın katılımıyla Nartugan kutlaması yapıldı. Varil içinde şenlik ateşinin yakıldığı etkinlikte dilek ağacına dilek bezleri bağlandı, keşkek ve lokma ikramı yapıldı. 

Karya Çiçekleri Grubu ve Karya Çiçekleri Halkoyunları Topluluğu’nun Bodrum ve Muğla yöresi halkoyunlarını oynadığı kutlamada Flamenko gösterisi sunuldu, Uğur Anadolu Lisesi öğrencileri güneşi uğurlama dansı yaptı. 

Etkinliği düzenleyen Arkeolog Ayşe Temiz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Bildiğiniz gibi bugün doğanın yıl dönümü. Esas yılbaşı bugün. Doğayı kutsayan ve doğaya inanan Türklerin, eski Atalarımızın başlattığı bir gelenektir. Biz de köklerimizi ne kadar sağlam tutarsak dallarımız o kadar uzar diye gündemde tutmak ve güncellemek istiyoruz. Nartugan, sevgili Arif Vidinli’nin 9 sene önce Gündoğan’da başlattığı bir etkinliktir. Ben de Kumbahçe Muhtarlığı ile beraber 5 senedir bunu Kumbahçe’de düzenliyorum. Katılımcılarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bugün amacımız eğlenmek. Yılbaşında nasıl eğleniyorsanız o şekilde eğlenmek. Eğlenirken de mümkün olduğunca yöresel ve bize yakın olan kültürlerden aldık. Şöyle ki; yöresel danslarımız var. Ege danslarımız var. Biz karşı yaka ile aramızda sınır tanımıyoruz. Daha doğrusu Ege ve Akdeniz’de karşılıklı sınırlarımız yoktu sadece bu danslarımız vardı. Bu denizlerin getirdiği kültürler vardı. Onları yaşatıyoruz.”

Nartugan’ın Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girmesi için UNESCO’ya başvuru hazırlığı içinde olduğunun bilgisini veren Ayşe Temiz, şöyle dedi:

“UNESCO’nun somut olmayan kültürel mirasların korunması kapsamında yaşayan insan hazineleri olması için UNESCO’ya müracaat etmeyi planlıyoruz. Bu Nartugan bayramımızı da tescil ettireceğiz. Yani öyle istiyoruz. Bildiğiniz gibi 2012’de de Nevruz Bayramı UNESCO tarafından kabul edilmişti. Bunlar bizim eski kültürel miraslarımız. Bunları devam ettirmemiz lazım.”

Ayşe Temiz, başvuru için ilk olarak Kent Konseyi, Bodrum Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile irtibata geçeceğini ifade etti. 

NARTUGAN GÜNDOĞAN’DA DA KUTLANDI

Nartugan kutlamaları, Gündoğan Mahallesi’nde yapıldı. Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneğince, yaz aylarında yaşamını yitiren kültür ve sanat destekçisi Arif Vidinli anısına Gündoğan Mahallesi sahilinde gerçekleştirilen kutlama renkli görüntülere sahne oldu. Lokma tatlısı ve çeşitli ikramların yapıldığı kutlamada sembolik hayat ağacına renkli çaputlar bağlanıp, dilek dilendi, bando geçişi yapıldı, müzik eşliğinde dans edildi, halk oyunları gösterisi sunuldu. 

Kutlama etkinliğinde basın mensuplarına bir açıklama yapan Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek, "Nartugan"ın, "yeni gün" ve "gün doğan" anlamlarına geldiğini dile getirerek şöyle dedi:

"Bu çok eski bir gelenek. Eskiden bir bayram havasında kutlanırmış. Bu gelenek, Türk kavimlerinden doğmuş, kökeninde de Türkler var. Çok güzel bir geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Bugün ateşimizi yaktık, lokmaları dağıttık. Canlı müzik eşliğinde insanlar dans edip eğleniyorlar. Çok güzel bir gün olduğunu düşünüyorum. Biz güzel geleneklerimizi yaşatmaya çalışıyoruz."

Her iki noktadaki kutlamalar akşam saatlerine kadar devam etti.