Nüfus Mart'ta Yaklaşık 75-100 Bin Arttı!

Bodrum Belediye başkanı Ahmet Aras, koronavirüs vakalarının Türkiye'de de görülmeye başlamasından sonraki süreçte 75 bin ila 100 bin 2. konut sahibinin Bodrum'daki evlerine geldiğini söyledi. Aras, vatandaşları izolasyon tedbirine uymaları yönünde bir kez daha uyarırken, şehirlerarası dolaşımın da bir an önce tamamen sonlandırılmasını istedi.

Nüfus Mart'ta Yaklaşık 75-100 Bin Arttı!

Koronavirüs hastalığının Türkiye'de de görülmeye başlamasının ardından Mart’ın 2. ve 3. haftalarında günlük 12 bin aracın giriş yaptığı Bodrum’a, hükumetin aldığı seyahat önlemlerinin ardından son bir haftada günlük araç girişi 5 bine kadar düştü. İl ve ilçe girişlerinde gözlenen araç kuyruklarının ise tedbir amacıyla yapılan kontrollerden kaynaklandığı ifade edildi. 

Bodrum'da yazlık evi olan ve büyükşehirlerdeki koronavirüs salgınından uzaklaşmak isteyen birçok vatandaş, Mart ayında Bodrum’a akın etti. Yaşamlarını başka illerde sürdürüp yazın Bodrum’a gelen bu vatandaşlar, Bodrum'a gelişlerini bu olağanüstü dönem nedeniyle öne aldı. Bu durum salgının Bodrum ve diğer küçük tatil beldelerine taşınmasına da neden olurken, şehirlerarası yolculuklara kısıtlama getirilmesi sonrası; Mart’ın 2. ve 3. haftası ile son haftası arasında Bodrum’a giren araç sayısında yüzde 60 düşüş yaşandı. Daha önce günde 12 bin aracın giriş yaptığı ilçeye alınan tedbirler sonrası araç girişleri günde 5 bin araca kadar düştüğü açıklandı.  

Öte yandan son bir ay içerisinde yaklaşık 75 bin ila 100 bin arasından 2. konut sahibinin Bodrum’a geldiği tahmin ediliyor. 11 Mart'tan sonra iki hafta boyunca günlük gelen yazlıkçı sayısının yaklaşık 2 bin olduğu, şehirlerarası yolculuğa getirilen kısıtlamayla bu sayının günlük 100 kişiye kadar düştüğü ifade ediliyor. 

VALİLİKTEN AÇIKLAMA; "MUĞLA’YA GİREN ARAÇ SAYISI YÜZDE 60 AZALDI!"

Muğla Valisi Esengül Civelek, il dışından gelenler nedeniyle kentte yoğun bir nüfus artışı olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Vali Civelek, AA muhabirine, uygulama noktalarında gözlenen araç trafiği kadar nüfus artışı olmadığını, uygulama noktalarında il giriş ve çıkışlarının nitelikli hale getirildiğini söyledi.

Kent genelinde Plaka Takip Sistemi (PTS) kayıtlarına göre bir önceki haftaya oranla araç trafiğinde yüzde 60 azalma yaşandığını vurgulayan Civelek, "Muğla'ya gelenlerin büyük çoğunluğu Muğlalı. İl dışında yaşayan, çalışan ya da Muğla'da akrabası bulunan vatandaşlardan oluşuyor" dedi. Kentte bir nüfus artışı yaşanmadığına dikkati çeken Civelek, vatandaşlara güvenlik güçleri, muhtarlıklar, kaymakamlıklar aracılığıyla da evde kalmaları yönünde bilgilendirme yapıldığını ifade etti. Civelek, il dışından gelenlerin de 14 gün ikametlerinde kalmalarının sağlandığını, bunun da kontrollerinin her gün sıkı şekilde takip edildiğini söyledi.
Seyahat izin belgesi olmayan ve zorunlu haller kapsamı dışındaki vatandaşların Muğla'ya giriş yapmadıklarını anlatan Civelek, vatandaşlara evde kalarak sağlıklı ve güvende kalmaları çağrısında bulundu. 

ARAS; "75-100 BİN 2. KONUT SAHİBİ BODRUM’DA!"

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise Bodrum’a giren araç sayısının 14 binden 5 bine kadar düştüğünü ifade ederek şunları dile getirdi:

“Mart ayının ilk haftasında günlük ortalama 12 bin olan araç giriş sayısı, Bodrum’a gelmeyin çağrısından sonra 5 bine kadar düştü. Çağrımızın bir nebze olsun işe yaradığını düşünüyorum. O kadar aracın ilçemize girmesi de o kadar kişinin sürekli burada kaldığı anlamına gelmiyor. Daha önce herkesin kendi evinde kalıp önlemleri almasını anlattım. Toplu taşıma araçlarına uygulanan kısıtlamanın sivil araçlara da uygulanması gerekiyor. Şehirlerarası dolaşım biran önce sonlanmalı. Gıda ya da hasta transferlerinin dışında, dolaşmaya gelen insanların bu konuda özgürlüğü olacağına inanmıyorum. Zorunlu hizmetler dışında sokağa çıkma yasağı getirilmeli. Yavaş yavaş tablo kötüleşiyor” dedi.

Bu süreçte sayıları 75 ila 100 bin arasındaki yazlıkçı vatandaşın Bodrum’a geldiğini belirten Aras “Şuanda ilçemizde gezen, dolaşan yok. Ama yine de gelenler var. Alışveriş yapanların bir çoğunun araçlarının plakasının 34 yada 06 olduğunu görüyoruz. İstanbul’da 10 katlı apartmanda yaşamaktansa, buradaki yazlığında daha rahat izolasyon süreci geçirmek istiyorlar. Ben onu anlıyorum. Onlara da hak vermek istiyorum. Bunların taşıyıcı olup olmadıklarını kimse bilemez. Ancak İstanbul’dan buraya gelen bir kişi koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti. Temas olduğu kişiler olmuş olabilir. Bizim itirazımız bunlara. Salgın kontrol edilinceye kadar herkesin evinde kalmasını istiyorum. Bodrum, Kuşadası, Marmaris, Didim, Datça ve Fethiye hiçbir yere gitmiyor. Herkesin dikkatli olsun istiyorum” diye konuştu.