Odalar Ekonomiyi Masaya Yatırdı

Muğla Borsa ve Odaları Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları, Ortak İstişare Toplantısı’nda biraraya gelerek oda üyelerinin son dönemde yaşadıkları sorun ve talepleri görüştü. Toplantıda özellikle son dönemde ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler karşısında üye işletmelerin ihtiyaç duyduğu destekler değerlendirildi.

Odalar Ekonomiyi Masaya Yatırdı

Geçtiğimiz günlerde Marmaris Ticaret Odası ev sahipliğinde yapılan 33’ncü Muğla Borsa ve Odaları Ortak Toplantısına katılım oldukça yoğun oldu. Toplantıya, Bodrum Ticaret Odası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları, İMEAK DTO Marmaris, Bodrum, Fethiye Şubeleri Yönetim Kurulu Başkanları ve tüm Odaların Yönetim Kurulu, Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri ve Genel Sekreterleri katıldı. Toplantıda Bodrum Ticaret Odası'nı (BODTO) temsilen Meclis Başkanı İlhan Ersan, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, Yönetim Kurulu Üyeleri Fatih Efe ve Arif Ceylan Satı temsil etti.

Toplantıda, son 2 yıldır pandemi nedeniyle yaşanan ticari ve ekonomik sıkıntılar istişare edildi. Özellikle turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için büyük önem taşıyan artan maliyet ve akaryakıt fiyatları, eğlence sektöründe devam eden, gece 12’den sonra uygulanan müzik yasağının kaldırılması, Göcek koylarına mapa, tonoz ve şamandıralama sistemi ihale sürecinin durdurulması, taşımacılık sektöründe uygulanan ücretsiz seyahat ödeneğinde iyileştirme yapılması, sektörden MTV alınmaması ve akaryakıtta uygulanan %29’luk vergi diliminin kaldırılması, konaklama ve yeme-içme sektöründe KDV oranının %1’e indirilmesi, 2022 turizm sezonunu tehdit eden Rusya-Ukrayna Savaşı’nın olumsuz etkileri, olası gıda krizi konuları, TAPDK belge yenileme süresinin Haziran ayı sonuna uzatılması konuları masaya yatırıldı. Toplantı sonunda Oda Başkanları tarafından yapılan konuşmalarda değinilen sorunların ve çözüm önerilerinin en kısa sürede rapor halinde ilgili Bakanlıklar’a iletilmesi kararlaştırıldı. Toplantı sırasında katılımcılara Muğla Odaları tarafından ortak yürütülen Babalar ve Kızları projesi de tanıtıldı. 

BODTO Başkanı 2021 Yılını Değerlendirdi

BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Muğla Borsa ve Odalarının birlik olarak üye sorunlarını ilgili mecralara taşımasının önemli bir lobicilik faaliyeti olduğuna işaret ederken “Hepimizin en büyük amacı, üyelerinin menfaatleri için gerekli faaliyetleri yürütmenin yanı sıra işletmelerimizin karşılaştığı sorunları da ortak dille çözüme kavuşturmaktır.” dedi. 

2021 yılını değerlendiren Başkan Kocadon şunlara dikkat çekti: “2021 yılı tüm dünyayı derinden etkileyen covid-19 salgınının gölgesinde başladı. Tüm işletmeler bu durağan dönemde önünü göremeden ticari hayatlarına devam etmeye çabaladı. 2021’in ilerleyen aylarında aşının ülkemizde uygulanmaya başlanmasıyla pandeminin ekonomi üzerindeki etkileri de hafiflemeye başladı. Yeme-içme ve eğlence sektöründeki işletmelerin uzun bir kapanmanın ardından hizmet vermeye başlamasıyla tüm sektörlerde genel bir hareketlilik başladı. Bodrum özelinde bu hareketlilik Mayıs ayında başladı ve Ağustos ayındaki yangınlara kadar güzel bir yoğunlukla devam etti. Yaklaşık 10 gün süren yangınlardan sonra sektörlerimiz müşteri kaybı yaşadı. 2021 yılı geneline bakarsak; yabancı ziyaretçilerimizdeki düşüş bu yıl da sürdü. Pandeminin getirdiği sosyal etkilerle birlikte oluşan ev talebi yazlık ve sezonluk kiralamaları arttırınca Bodrum’da kiralar da artış gösterdi. Pandemiden Bodrum’a kaçışla yıllık bazda ev kiraları artarken arz daraldı. Bu konunun bir olumsuzluğu, işletmelerin istihdam sağladığı personelin konaklama problemleriyle karşı karşıya kalması olduğu gibi diğer bir olumsuzluk ise halihazırdaki mülk sahipleri ile eski kiracılarını çıkarıp daha yüksek kiralamalar yoluna gidilmesiyle oluşan hukuki anlaşmazlıkların artması oldu. Tüm bu durumlar toplumsal huzurumuzu tehdit ettiği gibi Bodrum’da kaliteli personelin istihdam edilmesini de engellediği için Bodrum iş piyasası için de ciddi bir tehdit oluşturmuştur.”

“Pazar alternatifleri yaratmak gerekiyor.”

BODTO Başkanı, 2022 yılı için işletmelerin yaşanan belirsizlikler nedeniyle daralmaya giderek daha temkinli olduklarının altını çizdi. “Yeme-içme-eğlence ve konaklama sektörleri için artan enflasyon ve kur ile beklentiler değişecek olup özellikle geçen hafta yürürlüğe giren canlı müzik yasakları sebebiyle pek çok işletmenin kapanacağını üzülerek öngörmekteyiz. Bununla birlikte alkol fiyatlarının artması işletmeler açısından zorlayıcı olacağı gibi, talep daralmasına sebep olup sosyal boyutunda olumsuz etkilenmesine sebebiyet verecektir.” diyen Kocadon, Rusya-Ukrayna krizinin de bölgeyi ekonomik açıdan etkilemesinin muhtemel olduğunu belirtti. “2019 yılında Rusya ve Ukrayna pazarları, gelen toplam turist sayısının %22’sini, 2021 yılında ise %47’sini oluşturmaktaydı. Bu iki pazardan da bu yıl için beklentimiz yok.” diyen Kocadon, bu kayıp karşısında işletmelerin zorlanacağının ve bu boşluğu farklı pazar alternatifleri ile doldurmak gerektiğinin altını çizdi. 

Başkan Kocadon konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Artan girdi maliyetleri ile halkın ve işletmelerin yaşadığı enflasyon krizine yönelik ortak çözüm önerilerini belirlemeliyiz. Turizm sektörü beraberinde 58 sektöre etki ediyor. Her bir kalem de meydana gelen fiyat artışı müşterilere yansımakta. Bu da tüketimin sınırlandırılmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple sektörel olarak teşvik ve desteklerin yeniden gözden geçirilmesini talep ederken, başta eğlence, alkol, yiyecek-içeceklerde uygulanan KDV oranlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca tatile gelmeyi planlayan kişilere özel uygulanan kredi uygulamalarının yanında yeni evlenecek kişilerin de yeniden destek kapsamına alınmasını, piyasanın canlandırılmasını talep ediyoruz. Bununla beraber ulusal iktisat politikalarımızda yeni önlemlerin alınması için ortak bir ses oluşturmalıyız.”