Öğrencilerin Bodrum Projeleri Sergileniyor

Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım Bölümü öğrencilerinin Bodrum üzerine hazırladıkları projeleri, Trafo Kafe'de sergileniyor. 

Öğrencilerin Bodrum Projeleri Sergileniyor

Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım Bölümü öğrencilerinin Bodrum üzerine hazırladıkları projeleri, Trafo Kafe'de sergileniyor. 

Öğrencilerin Bodrum bölgesini konu alarak hazırladıkları projeleri, öncelikle kıyı kullanımı, bahçeler ve tarımsal üretim temalarından oluştu. Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Hatice Karaca ve Deniz Baykan'ın sunumu ile başlayan Bodrum konulu projelerin sergisi, 3 Aralık Salı gününe kadar Bodrum Belediyesi Hakan Aykan Kültür Merkezi-Trafo Kafe'de görülebilecek.

Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Hatice Karaca, basın mensuplarına yaptığı açıklamada tüm Bodrum üzerine çalışmalar yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

“Geçen Şubat ayında 20 kişilik bir öğrenci grubumuzla geldik. Onlarla birlikte tüm Yarımada’yı farklı başlıklar altında inceledik. Daha sonra öğrenciler seçtikleri konular doğrultusunda Yarımada’nın farklı bölgeleri için projeler geliştirdiler. Öğrencilerimizden Bodrum’da kıyılara bakan bir grup vardı. Arkeolojik sit alanlarına, doğal sit alanlarına, marina, iskeleler, bahçe ve bostanları inceledik. Bu başlıklar altında Yarımada’yı anlamaya çalıştık. Aslında Yarımada’nın şu anki mevcut potansiyeli ve kullanılmayan potansiyellerini anlamaya çalıştık. Bunun üzerine stratejiler geliştirildi. Bu stratejiler doğrultusunda aslında turizme odaklı yerleşim, diğer potansiyelleri de turizmle beraber nasıl gelişebilir üzerinden tartışma yaptık. Aslında onun üzerinden projeler geliştirdiler.”

Öğretim Görevlisi Deniz Baykan ise şu bilgileri aktardı:

“Bodrum Yarımadası’nda arkeolojiyi çok önemsedik. Kıyı kullanımı, özellikle limanlar, marinalarla ilgili çalışmalar yürüttük. Bostanlar, bahçeler özellikle ilçenin gelir kaynağına dönüştürülebilecek, aslında daha önce gelir kaynağı olan ama şu an ekonomide çok rolü olmayan tarımsal üretim üzerine çalışmak istedik. Bu çalışmaları yaparken öğrencilerimizin bu söylediğimiz temaları kendi içlerinde seçtiler ve onların üzerinde çalıştılar. Yarımada çalıştığımız için de temalarına uygun olarak yaptıkları analiz çerçevesinde hangi yerleşmeyi daha uygun görüyorlarsa o yerleşme üzerine ağırlıklı olarak çalıştılar. Şöyle bir vurgumuz var; bir proje alanı ve bir probleme yönelik bir proje yeri seçmiyoruz. Aslında önümüzde başka yapılacak çalışmalara da bir el kitabı oluşturacak, bir takım kurallar oluşturacak stratejiler üretmelerini öğrencilerden istiyoruz. Galiba bizi yaptığımız çalışmaların diğer stüdyo çalışmalarından böyle bir farkı var.”