Önümüzde Stagflasyon Riski Var!

Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (BESİAD) 2022 yılının ilk geleneksel üye buluşma toplantısına Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ katıldı. Güldağ yaptığı konuşmada şu anda Türkiye’nin önünde bir stagflasyon riski olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Önümüzde Stagflasyon Riski Var!

Ortakent Müsgebi Mahallesi’ndeki Eşraf Bar ve Grill adlı restoranda gerçekleştirilen toplantının başında konuşan dernek başkanı Neslihan Nazlıoğlu, BESİAD’ın yürüttüğü istatistik çalışması ve Bodrum CV projesi ile ilgili bilgiler aktardı. Nazlıoğlu, önümüzdeki günlerde derneğin 20. yılını kutlayacaklarını da sözlerine ekledi. 

Ülke ekonomisi hakkında konuşan Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, “Bugün baktığımız zaman iyi tarafından sayabileceğimiz işler var. Mesela ihracatçılarımızın işi iyi. Tekstil makinecilerinin aldıkları siparişler 2022’nin sonuna kadar. Çeşitli cephelerden bakınca her şeyden iyi bir perspektif yakalamak mümkün olabiliyor. Ama iyi giden işlerimiz var. Baktığınız zaman bütün sıkıntılarına rağmen gayrimenkulde iyi işler oldu. Gayrimenkul sektörü 2022 yılı boyunca fiyat belirlemekte çok zorlanacak. Çünkü son derece dalgalı bir piyasa var. Fiyatlar ve maliyetler yukarı çıktı, kolay kolay geriye gelmesi pek mümkün görünmüyor. Ama genel olarak baktığımızda gayrimenkul sektörünü zor bir süreç bekliyor.”

“Genel itibariyle şu anda taşlı bir yola girdik.” diyen Güldal, sözlerine şöyle devam etti:

“Şoför arabayı taşlı tarlaya sürdü. Nedeni çok konuşulabilir ideolojik tarafları var, teknik olmayan tarafları var. Şu anda ekonomi yönetiminin odaklandığı yer Türkiye’nin döviz likiditesini kontrol edebilmek. Ana çabaları o yönde. Şimdi Cumhurbaşkanı, ekonomi yönetimi, dışarıdan borç almayalım dışarından para girişini istemeyelim, Merkez Bankası kaynaklarıyla yola devam edelim istiyorlar. Merkez Bankası kaynakları dediğim de Merkez Bankası’nın para basması. Yani ucuz Merkez Bankası kaynakları ile hem piyasaya belli bir parayı aktaralım ve büyümeye devam edelim hem de döviz meselesini Merkez Bankası kaynakları üzerinden çözelim istiyorlar.”

Üretim yapan bazı şirketlerin enerji tüketim maliyetlerinin yüzde 400 arttığını ve bu şirketlerin daha az üretim yapıp geleceklerini koruma yoluna gittiğini dile getiren Güldal, “Böyle bir ortamda üretim hafifleyecekse, fiyatlar yukarı çıkacaksa bunun iktisattaki adı stagflasyon. Şu anda Türkiye’nin önünde bir stagflasyon riski var." değerlendirmesinde bulundu.