ORMAN MÜDÜRÜ AYDIN SÜZGEÇ'E KATILDI

BOSİAD Başkanı Ahmet Karataş'ın Kent Televizyonu ekranlarında hazırlayıp sunduğu...

ORMAN MÜDÜRÜ AYDIN SÜZGEÇ'E KATILDI
BOSİAD Başkanı Ahmet Karataş'ın Kent Televizyonu ekranlarında hazırlayıp sunduğu Süzgeç programının bu haftaki konuğu Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın oldu.
Kent Tv'de Cuma akşamları saat 21:00'de yayınlanan Süzgeç'te Ahmet Karataş'ın sorularını yanıtlayan Orman Müdürü, ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem verdiklerini kaydetti. Türkiye genelindeki ve Muğla bölgesindeki ormanların geleceği konusunun işlendiği programda İbrahim Aydın, bakanlıkça yürütülen Milli Ağaçlandırma Seferberliği Kanunu'na istinaden ilan edilen yeni ağaçlandırma seferberliğinden bahsetti. Aydın "Beş yılda 2 milyon 300.000 hektarlık yani Trakya büyüklüğündeki bir alanı rehabilite ederek, yeniden ağaçlandırarak ülkemize kazandıracağız." dedi. "Muğla ülke genelinde çok şanslı, %68 ormanlık alana sahip Muğla" diyen Aydın en büyük yangınların da istatistiklere göre Muğla'da meydana geldiğini söyledi. 13 bin 200 hektarlık alanın bir seferde Marmaris'te yanarak kül olduğunu belirten Aydın, "Ormanlarda yanıcı maddenin devamlılığı var. Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi turizm bölgeleri nüfusun hızla arttığı, hareketli nüfusun yaşadığı yerler, insanlar her türlü kullandıkları yanıcı maddeleri kullanımları sırasında dikkatli olmalılar. Olmazlar ise işte böyle yangınlar çıkar." diye konuştu. Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın geçen yıl Muğla'da 1531 hektar alan yandığını, bunun 500 hektarlık alanını ise Bodrum'un oluşturduğu belirtirken 15 bin hektara yakın ise ağaçlandırma yaptıklarını söyledi. Ahmet Karataş, ayrıca ormanlarda son dönemlerde sararan ve kuruyan ağaçların arttığını ve bunun nedeni sordu. Aydın, üst üste iki yıl yaşanan küresel ısınmanın buna neden olduğunu işaret ederek, bunun sonucunda ise çam kese böceklerinin arttığını belirtti.
Konunun İzmir'de Araştırma Enstitüsü'nde araştırıldığını ifade eden Müdür Aydın, "Biz kuruyan ağaçları bulundukları yerden söküyoruz çünkü birtakım zararlı böceklerin oluşmasına ortam yaratıyor. İlçalama kesinlikle yapılmamalı çünkü bu sefer de arıcılık sektörü zarar görür. Biz de biyolojik mücadeleye başladık. Laboratuvarda çam kese böceklerini yiyen talazofa denilen böcekleri üretiyoruz. Böylece doğanın dengesi de korunmuş oluyor. Doğaya uygun ve çevreye saygılı davranmalıyız. Artık eskisi gibi bas zehiri öldür şeklinde mücadeleyi kabul edemeyiz." dedi.