Pedasa'nın Hazineleri Sergileniyor

Bodrum’da tarihi Pedasa Antik Kenti’nde 15 yıldan beri yapılan kazılardan çıkan eserler, Bodrum Kalesi’nde sergileniyor. Çıkan eserler hayranlık uyandırıyor.

Pedasa'nın Hazineleri Sergileniyor

Günümüze dek en iyi şekilde korunmuş Leleg Uygarlığı kenti olan Pedasa Antik Kenti’nde 15 yıl önce başlayan kazılar, titizlikle sürdürüldü. Athena Kutsal Alanı, yerleşim yerleri, kremasyon mezarlar ve tümülüslerde yapılan kazılarda önemli eserler ortaya çıktı. 

3000 yıllık kentte; altın takılar, savaşçılara ait kalkan, kılıç, bronz pazubentler, metal ve bronz silahlarla kaplar, cımbız, fildişi armağanlar, kemik objeler, çanak çömlek kazılardan çıkan eserler arasında. 

Kazılardan çıkan en dikkat çekici eser ise Athena Kutsal Alanı’ndan çıkan M.Ö. 5-4’üncü yüzyıllara tarihlendiği sanılan bir çift göz. Göz kapakları bronzdan, göz akı ince beyaz meritten yapılan ve göz bebekleri için mavi, iris için ise yeşil renkli cam kullanılan gözün adak olarak kutsal alana bırakıldığı sanılıyor. 

Bodrum Kalesi Fransız Kulesi’nde ayrı bir salonda sergilenmeye başlanan eserlerin oldukça ilgi gördüğü belirtildi. 

PEDASA EN ESKİ LELEG KENTLERİNDEN BİRİSİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve kazının bilimsel danışmanı Prof. Dr. Adnan Diler, yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

“Bizim buradaki 15 yıllık çalışmalarımız kentin kuruluş tarihinin zamanımızdan yaklaşık 3 bin yıl kadar eskiye gittiğini gösterdi. Hem mezarlardan gelen buluntular, özellikle erken mezarlardan, tümülüslerden, kremasyon mezarlardan gelen buluntular ve derin sondajlardan elde ettiğimiz verilere göre kentin kuruluşu M.Ö. 12. ve 11. Yüzyıla kadar gidiyor yani 2. bin yılın sonları, 1. bin yılın başlarında kentin kurulduğunu söyleyebiliriz. Pedasa böylece Yarımada’da kurulmuş Leleg yerleşmeleri içerisinde kazı verilerine göre, araştırma verilerine göre en eski kurulmuş kentlerden birisidir.”

Kazılarda asıl amacın bilimsel sonuçlara ulaşmak olduğunu dile getiren Diler, “Bu çalışmalarda kremasyon yani ölülerin yakıldığı platform mezarlarından kaplar çıktı. Bunların bir kısmı adaklar, yani ölü armağanı olarak bırakılmış. Aynı zamanda Tümülüslerden gelen malzemeler var. Kutsal alandan gelen malzemeler var ve diğer alanlardan gelen çok zengin bir buluntu var. Bu buluntular geniş bir zaman dilimine yayılıyor.” dedi. 

FARKLI KÜLTÜRLERE AİT MALZEMELER VAR

Athena Kutsal Alanı’nın o dönemlerde Doğu Akdeniz’e kadar olan bölgede saygı gören bir alan olduğunu aktaran Prof. Dr. Adnan Diler, “O yüzden Suriye, Filistin, Yakın Doğu’dan gelen malzemeler var. Kıbrıs bağlantılı malzemeler var. Yani çok geniş bir zaman aralığında farklı kültürlere ait malzemeler var. Bu malzemeler şimdi müzede Fransız Kulesi’nde sergileniyor ve böylece ziyaretçilerle buluşturulmuş oldu.” İfadelerini kullandı. 

PEDASA SERGİ SALONU YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Hüseyin Toprak, Pedasa Salonu’nun ilgi gördüğünü belirterek şöyle dedi:

“Leleg kenti olan Pedasa’da 15 yıldır yaptığımız çalışmaların sonucunda ortaya çıkan eserleri burada Fransız kulemizde ayrı bir salonda, Pedasa Salonu’nda sergilemeye başladık. Bu çalışma 15 yıl sürdü ve hala da müzemiz müdürlüğü başkanlığında ve Adnan hocamızın bilimsel danışmanlığında halen devam ediyor. Çok önemli, çok ilgi gören eserler burada sergilenmeye başladı. Özellikle Athena Kutsal Alanı’ndan çıkan gözler, bronz aletler, savaş malzemeleri olsun. Altın takılar. Bunlar ciddi anlamda ilgi görüyor. Pişmiş toprak figürünlerimiz burada gelen ziyaretçilerimize göstermeye başladık. Pedasa salonumuz kalemizin en üst noktasında bulunmakta. Burada güzel bir alana sahip. Buraya ziyaretçiler buraya gelip gitmeden burayı görmeden kaleyi terk etmiyorlar.”

Muhabir: Hamdi Yörür