Rotary Kulübü’nün Konuğu Oldular

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Kent Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Oğuz Poyraz ve Haber Merkezi Sorumlusu Hamdi Yörür, Bodrum Karia Rotary Kulübü’nün toplantısına katıldı.

Rotary Kulübü’nün Konuğu Oldular

DoubleTree By Hilton Marina Vista Otel’de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bodrum Karia Rotary Kulübü Başkanı Filiz Kulaklı, “Toplantımızın içerisinde size yer vermek istedik. Türkiye’de çalışan gazeteci olmak nasıl bir şey, sizi bu konuda dinlemek istedik.” dedi.

Toplantıda konuşan Kent Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Oğuz Poyraz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün öneminden bahsetti. Günümüzde gazetecilik mesleğinin çok parlak bir durumda olmadığını dile getiren Dr. Oğuz Poyraz, “Son 20 yılda birçok gazeteci işsiz kaldı. Binin üzerinde gazeteci çeşitli sebeplerle cezaevine girdi, yargılandı. Ülkemizde geçmişten bugüne birçok gazeteci görevi ile ilgili tavrından dolayı suikaste uğradı, şehit edildi. Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Hrant Dink gibi… hatta 2021 ve 2022 yılı içerisinde 2 yerel gazeteci, yaptığı haberlerden dolayı silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti.” dedi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü basın özgürlüğü ile birlikte değerlendirmek gerektiğini anlatan Kent Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Oğuz Poyraz, “Çalışan gazetecilerin özlük haklarıyla, mesleki haklarıyla ilgili başlamış bir gün olsa da bugün artık tüm basının özgürlüğü ve mesleğini hakkıyla yerine getirip getirmemesi ile ilgili sorunlarla birlikte değerlendirmek lazım. O anlamda da büyük sorunlar yaşanan bir sektör. Aslında bu sadece basına özgü de değil. Diğer birçok alanda da benzer sorunlar yaşanıyor. Siyasette, hukukta, bürokraside, sivil toplum hayatında ciddi sorunlar yaşıyoruz. Anayasamızda Türkiye demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olarak tanımlanıyor ama pratikte, günlük hayatımızda hukuk devleti anlamında çok ciddi sorunlar yaşadığımız aşikar. Dolayısıyla bu basın sektörüne çok olumsuz olarak yansıyor.” dedi.

Gazetecilerin görevlerinin toplumdaki yanlışları, aksayan konuları, sorunları gündeme getirmek olduğunu dile getiren Dr. Oğuz Poyraz, “Maalesef bugün bu görevi layıkıyla yapan çok az sayıda gazeteci var. Çünkü bir taraftan hukuki anlamda çok büyük baskılar var, diğer taraftan da ekonomik yönleri var. Ekonomik özgürlük olmadan bir basın kuruluşunun editöryal özgürlüğünün olması mümkün değil. Dolayısıyla ekonomik özgürlükleri elinden alınan basın kuruluşları birtakım güç odaklarına yaslanmak durumunda kalıyorlar. Son yıllarda bunun çok bariz ve abartılı örneklerini görüyoruz. Türkiye’nin en çok okunan, en çok izlenen gazeteleri, televizyonları tek ses haline gelmiş durumda. Geri kalanları da evrensel basın ilkelerine aykırı kabul edilebilecek şekilde, bir takım siyasi partilerin desteklerine muhtaç hale gelmiş durumdalar. Halbuki basın ekonomik olarak özgür olduğu zaman gerçek işlevini yerine getirebilir. Bugün için çok karamsar bir tablo ama inşallah gelecekte yaşanacak değişimlerle basının gerçek işlevini yerine getirebilecek bir hale gelmesini de umut ediyoruz.” dedi.