SAKATAT'IN BİLİNMEYENLERİ!

Kimilerinin adından, kimilerinin görünüşünden, kimilerinin ise tadından hoşlanmadığı...

SAKATAT'IN BİLİNMEYENLERİ!
Kimilerinin adından, kimilerinin görünüşünden, kimilerinin ise tadından hoşlanmadığı sakatat yemekleri ile ilgili bilinmeyenler, bu etkinlikte ortaya çıktı.

Avenue Bodrum AVM'nin ev sahipliği yaptığı "Sakatat ile ilgili bilinmeyenler ve birbirinden değişik lezzetler" isimli program kapsamında, konuyla ilgili birçok etkinlik düzenlendi.

Etkinlik kapsamında ilk olarak, Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Ertürk ile Yemek Tarihi ve Kültürü Uzmanı Şef Pelin Dumanlı'nın Sakatatın faydaları ve bilinmeyenleri konulu söyleşisi düzenlendi. Sakatat çeşitleri, pişirilmesi ve insan sağlığına faydaları gibi konuların uzmanları tarafından anlatıldığı söyleşide izleyicilerin merak ettikleri sorularda yanıt buldu.

Söyleşi sonrası kameralarımıza açıklama yapan Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Ertürk, sakatat yemeklerinin faydalarını şöyle anlattı:

"Vücudumuzun kendi üretemediği esansiyel dediğimiz, dışarıdan alması gereken bir takım maddeler var. Bunlar için sakatat kesinlikle çok iyi bir besin kaynağı. Sakatatın sağıklı olup olmadığı konusuna gelince, eğer yediğiniz et sağlıklıysa, aynı hayvanın sakatatı da sağlıklı olacaktır. Özellike D vitamini, B-12 vitamini, demir deposu için, özellikle karaciğer için A vitamini açısından sakatat oldukça faydalı ve vücudumuz için iyi bir besin kaynağıdır" dedi.

Söyleşide, Osmanlı mutfağında sakatat ve et yemekleri kültürünün önemine değinen şef Pelin Dumanlı, birçok sakatat yemeğinin tarifini anlattığı kitabını da meraklılarına sundu. Yaklaşık bir saat süren söyleşinin ardından Pelin Dumanlı, "Sakatat" konulu kitabını okuyucuları için imzaladı. 50'ye yakın sakatat yemeğinin yer aldığı yemek kitabında, günümüze kadar gelemeyen ve unutulan bazı tarifler de yer alıyor.

Yemek Tarihi ve Kültürü Uzmanı Şef Pelin Dumanlı, neden sakadat' sorumuzu şöyle cevapladı:

"Bu konuda hiçbir araştırma yapılmamış, bu konu hep satır aralarında kalmış. Unutulan bir kültür olduğu için tekrar gün yüzüne çıkarmak istedim. Aynı zamanda da biraz hakkının yendiğini düşünnüyorum. Kötü diyorlar, sağlıksız diyorlar, bugün bu etkinlikle bunu çürütmüş olduk" dedi.

Kitabı hakkında da bilgiler aktaran Dumanlı, sözlerine şöyle devam etti:

"Kitabım aslında bir yemek kitabı. Sakatatın tarihteki kullanımlarından başlıyor, daha sonra mezbahadaki yolculuğuyla devam ediyor. En son kısmına da tariflerle alakalı bir bölüm koyduk. Yaklaşık 40-50 adet tarif var. Temel tarifler verdiğim için okurlarımız kendi tariflerini de yaratabilirler" dedi.

Söyleşi ve kitap imza etkinliğinin ardından etkinliğe katılan vatandaşlara, alışveriş merkezi içinde kurulan stantlarda sakatat yemekleri ikram edildi. Paça, işkembe, kelle çorbaları, dana kuyruklu erişte, kuzu yüreğinden yapılan kavurma, kokoreç, işkembe dolması ve arnavut ciğeri yemekleri, etkinliğe destek veren firmalar tarafından hazırlanarak vatandaşlara sunuldu.

Nuh'un Ambarı Projesine bir Bodrum yemeği aday gösterilecek....

Unutulmuş bir sakatat yemeği olan "Hardimya"yı gün yüzüne çıkaran Hatice Üzer isimli bir ev hanımı Pınar Dumanlı'nın dikkatini çekmiş. Sakatat kitabında da yerini alan Hardimya'yı yapan Üzer, yemeğin yapımını şöye anlattı;

"Kuzunun ince bağırsağını kaburga kemiğine sararak yaptığımız bir yemek. Bizim ninelerimiz yapardı bu yemeği. Eskiler bilir ama yeni nesil bu yemeği bilmiyor" dedi.

Hardimya yemeğini, dünyanın unutulmuş yemeklerinin listesi olan Nuh'un Ambarı projesine Bodrum'dan aday göstereceklerini ifade eden Pelin Dumanlı, etkinlik alanında özel olarak hazırlanan bölümde bu yemeği tanıttıklarını söyledi.

Muhabir: Selçuk Şimşek