Salgında Gönüllü Çalışmak İstemiş!

Geçen 19 Nisan’da koronavirüs sebebiyle yaşamını yitiren Yalıkavak Deniz Arama Kurtarma Derneği Başkanı Op. Dr. Ahmet Cevdet Çitoğlu’nun, hastalığa yakalanmadan bir hafta önce koronavirüs salgınında gönüllü görev almak için başvuruda bulunduğu ortaya çıktı.

Salgında Gönüllü Çalışmak İstemiş!

6 yıldır yaşamını Bodrum’da sürdüren ve Yalıkavak Deniz Arama Kurtarma Derneği'nin başkanlığını yapan 67 yaşındaki Operatör Doktor Ahmet Cevdet Çitoğlu, 19 Nisan günü Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirmişti. Çitoğlu’nun ölümü, büyük üzüntü yarattı. 

Ankara’da toprağa verilen merhumun, geçen 3 Nisan'da toplantı için gittiği İstanbul'da öksürük ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvurması sonucu koronavirüs hastası olduğu tespit edildiği, ardından kalp damar cerrahı oğlu Görkem Çitoğlu'nun çalıştığı Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildiği öğrenildi. 

KORONAVİRÜSE KARŞI GÖNÜLLÜ ÇALIŞMAK İSTEMİŞ

Çitoğlu’nun hastalığa yakalanmadan 1 hafta önce 28 Mart'ta CİMER'e, Covid-19 salgınında gönüllü olarak çalışmak için başvuru yaptığı ortaya çıktı. Çitoğlu, Sağlık Bakanlığı'na iletilmek üzere yaptığı başvurusunda, "Göz hastalıkları uzmanıyım. Pandemi nedeniyle ihtiyaç halinde, bir hekim ve gönüllü olarak verilecek göreve gitmek istiyorum. Şu anda herhangi bir kuruma bağlı olarak çalışmıyorum. Ülkemizin içinden geçtiği bu zor günlerde mesleğimizin sorumluluğu ve hipokrat yeminimize bağlılığımız nedeniyle böyle bir görevlendirme olduğunda 7/24 hizmette bulunmayı gönüllü olarak istiyorum. Müracaatımın dikkate alınarak, ihtiyaç halinde tarafıma bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim" ifadelerini kullandı.

67 yaşında ve risk grubunda olmasına rağmen salgınla mücadelede görev almak isteyen doktorun davranışı çevresinde büyük takdir toplarken, gönüllü görev almak istediği salgın yüzünden de yaşamını yitirmesi duygulandırdı.

“ÇOK YARDIMSEVER  BİRİYDİ”

Ahmet Cevdet Çitoğlu'nun kardeşi eczacı Mustafa Çitoğlu, CİMER başvurusunu ağabeyinin ölümünden sonra öğrendiklerini ifade ederek şöyle dedi:
 
"Ölümünden sonra öğrendik, bizi çok da duygulandıran bir şey oldu bu. Müracaat etmiş, belki bir gün ona da görev gelirdi; ama kısmet olmadı. O hastalıktan dolayı onu kaybettik. İmmün sistemine güvenen bir insandı, altında yatan bir hastalık da yoktu; ama maalesef hiç belli olmuyor. Çok hızlı ilerledi akciğerlerinde, kurtaramadık. 28 Mart'ta başvurusu var CİMER'e Sağlık Bakanlığı'na iletilmek üzere, ama rahatsızlığı hastaneye yatışı da 3 Nisan gecesi, yani arada 1 haftalık bir süreç var, 1 hafta sonra yardım etmek istediği insanların kapıldığı hastalık onu aldı götürdü bizden maalesef. Yani yaşı, konumu itibarıyla çok gerekli olmasa dahi öyle bir yüreği vardı. O da eğitiminde destek olduğu hekimlerle birlikte ön saflarda savaşmak istemiş; ama maalesef ömrü vefa etmedi.”

Ağabeyinin bildikleri bir hastalığı olmadığını da sözlerine ekleyen Mustafa Çitoğlu, “Çok yardımsever birisiydi. Bana bir şey olmaz, ben sarımsak soğan çok kullanırım, immün sistemim iyidir benim, korona bana bir şey yapmaz' gibi söylemleri vardı. İlaç bile kullanmazdı, başı ağrısa aspirin dahi içmeyecek şekilde kendisini korurdu. İlaçların yan etkileri olduğunu söylerdi; ama işte bu süreçte maalesef faydası olmadı bütün bunların, biz hiçbir hastalığını bilmiyoruz” şeklinde konuştu. 

Mustafa Çitoğlu, ağabeyinin 6 yıl önce Bodrum’a yerleştiğini ve burada Suriyeli göçmenlere yardım etmek için Denizlerde Arama Kurtarma Derneği'ni kurduğunun dile getirdi.