Salgının Bireylere Etkisini Anlattı

Senem Aker Ensari'nin “Sayılı Gün” isimli seramik sergisi, Bodrum’da ziyaretçilerini ağırlıyor.

Salgının Bireylere Etkisini Anlattı

Koronavirüs salgınının bireylerde neden olduğu “yaşamsal farkındalığı” irdeleyerek, izlenimlerini soyut bir dille eserlerinde ifade eden Ensari, bu eserlerinden bir sergi açtı. 

Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde açılan sergiye sanatseverler ilgi gösterdi. Sanatçının ilk bakışta tabak formu gibi algılanan daire biçimi çalışmaları, salgın nedeniyle kısıtlanmış hayat döngüleri içinde keskin duygusal devinimler yaşayan insanları temsil ediyor. Günümüz insanının salgın ile birlikte belirginleşen; hayatta kalma dürtüsüne bağlı yüksek kaygıları, sanatçının eserlerinde iki farklı yaklaşımla görselleştiriliyor. 

Bir grup eserde konumlandırılmış abaküse öykünen primitif parçalar; yaşama dair olumlu dileklerin gerçekleşmesine aracılık eden bir nevi totem niteliğinde. Sanatçının bazı eserlerinde yer alan pürüzsüz porselen küreler ise insanın; salgın öncesi modern yaşamdaki doğaya karşı üstün olma gayesine gönderme yapıyor.

Serginin açılışında Kent Haber’e açıklamalarda bulunan Senem Aker Ensari, çalışmaları hakkında şu bilgileri aktardı:

“Bu sergide pandemi döneminde insanların yaşadığı içsel sıkıntıları plastik bir dille anlatmaya çalıştım. Bu plastikliği biraz daha kavramsal eğilimli. Mümkün olduğu kadar kendi yaşadığım içsel devinimleri ve anksiyeteyi görselleştirmeye çalıştım. Kilin doğasını sırlı malzeme ile kapatmamaya çalıştım. Çünkü kil de insanın özüne yakın bir malzeme. Modern insanın pandemi dönemindeki acizliğini de ortaya koymaya çalıştım. Çünkü modern insan bugüne kadar doğaya hep itiraz eden, doğaya karşı üstünlük ortaya koymaya çalışan bir tavır sergiliyor. Bazı çalışmalarımda kavramsal olarak buna vurgu yapmaya çalıştım.”

Sergi, 12 Ekim 2021 tarihleri arasında gezilebilir. 

Senem Aker Ensari Kimdir?

Senem Aker Ensari, 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümünde lisans programını tamamladı. Aynı bölümden 2004 yılında Yüksek Lisans, 2010 yılında ise Sanatta Yeterlilik derecesini aldı. Macaristan hükümetinin vermiş olduğu burs ile Uluslararası Seramik stüdyosunda çalışmalar yaptı. Avustralya Melbourne’da bulunan özel seramik atölyelerinde porselen ve stoneware bünyeler ile artistik üretimler gerçekleştirdi. Çalışmalarıyla yurtiçi ve yurt dışında çok sayıda karma sergi ve etkinliklerde yer aldı. Beş kişisel sergi açan Aker’in beş ödülü bulunmaktadır. Sanatçının eserleri; Riga Porselen müzesi Letonya), Uluslararası Macsabal Seramik müzesi (Kore), Uluslararası Seramik stüdyosu (Kecskemet-Macaristan), Ziraat bankası, Hacettepe Üniversitesi gibi çok sayıda kamuva ait ve özel koleksiyonlar da yer almıştır. Halen Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.