Sektörün Yeni Araçlara İhtiyacı Var

TURSAB Alternatif Turizm İhtisas Başkanı Mustafa Demir, doğa ve macera turizminde kullanılan araçların ömrünü doldurduğunu ifade ederek “4 x 4 arazi araçlarının modernizasyonu projesi” hazırladıklarını ve bu projeyi bakanlıklara sunacaklarını söyledi.

Sektörün Yeni Araçlara İhtiyacı Var

Geçtiğimiz günlerde Marmaris’te yaşanan kazada safari aracının devrilmesi sonucu 5 Iraklı turist yaşamını yitirmiş, 4 kişi de yaralanmıştı. Yaşanan kaza sonrası gözler safari araçlarının güvenliğine çevrildi. 

TURSAB Alternatif Turizm İhtisas Başkanı Mustafa Demir, sektörün elindeki araçların eski olduğunu ve kullanım sürelerinin dolduğunu söyledi. Türkiye’de bu araçların üretebilecek imkan ve bilgi birikimi olduğunu ifade eden Demir, yaptıkları çalışma ile ilgili şunları söyledi:

“Esasında bizim bu çalışmamız 3 yıl öncesine dayanıyor. Türkiye’de askeriyeye araç yapan yaklaşık 7-8 tane üst yapıcı var. Bunlarla teker teker görüşüp biz fizibilite çalışması çıkarttık. Türkiye’de doğa ve macera turizminde kullanılabilecek, 4 x 4 araçları yapabilecek bir imkan var, bilgi birikimi var ve bunu yapmaya elverişli tesislerimiz var. Bunun için kültür bakanımıza daha önce bir birifing verdik. Ulaştırma bakanımıza da konuyu arz ettik. Şu anda sanayi ve teknoloji bakanımızdan bir randevu bekliyoruz. Marmaris’te yaşanan kazada kullanılan aracın yeterliliği yok ama elde bulunan en iyi araçları kullanabiliyoruz. Safari ve diğer macera turlarında askeriyeden çıkma araçlar, modernize edilip tekrar kullanılıyor. Aslında bu turlar için yapılacak ve dizayn edilecek araçlara ihtiyacımız var. Türkiye’de bunu yapabilecek 7-8 tane tesis var. Bakanlıklardan beklediğimiz daha önce taksicilere verilen imkanın biz doğa sporları yapan acentalara verilmesini istiyoruz. En azından bu araçların ilk satın alınmasında bir ÖTV indirimi, bir vergi indirimi yapılmasını istiyoruz. Böylece biz bu turlar için kullanacağımız araçları ithal etmektense yerli üretim yapıyor olacağız.”

Doğa ve macera turizminde kullanılan araçların yaş ortalamasının 20’den büyük olduğunu dile getiren Demir, “Turist taşıyacak araçların yaşının 15’i geçmemesi gerekiyor. Sektörde böyle bir araç yok. Sektördeki araçlar da bu iş için uygun değil. Ama yeni yapılacak araçlarda modernize edilmiş, hava yastığı teknolojileri, rollbar teknolojileri kullanıldığında koruma tedbirleri alınabilir.” dedi. 

Katmerciler, BMC, Otokar, Nurol, Pi makine firmalarının buna benzer araçları üretebileceklerini ifade ettiğini söyleyen Demir, “Bu üreticiler dışında muhakkak ki bu projeye destek verecek üreticilerimiz bulunmaktadır. Bu ve buna benzer araçlar hakkında müteakip defalar üreticiler ile müzakere edilmiştir. Bakanlığınızın devreye girmesi ile birlikte, 5 senelik geçiş sürecinde, Vergi İndirimli, hazine destekli uzun vadeli ve ucuz kredi ile kayıtlı, Sportif Amaçlı turist taşıma araçlarımızı, yenileri ile değiştirmeyi istiyoruz. Bu sayede ülkemizdeki otomotiv üreticilerine de, dünyaya pazarlayabilecekleri bir ürün geliştirmelerinde yardımcı olabiliriz. Daha önceki yıllarda böyle bir destek taksicilere verilmiş, üzülerek belirtmek zorundayız ki alınan araçların çoğunluğu yurt dışı menşeili lüks araçlar olmuştur. Dünya turizminde altıncı pozisyonda olan ülkemiz, neden dünya macera turizmine yön verecek bir aracı imal edemesin. Alternatif Turizm’de dünya birincisi olabiliriz. FTO (Federation of Tour Operators) bize, araçlarınız eski, biz vatandaşlarımızın binmesini istemiyoruz, sigortası kapsamaz demeden biz dünyaya ne kadar inovatif ve üretici olduğumuzu gösterelim. Belki bu iş bize mi kaldı, kimse neden düşünmüyor diye aklınızdan geçebilir. Ama yüzyıllar boyu, kahve, süt ve şeker ile içilen kahveyi, tek pakette birleştiren marka, milyar dolarlık bir Pazar yarattı. Neden bu biz olmayalım.” dedi.