Sezon Hayal Kırıklığı İle Bitiyor!

Kent Tv ekranlarında yayınlanan, Melike Akfidan'ın hazırlayıp-sunduğu "Melike İle Kent'in Sesi", bu haftaki bölümünde 2019 turizm sektörünü mercek altında aldı.

Sezon Hayal Kırıklığı İle Bitiyor!

Kent Tv ekranlarında yayınlanan, Melike Akfidan'ın hazırlayıp-sunduğu "Melike İle Kent'in Sesi", bu haftaki bölümünde 2019 turizm sektörünü mercek altında aldı.

Büyük umutlarla girilen 2019 turizm sezonu sona ermek üzereyken sokağın nabzını tutmak üzere sokağa çıkan Melike Akfidan, Bodrum esnafına ve sektörün önde gelen isimlerine mikrofon uzattı. Beklentilerin aksine oldukça büyük hayal kırıklığı ile sona ereceği gözlenen sezonla ilgili resmi veriler dış turizmde yaklaşık yüzde 20'lik bir artış, iç turizmde ise yaklaşık yüzde 30'lar civarında bir daralma olduğunu gösteriyor.

Melike Akfidan'a konuşan neredeyse her Bodrumlu ise Bodrum'un yıllardır biriken sorunlarının, her geçen yıl bölgedeki turizm sektörünü biraz daha geriye götürdüğü konusunda hemfikir. Kent mikrofonuna konuşan Ayşe Yılmaz adlı vatandaş, bundan 30 yıl önce yılın 3-4 ayında turizm yapan Bodrum'da sezonun 45 güne düştüğünü ve o yıllara nazaran bugün kimsenin para kazanamadığını ifade ederek iş yeri enflasyonuna dikkat çekti. Bodrum'un her geçen yıl geleneksel kimliğini biraz daha kaybettiğini ifade eden Yılmaz ilçedeki yüksek kiralara ve güvenlik sorununa da dikkat çeken Ayşe Yılmaz yaşadığı üzücü bir olayı anlattı.

Bodrum'da 42 yıldan beri hediyelik eşya işi yapan İsmail Açıkel ise son 4-5 yıldır Avrupalı turistin Bodrum'dan çekildiğini ve turist profilinde sürekli bir kalite düşüşü olduğunu ifade ederek şöyle konuştu;

"Her sene sezonda düşüş var, kalite düşüşü var. Avrupalı pek gelmiyor son 4-5 seneden beri. Romen, Bulgar, Rus, Slovakya'dan daha ziyade geliyor turist. Eski Bodrum değil, çarşı hep imitasyona döndü kalitesi düştü ve turist de çarşıya gelmek yerine marinalara AVM'lere gitmeyi tercih ediyor" dedi.

Uzun yıllardır Bodrum Çarşısı'nda esnaflık yapan isimlerin belediye hizmetleri, her şey dahil sistemi, işyeri enflasyonu ve turist profilinin olumsuz anlamda değişmesi konularında fikir birliğinde olduğu gözlenirken, 25 senedir çarşıda hediyelik eşya satan Aydoğan Karakaş, Bodrum'un eski çarşısının yıllarca boyunca gözardı edilip özelliğini yitirmesinin önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti.
 
BODER Genel Sekreteri, Otelci Orhan Kavala ise baharda öngörülen rakamların yaz ortasında beklentiyi karşılamadığından ve turist kalitesinin değişiminden bahsetti. Kavala her şey dahil sistemin dünyanın birçok yerinde olduğunu, doğru işletildiği takdirde ve ekonomik durumu iyi olan turistin ağırlanması durumunda zararın azaltılabilindiğini vurguladı. 

Programa konuşan bir diğer isim, Bodrum Dövizin ortaklarından Halil Akfidan ise her işin bir disiplini olması gerektiğine ve Bodrum'da turizm disiplinin eksikliğine dikkat çekti. Kendi sektöründe çok ciddi bir denetim boşluğu olduğunu vurgulayan Akfidan, Hazine Müsteşarlığı kontrolünde yürütülmesi gereken döviz bozdurma işlemlerinin yüzde 70'inin Gayri Resmi olduğunu ve bu durumun çok büyük bir vergi kaybına neden olduğunu söyledi. Akfidan 2019 sezonunun kendi sektörlerinde bir önceki yıla göre yüzde 23 ekside olduğunu dile getirdi.

Bodrum Kent Konseyi Başkanı ve denizci Arif Yılmaz da bu sene beklenen yükselişin yakalanamadığından şikayetçi. Turist profilinin tamamen değiştiğini ve Bodrum turizminin Bodrum gençlerine istihdam sağlamadığını belirten Yılmaz, Avrupalı turist yerine ağırlıklı olarak Ortadoğulu turiste hizmet vermeye başladıklarını söyledi. Yılmaz kayıpların en büyük sebebi olarak ise her şey dahil otel sisteminin kabulü olduğuna dikkat çekti.