ŞİDDETİN DİNAMİKLERİ, SALDIRGAN VE MAĞDUR PROFİLİ

Bilim, felsefe ve sanat alanlarında etkileşimli çalışmalarda bulunan "Ara Boyutlar...

ŞİDDETİN DİNAMİKLERİ, SALDIRGAN VE MAĞDUR PROFİLİ
Bilim, felsefe ve sanat alanlarında etkileşimli çalışmalarda bulunan "Ara Boyutlar Bilim Felsefe Sanat Grubu"nca “Şiddetin Dinamikleri, Saldırgan Ve Mağdur Profili” konu başlıklı bir seminer düzenlendi.

Oasis Toplantı Salonu’nda organize edilen seminerde Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Gürpınar, bir sunum yaptı.

Ara Boyutlar Bilim Felsefe Sanat Grubu kurucusu, matematikçi Sevgi Çemberci, grubun çalışmaları hakkında şu bilgileri aktardı:

“Ara Boyutlar ismi altında 6 yıldan beri Bodrum'da bilim, felsefe ve sanat alanlarında etkinlikler düzenliyoruz. Konuşmalarımız daha çok akademi çevrelerinden gelen konuşmacılarımızla felsefe ağırlıklı yürüyor. Özellikle yapmaya çalıştığımız, disiplinlerin birbirine yaklaştığı bir çağda konuyu, bütünselliği içinde ele almak. Etkinliklerimiz; seminerler, workshoplar ve film günleri şeklindedir. İlgilenenler gelecek etkinlik duyurularımıza, geçmiş etkinliklere ait videolarımıza ve yazılarımıza araboyutlar.com adresimizden ulaşabilirler.”

Etkinlik öncesi Kent Haber’e konuşan Gürpınar, seminerde ele alacağı konuları şöyle özetledi:

“Adli tıp uzmanı olduğumdan dolayı buraya kendi deneyimlerimi ve son dönemde şiddetle ilgili çalışmaları aktarmak üzere geldim. Konuşmamızın asıl amacı hem saldırganı anlamak, niçin insanlar şiddet gösteriyorlar, hem de bu şiddette neden bu insanların mağdur olduğunu ele almak. Bu mağdur insanların ayırt edici özellikler var mı' Bunlarla ilgili son yıllarda yapılan çalışmalar var. Bu çalışmaları aktarmak istiyorum. Konuyu şöylece özetlersek; saldırganın saldırmasına, yani şiddet göstermesine etken faktörleri çok büyük oranda biliyoruz. Genetik faktörler, çocukluktaki bir takım sorunlu yaşantılar. Ama aynı zamanda mağdurların, yani şiddete maruz kalan kadınların, çocukların yaşlıların ya da toplumun başka kesimlerinin niçin şiddete maruz kaldıklarıyla ilgili yapılan çalışmalarda, onların da bazı genetik özelliklerinin oldukları, bunların bazı aile içi sorunlardan kaynaklanan problemlerle karşılaştıkları gibi durumlar ortaya çıkıyor. Bunları bilerek şiddete yaklaşmak gerekiyor.”

Şiddetin önüne ceza ile değil psikolojik destek ve rehabilitasyon ile geçileceğine inandığını söyleyen Prof. Dr. Serhat Gürpınar, şöyle dedi:

“Biz bilim insanları olarak şiddet gösteren insanların dürtü kontrol bozuklukları, yetiştiriliş koşulları, eğitim koşulları gibi problemlerden kaynaklandığını bildiğimizden bu insanları cezalandırmak ya da cezaları attırmak şeklinde değil, onlara psikolojik destek vermek, rehabilite edilmesini sağlamak ve şiddeti bu şekilde önlemek gerektiğine inanıyoruz. Ceza değil, insanlara vereceğimiz psikolojik desteklerle, sosyal ortamda rehabilite edilmeleriyle şiddetten vazgeçirmek gerektiğine inanıyoruz. Önlemleri bunun üzerine yoğunlaştırmalıyız. Yani ceza değil, çözüm.”

Katılımcıların da soru ve görüşlerini ilettiği seminer yaklaşık 3 saat sürdü.

.