SIĞLA YAĞI ÇIKARTMA KURSU

Dünyada ender rastlanan bitki türlerinden birisi olan ve yok olma tehlikesi bulunduğu...

SIĞLA YAĞI ÇIKARTMA KURSU
Dünyada ender rastlanan bitki türlerinden birisi olan ve yok olma tehlikesi bulunduğu belirtilen sığla ağaçlarından yağ çıkartma işleminin daha bilinçli bir şekilde yapılması için Muğla'da ''Sığla Yağı Çıkartma Kursu'' başlatıldı.

Halk arasında ''Günnük'' ağacı olarak bilinen ve yoğun olarak sadece Anadolu, Amerika kıtası ve Çin Halk Cumhuriyeti'nde bulunan sığla ağaçlarından yağ çıkartılması sırasında yapılan kazıma işleminin uzman kişilerce yapılmamasından dolayı ağaçların çok büyük oranda zarar gördüğü tespit edildi.

Bunun üzerine Özel Çevre Koruma Başkanlığı'nca ''Sığla Eylem Planı'' hazırlandı. Plan kapsamında ilk olarak, çok miktarda sığla ağacının bulunduğu Marmaris'in Çamlı köyünde sığla yağı çıkartma kursları düzenlendi.

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, İŞKUR Muğla İl Müdürlüğü, Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Marmaris Halk Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan protokolle hayata geçirilen kursun, sivil toplum ayağını ise Tarımsal Kalkınma Vakfı ve Grup Doğayla Barış Çevre Eğitim Derneği'nin üstlendiği bildirildi.

Toplam 12 kursiyerin katıldığı kurslar hakkında gazetecilere bilgi veren Grup Doğayla Barış Çevre Eğitim Derneği Başkanı Nurşen Aslan Çopuroğlu, ''Amacımız çok değerli ve şifalı olan sığla yağı çıkartma işlemlerini, ağaca zarar vermeden yapabilen ustalar yetiştirmektir. Böylece hem insanlığa birçok faydası olan sığla yağı ormanlara zarar vermeden çıkarılmış hem de bu binlerce yıldır var olan geleneksel sanat yaşatılmış olacaktır'' dedi.

Sığla ekosisteminin bölgenin yağış rejimi, eczacılık, kozmetik sanayi, ekoturizm, sağlık turizmi ve botanik turizmi açısından çok önemli olduğuna işaret eden Çopuroğlu, kursiyerlerin büyük bir şevkle her gün Fethiye, Köyceğiz ve Marmaris'ten kurs alanına geldiklerini, sığla ekosisteminin korunması için atılan bu adımın gelecek yıllarda da gelişerek devam edeceğini söyledi.

Kursiyerler, sığla ağaçlarından kazıdıkları kabukları bir süre kaynattıktan sonra, pres adı verilen makineden geçirerek, ilk sığla yağını üretti.